Daha önce kendimiz nasıl pazar araştırması yapabiliriz ona baktık. Sonrasında rakip ve rekabet analizi ile pazarda nasıl konumlanabiliriz, rakiplerimiz kimler onları inceledik. Şimdi sıra iyi bir pazarlama planı hazırlamada!
Pazarlama planı nedir?
Pazarlama planı iş planının bir parçasıdır. Temel olarak potansiyel müşterilerinizi nasıl hizmet/ürününüzü satın alan gerçek birer müşteriye çevirirsiniz sorusuna verilen cevaplar bütünüdür. Bir pazarlama planı oluşturduğumuzda, her plana uygulayabileceğimiz, şu üç adımda başarıya ulaşmak mümkün:
Pazarlama planı hazırlamanın faydaları
Bir pazarlama planına sahip olmak işletmeniz için şu faydaları sağlar:
- Siz ya da ekibiniz satış yolları ve stratejisi konusunda düşünür ve tartışırsınız, böylece yeni fırsatları görme şansınız olur
- Pazarınıza ve ürününüze daha çok hakim olur daha sağlam bir iş planı kurarsınız
Pazarlama planı hazırlarken üstünde düşünmeniz gerekenler:
1. Fırsat
Fırsat, pazarda karşıladığınız soruna verdiğiniz yanıt ve kapattığınız açıktır. İyi bir fırsat yakalamak için pazar araştırmanızı iyi yapmış ve rakiplerinizi iyi tanıyor olmanız gerekir. Bu iki şartı sağladıktan sonra ürün/hizmetiniz belli bir pazar içerisinde belirlenmiş müşterilerinizin hangi sorununu net bir şekilde çözüyor onu tanımlamalısınız. Ayrıca ürün/hizmetiniz diğerlerinden farklı olarak ne yapıyor bunun altını çizerseniz pazarda yakaladığınız fırsatı belirlemiş olursunuz.
2. Pazarlama araçları
İşe sıfırdan bile başlıyor olsanız nasıl satış yapacağınıza dair bir fikriniz vardır. Mevcut fikirlerinizi bir not defterine ya da not uygulamasına yazın. Sonrasında mevcut fikirleriniz ile aşağıdaki soruları yanıtlayın:
Bu dört soruya verdiğiniz yanıt sizin için tatmin edici değilse, üzerine yeniden düşünmeli ve pazarlama araçlarınızı gözden geçirmelisiniz.
3. Müşterilerin satın alma olanakları
Bir müşteri elde etmenin bir maliyeti ve bunun karşılığında müşteri kazandığınızda elde ettiğiniz bir değer vardır. Eğer her bir müşteri ile bire bir ilgilenmek ve onları kazanmak sizin için değerli ise ilişki-yönelimli doğrudan satışlar yapabilirsiniz. Fakat kitlesel olarak geniş bir müşteri grubuna ulaşmayı planlıyorsanız yüksek bütçeli tanıtımlara öncelik verebilirsiniz.
Bir müşterinin değerini nasıl belirlersiniz?
Bu sorular ile müşterilerinizin değerini ölçebilir ve pazarlama planınızı oluştururken pazarlama araçlarınızı bu değere göre belirleyebilirsiniz.
Pazarlama karması nedir? Nasıl tanımlanır?
Bir pazarlama karması pazarlama araçlarınızı belirleme ve kullanma yollarınızı tarif eder. En etkin karmalar pazarlamanın dört klasik (4P) unsurunu yansıtır: ürün (product), fiyat (price), yer (place), tanıtım (promotion).
Ürün; bu aynı zamanda bir hizmet de olabilir, şirketinizin pazar sunacağı şeydir. Fiyat; bu ürün ya da hizmeti piyasaya hangi değer karşılığında sunacağınızdır. Belirlenmiş sabit bir fiyat mı olacak yoksa ürüne/hizmete/müşteriye göre değişecek mi? Yer; sadece ürünün satışa sunulduğu yeri değil, hammaddenin toplandığı alandan satışa sunulana kadarki süreçteki geçilen tümü fiziki alanları kapsar. Son unsur da tanıtım; tanıtım ise pazarlama faaliyetlerinin büyük tarafını kapsar.
Tanıtımda şu tür faaliyetler yapabilirsiniz:
Blogumuza abone olun, işinizi büyütmeye yardımcı her gün yayınladığımız yazıları kaçırmayın:
Bu yazı hazırlanırken Harvard Business Review serisinden olan ve Optimist tarafından yayınlanan İş Planı Oluşturmak kitabından yararlandık.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar