03.02.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Ön muhasebe ile genel muhasebe arasındaki farklar nelerdir?
Girişimcisiniz, yeni bir şirket kurdunuz ve muhasebe, fatura ve fişler konusunda hiçbir fikriniz yok. Belki de bir şirketiniz var ve muhasebe kayıtlarının takibini mali müşaviriniz yapıyor. Ancak şirketinizi ilgilendiren finansal işlemleri sizin yönetmeniz gerekiyor. Peki kendiniz muhasebe bilmeden ne yapabilirsiniz? Ön muhasebenin, genel muhasebeden farkı ne?
Ön muhasebe nedir?
Ön muhasebe şirkete gelen evrakların ilk kayıt işlemidir. Aşağıda sıraladığım işlemleri takip etmek amacıyla kaydetmeniz için muhasebe bilmenize gerek yoktur. Bu gibi işlemleri Paraşüt gibi bulut tabanlı ön muhasebe programları ile basitçe takip edebilirsiniz.
Ön muhasebe işlemleri nelerdir?
Cari hesap takibi, gelir gider takibi, fatura kesme ve takibi, online tahsilat, raporlama, banka hesap takibi, raporlama ve stok takibi başlıca ön muhasebe işlemlerini oluşturur.
Ön muhasebenin size sunduğu faydalar neler?
Eğer muhasebenizi mali müşaviriniz tutuyorsa ve siz evraklarınızı ay kapandıktan sonra kendisine gönderiyorsanız, mali sonuçlarınızı görebilmek için ilgili evrakların kayıt edilmiş olması gerekmektedir. Kayıt işleminiz ise ay kapandıktan sonraki ayın 24’üne kadar uzayabilir. Şirketiniz ile ilgili kayıtları siz veya personeliniz ön muhasebede tutarsanız aşağıdaki faydaları sağlayabilirsiniz:
Cari Hesap Takibi: Kimlere ne kadar borcunuz olduğunu ve kimlerden ne kadar alacağınız olduğunu anlık takip edebilirsiniz. Eğer kayıt ederken vade tarihi eklerseniz, müşterilerinize size olan borçları için ödeme hatırlatması yapabilirsiniz. Aslında işleminizi kaydederken vade tarihlerini girmeniz nakit akışınızı takip etmek açısından önem taşır. Eğer tahsilat ve ödeme tarihlerinizi yönetemezseniz başınız çok ağrıyabilir. Bu nedenle vadeli gelirlerinizi ve giderlerinizi mutlaka vade tarihi ile kaydetmenizi tavsiye ederim.
Nakit Akışı:Eğer satış ve şirket giderlerini takip eder ve ilgili vadeleri de kayıt ederseniz nakit akışınızı takip edebilirsiniz. İşletmenin nakit parası hakkında bilgi sahibi olarak nakde sıkışık olacağınız zamanları erken tespit ederek önlem alabilirsiniz. Kasa hesap takibinizi daha düzenli hale getirmiş olursunuz.
Banka Hesapları Takibi: Bankaya yatırılan ya da bankadan çekilen paraların takibini kolayca yapabilirsiniz.
Stok Takibi:Stoklarınızı canlı olarak takip ederseniz eksik stokları yenileyebilirsiniz. Stoğa yatırdığınız toplam tutarı her an gözlemleme şansınız olur.
Verimli Veri Girişi: Cari bilgileriniz gibi bilgiler kullandığınız programın veritabanında olacağı için tekrar tekrar aynı verileri yazmak zorunda kalmazsınız.
Fatura Kesimi: Hazır şablonlar aracılığı ile fatura kesme işleminiz kolaylaşır. Eğer e-fatura kullanıyorsanız destekleyen bir program üzerinden, faturanızı keser kesmez alıcıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Raporlama: Aylık satışlarınız ve giderinizi karşılaştırabileceğiniz raporlar üreterek şirket karlılığınızı izleyebilirsiniz.
Genel muhasebe nedir, neleri kapsar?
Ön muhasebede kaydedilen işlemlerin bir sonraki durağı genel muhasebedir. Finansal muhasebe olarak da bilinen genel muhasebe, işletmelerin varlıklarını ve kaynaklarını, gelir ve giderlerini finansal tablolar aracılığıyla ortaya koyan bir muhasebe türüdür. Genel muhasebe kapsamında, ön muhasebede kaydettiğiniz işlemi tekrar kaydederek sınıflandırırsınız ve işlemleriniz raporlama ve analize daha uygun hale gelir.
Genel muhasebedeki sınıflandırmalar sayesinde şirketinizin varlık/borçlarını bilanço; gelir/giderlerini ise gelir tablosu gibi mali tablolar ile izleyebilirsiniz. Genel muhasebe kaydı işlemlerinin muhasebe eğitimini almış muhasebeciler ve mali müşavirlerin gerçekleştirmesi daha sağlıklı olur.
Genel muhasebenin ön muhasebeden farkı nedir?
Bu noktada "Genel muhasebe mi ön muhasebe mi?" sorusu aklınıza gelebilir. Ön muhasebe işlemlerini genel muhasebe için hazırlık aşaması olarak düşünebilirsiniz. Çek senet takibi, fatura takibi, gelir-gider gibi hareketlerin takibinin işletme sahipleri tarafından düzenli olarak yapılması, mali müşavirlerin işini kolaylaştırır ve şirket muhasebesinin daha düzenli tutulmasını sağlar. Anlayacağınız genel muhasebenin içerisinde yer alan işlemler, bir şirketin ön muhasebe verilerini alır, inceler ve bir üst adıma taşır.
Ön muhasebe ile muhasebe arasındaki fark:
Dijital dünyaya adım atarak rekabet gücünü artıran işletmelerin ön muhasebe programı Paraşüt!
Daha önce de belirttiğimiz gibi genel muhasebenizin sorunsuz bir şekilde takip edilebilmesi için ön muhasebenizi eksiksiz bir şekilde tutmanız gerekir. Şirketiniz için önemli olan bütün ön muhasebe işlemlerini Paraşüt ile gerçekleştirebilir, dilediğiniz yerden de e-fatura gönderebilirsiniz.
Finansal işlemlerinizden zaman kazanmak ve rakiplerinizden her zaman bir adım önde olmak için Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar