18.09.2024

7 Dakikalık Okuma Süresi

Ön muhasebe nedir, nasıl yapılır?

zerrin azman

Zerrin Azman

Pazarlama Stajyeri

Şirketinizi kurdunuz, artık kendi işinizin patronusunuz. O halde kolları sıvayıp, işletmenizin can damarı olan ön muhasebenize dair tüm detaylara hakim olma zamanı geldi. Stok durumu, cari hesabın takibi ve gelir gider yönetimi gibi işinize yarayacak tüm ön muhasebe modüllerini bu yazımızda ele aldık. Neden önemli olduğunu ve nasıl yapıldığını ise detaylarıyla anlattık.

Bu içerikte neler var?
Ön muhasebedeki görevler nelerdir?
Ön muhasebe neden önemlidir?
Ön muhasebe işlemleri nelerdir?
Müşteri-Tedarikçi (Cari) Hesap Takibi
Fatura ve İrsaliye Takibi
Stok ve Depo Takibi
Çek/Senetleri Takibi
Çalışan Takibi
Kasa/Banka Hesap Takibi
Ön muhasebeyi herkes yapabilir mi?
Ön muhasebe nasıl yapılır?
Defter kullanmak
Excel kullanmak
Şirket içinde tutulması
Ön muhasebede dikkat edilmesi gerekenler
Peki asıl işlerine odaklanmak isteyenler ne yapıyor?
İlginizi Çekecek Diğer Yazılarımız

Ön muhasebe nedir title: Ön muhasebe nedir? link: https://www.parasut.com/on-muhasebe-programi

Her zaman şu cümlenin altını çiziyoruz: "Bir işletmenin hayat damarlarından biri kusursuz işleyen bir ön muhasebedir." Peki, ön muhasebe neden önemlidir ve ön muhasebede ne yapılır? İşte cevabı...

 

Ön muhasebedeki görevler nelerdir?

Ön muhasebe görev tanımı, en genel ifadeyle bir şirketin finansal yönetimini sağlayacak her türlü veriyi takip etmesidir. İşletmenin nakit parası, müşterileri, stokları, çekleri, faturaları, teklif yönetimi, banka hesapları, senetleri gibi temel unsurlarının kayıtlarını ve bunların hareketlerini takip etmek için kullanılır; şirketin kendi bünyesinde tutulmalıdır.

 

Bir işletmenin finansal işlemlerinin rutin bir şekilde işleyişi sağlandığı için, öncelikle yoğun dikkat gerektiren bir iştir.

 

Ön muhasebe görevleri firmanın mali kayıtlarından kasa, çek, banka veya irsaliye gibi günlük rutin işlere, tahsilat işlemlerinden stok takibine kadar pek çok detayı içinde barındırır. Takibin ve titiz çalışmanın öneminin büyük olmasından dolayı, karmaşıklığa mahal vermeden belirli bir düzende gidilmesi şarttır.

 

Tüm bu görevler bir nevi, "Ön muhasebeci ne iş yapar?" sorusunun cevabı niteliğindedir. Ön muhasebeciler, yetkin olmaları gereken yukarıda bahsettiğimiz pek çok konu ile şirketin en önemli hayat damarlarından biri olma rolünü üstlenirler.

 

Ön muhasebe neden önemlidir?

İşletmeleri ilgilendiren en önemli finansal bilgiler bu kapsamda takip edilir. Ön muhasebe kayıtları, bir işletmenin tüm girdi ve çıktılarının belgesi niteliğindedir. Bir işletme sahibi, şirketine fotokopi makinesi almak istediğinde bile önce finansal durumunu kontrol etmelidir. Bu nedenle bu alanda bilgisi kuvvetli olan bir işletme sahibinin finansal operasyonları ile ilgili rutin işleri takip ve kontrol etmesi çok daha kolay olur. Bilgisi yeterli olmayan işletme sahiplerinin yardımına ise, kullandığı ön muhasebe yazılımı koşar. Tıpkı Paraşüt'te olduğu gibi...

Aksi takdirde nakit sıkıntısı yaşayabilir. Bu nedenle işletme sahibinin ihtiyacı olduğu bilgilere anında ulaşabilmesi için ön muhasebesini kendi bünyesinde takip etmesi gerekir.

 

Ön muhasebe işlemleri nelerdir?

Ön muhasebe işleri birçok ayrıntıyı içinde barındıran konular bütünüdür. Bu konuların belli başlı bazı işlevleri vardır. Bunları daha yakından inceleyerek "Ön muhasebe ne yapar?" sorunun cevabını birlikte öğrenelim.

 

Müşteri-Tedarikçi (Cari) Hesap Takibi

Şirketinizin müşteri ve tedarikçi hesaplarının toplamı cari hesaplarınızdır. Bir başka deyişle, müşteri ve tedarikçilerinizle gerçekleştirdiğiniz tüm ticari faaliyetler cari hesabın konusudur. Her türlü alım satım işlemi, tahsilat ve ödemeler ile borç ve alacak takibi cari hesap takibi kapsamında yapılır. Böylece borç ve alacaklar detaylı incelenerek ödeme ve tahsilat işlemleri için gerekli mutabakatlar eksiksizce gerçekleştirilir.

 

Fatura ve İrsaliye Takibi

Satış ve alış işlemlerinizi gerçekleştirirken fatura ve irsaliyelerinizi takip etmeniz çok önemlidir. Bunun düzenli takip edilmesi, ileri vadede işletmenize büyük fayda sağlar.

 

Stok ve Depo Takibi

Ürün alım satımı yapan firmalar için depolarındaki malın takibinin yapılması önemli bir konudur. Stok takibini düzenli olarak yaparak en çok satılan ürünler hakkında firma sahiplerine bir öngörü sağlar.

Depo takibi ile farklı lokasyonlardaki depolara ait ürünlerin stok durumu kontrol edilir. Belirlenen kritik stok seviyesi ile stokta azalan ürünler tespit edilerek müşterilerin hangi ürünlere ilgi gösterip göstermediği analiz edilebilir.

 

Çek/Senetleri Takibi

Nakit alışveriş yapmadığınız zamanlarda ödemelerinizi çek veya senet ile almak isteyebilirsiniz. Bu durumda çek ve senetlerinizin takibini yapmanız önemlidir. Eğer size olan borç karşılığında çek alıyor ve müşterinize olan borcunuz karşılığında bu çeki bozdurmadan çek cirolama işlemi yapıyorsanız çek takibi yapmak ekstra önem kazanır.

Senetlerinizi de vade tarihleriyle birlikte takip etmek nakit akışınızı bilebilmeniz için önemlidir.

 

Çalışan Takibi

Çalışanlarınızla olan işlemlerde maaş, avans, prim, yemek kartı, vergi giderlerini takip etmek ve çalışanlarınızın bakiyesini bilerek ödemelerinizi ona göre planlamak önemlidir. Ayrıca, çalışanlarınız şirket adına cepten harcamalar yapıyorsa bunların da ayrıca takibinin yapılması gerekmektedir.

 

Kasa/Banka Hesap Takibi

Bankaya yatırılan ve bankadan çekilen paralar, ödenen çekler, yapılan veya gelen havalelerin hepsi nakit akışı kategorisindedir. Şirketinizin nakit akışının yönetilmesi yani kasa/banka hesap takibi büyük bir önem taşır.

 

Ön muhasebeyi herkes yapabilir mi?

Yazımızın bu bölümüne kadar "Ön muhasebede neler yapılır?" sorusunu cevaplamış olduk. Bu sorumuzu da “Paraşüt ile herkes yapabilir” diye cevaplıyoruz. Nedenine birazdan geleceğiz.

Her işletme sahibinin uzmanlık alanı finans olmayabiliyor. Bu durum şirket hesaplarını kendi tutan işletme sahiplerine güçlük yaratarak, finansal takibi doğru bir şekilde yapabilmeyi zorlaştırıyor. Hal böyle olunca "Ön muhasebe kolay mı?" tereddütü oluşabiliyor.

İşletmelerini büyütme hedefine odaklanmak yerine Excel tabloları ile uğraşmak, operasyonel yükü üstlenmek ise hem zaman hem de efor kaybına sebep oluyor.

Fakat, web tabanlı ön muhasebe programı olan Paraşüt ile ön muhasebe uzmanlık gerektirmeden, işlerinizi tıkır tıkır yapmanızı sağlayan bir sisteme dönüşüyor.

Eğer şirket bünyesinde bu alanda bir personel çalıştırıyorsanız da aynı şekilde yapılan işlemlerin kontrolünü sağlamanıza ve otomatik olarak e-postanıza gönderilen haftalık raporlar ile gelir ve giderlerinizin takibini yapmanıza yardımcı oluyor.

 

Ön muhasebe nasıl yapılır?

Diyelim ki bu işlemler gözünüzü korkuttu ve nasıl baş edeceğim diye düşünmeye başladınız. O halde şimdiye kadar denenmiş geleneksel yöntemlerle "Ön muhasebe nasıl tutulur?" sorusuna cevap verelim.

 

Defter kullanmak

Bunlardan biri en geleneksel yöntem olan ve bakkal hesabı olarak bilinen “Deftere Yazma” yöntemi. Tüm işlemlerinizi deftere kaydeder ve gerektiğinde tüm vaktinizi ilgili sayfayı bulmakla harcarsınız. İlaveten defterin yırtılma veya kaybolması gibi hiç hoş olmayan ihtimallerden bahsetmeye gerek bile yok. Kulağa çok da mantıklı gelmedi değil mi?

 

Excel kullanmak

Bir diğer yöntem Excel’e kaydetme yöntemi. Bu yöntemde işin içine formüller ve diğer fonksiyonlar girdikten sonra oldukça karmaşık hale gelmeye başlayabiliyor. İyi bir Excel kullanıcısı değilseniz istediğiniz raporları veya tabloları oluşturmanız saatlerinizi, hatta bazı durumlarda günlerinizi alabilir.

Excel’i yalnızca bilgisayarınızda tutuyorsanız ve herhangi bir yedekleme yapmadıysanız, kaybolması, bilgisayarınızın bozulması ve çalınması durumunda verilerinizi kaybedebilirsiniz.

Büyük miktarda veri ile çalışmanız halinde ise birden çok çalışma sayfasına ihtiyacınız olur ve bu da karmaşık bir hal alabilir. Bu gibi durumlarda üzerinde çalıştığınız dosyanın çok yavaşlaması ya da çökmesi gibi sonuçlarla karşılaşmak kaçınılmazdır. Excel’in bir diğer zorluğu ise daha önce yapmış olduğunuz işlemlerinizi ararken bulmanın hiç de kolay olmamasıdır.

Bu noktada online hizmetlerden de yararlanabileceğinizi aklınızın bir köşesinde olmasını öneririz. e-Muhasebe kavramının gitgide yükseldiği günümüzde, dijital uygulamalar üzerinden hata payının en aza indirilerek işlerinizi yürütmenin kolaylığını da unutmamak gerekir.

 

Şirket içinde tutulması

Bazı şirketler ise çoğunlukla şirket içinde bir muhasebeciye sahip olduklarından, bir masaüstü yazılım ve bir ön muhasebe elemanı yardımıyla işlerini çözebiliyorlar. Bu durumda yazılımın lisans ücretini, bununla beraber gelecek danışmanlık ücretlerini ve eleman çalıştırmanın getirdiği maliyetleri hesaba katmakta fayda var.

 

Ön muhasebede dikkat edilmesi gerekenler

Ön muhasebede işletmelere düşen birtakım görev ve konular vardır. Ön muhasebe ile ilgili bir işletmenin bilmesi gerekenler kısaca şöyledir:

Harcama ve giderlerinizle ilgili tüm evraklarınızın kayıtlarını programınıza işleyin. Harcama ve giderlerin işlenmesi

Kestiğiniz her faturanın bir kopyası koçanda kalsın ve bir kopyasını klasörde saklayın.

Yapılan sözleşmeleri, damga vergilerinin olup olmadığını da kontrol ederek ayrı bir dosyada takip edin.

Şirketle ilgili önemli evrakları, imza sirküleri, ortakların kimlik bilgileri, vekaletler, Ticaret Sicil evrakları, kira kontratları, vergi dairesi yazışmaları ve sigorta poliçelerini ayrı bir klasörde tutun.

Evrak takibi muhasebenin can damarlarından biridir. Çalıştırılan, işe yeni alınan yada işten ayrılan kişilerin özlük bilgileri, sözleşmeleri, işten ayrılış evrakları ayrı takip edin.

Çalışanlarınızın evraklarını ayrı ayrı klasörleyin

İthalat evraklarını da ayrı takip edin.

Arşivleme önemli, Ticaret Kanununa göre evraklar 10 yıl, vergi kanunlarına göre de 5 yıl saklanmak zorunda. Şirket resmi defterleri ve muhasebe evraklarının arşivi için sistem oluşturun.

Resmi defterlerin takibi de önemli, Yönetim Kurulu Karar Defteri, Genel Kurul Karar Defteri, Ortaklar Pay Defteri vs. gibi.

Demirbaşların ve tedarikçi faturalarının fotokopisini dosyalayın.

Çek, senet ya da banka havalesi ile yapılan ödemelerin makbuzlarını alın.

Demirbaşların garanti belgelerini saklayın.

Fatura, irsaliye gibi belgelerin tarihlerini ve imzalarını kontrol edin.

Belgelerin tarih ve imzalarını kontrol edin

İrsaliye ile sipariş emrinizi ve faturalar ile irsaliyeleri karşılaştırın.

Alış irsaliyelerinizi saklayın.

Hizmet veya mal teslim alırken kontrol ederek, hatalı, kusurlu, eksik olanları tespit edin.

Buradaki maddeleri incelediğimizde aslında bir ön muhasebecinin bilmesi gerekenleri yanıtlamış oluyoruz.

Ön muhasebe zorlukları olabilen fakat düzenli ve online tutulduğu zaman iş yükünüzü hafifleterek verimliliğinizi artırabilen bir alan. Bu nedenle, ön muhasebenize dair her bir detaya hakim olmanız önemli.

 

Peki asıl işlerine odaklanmak isteyenler ne yapıyor?

Bunun dışında finans yönetiminde zorlanmamak için finansal verilerini online ön muhasebe programları üzerinden tutmayı tercih eden firmalar da bulunmaktadır. Eğer ihtiyacınız olan kullanımı son derece kolay ön muhasebe yazılımı ise bu noktada, "ön muhasebe programları nelerdir, ne işe yarar?" diye merak edenler için online ön muhasebe programı olan Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz denemelerini öneririz.

Paraşüt, işletme sahiplerinin ön muhasebe işlemleri arasında boğulmadan işlerini düzenli bir şekilde sürdürebilmelerine yardımcı olur; onlara her bir adımını planlayabilmelerine olanak tanır.

Ön muhasebe bilgileri yeterli olmayan, pratik ön muhasebe bilgilerine ihtiyaç duyan işletme sahiplerinin bile kolaylıkla kullanacağı yazılımı sayesinde işlemlerinizi saniyeler içinde gerçekleştirirken, öncelik ve hedeflerinizi yeniden gözden geçirmeniz için zaman yaratır.

Bulut tabanlı bir program olan Paraşüt ile verilerinizin kaybolması, defterinizin zarar görmesi ve Excel tablolarınızın çökmesi gibi sıkıntılar da yaşamazsınız. Ayrıca, internete erişiminiz olan her yerden bilgilerinize erişim sağlayabilirsiniz.

Ön muhasebenin genel muhasebeden farkını merak ediyorsanız, ilgili blog yazımıza da göz atabilir, henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

Ücretsiz Deneyin

 

İlginizi Çekecek Diğer Yazılarımız

Stok yönetimi nedir Nasıl yapılır?

e-Defter Nedir? Avantajları Nelerdir?

e-Fatura nedir?

Sıkça Sorulan Sorular

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.