05.01.2022

4 Dakikalık Okuma Süresi

İşe Alım Nasıl Yapılır?

Çağlar Yalı

Kolay İK Kurucu Ortağı

Doğru pozisyon için doğru çalışanı nasıl bulabileceğinizi ve bunun için kullanacağınız yazılımlara/sistemlere değinmeden önce “Birisini işe almalı mıyım?” sorusuna doğru cevabı bulmaya çalışalım.

İnsan Kaynaklarında İşe Alım

İnsan Kaynakları denilince hala akla ilk işe alım süreçleri geliyor. Öyleyse biz de “İnsan Kaynakları Nedir” ile başladığımız serimize işe alım konusuyla devam edelim.

 

İşe alım süreci nasıl olur?

Doğru ve etkili işe alım sürecinin ilk koşulu, titizlikle yürütülmesi gerektiğidir. Doğru pozisyon için doğru çalışanı nasıl bulabileceğinizi ve bunun için kullanacağınız yazılımlara/sistemlere değinmeden önce “Birisini işe almalı mıyım?” sorusuna doğru cevabı bulmaya çalışalım. Şirketinizde yeni bir pozisyon açmadan önce aşağıdaki soruları sormanız gerekir.

Biz kendi şirketimizde her yeni kişiyi işe alırken bu soruları sorduk. Mevcut durumda yedi kişilik, işinde meziyetli ve ahenk içinde çalışan bir ekibimiz var. Umarım siz de yararlanabilirsiniz.

Bir işletmenin işe alım sürecinden önce yapması gerekenler başlıca, finansal olarak buna hazır olup olmadığını değerlendirme, nasıl bir ihtiyacın söz konusu olduğu ve bu ihtiyacı karşılayacak pozisyonunun ne olduğunu belirlemektir. Bu nedenle her şeyden önce mevcut durumun kapsamlı bir analizi yapılmalıdır.

 

Finansal olarak hazırlıklı mıyım?

Öncelikle birini işe almak şirketiniz için verdiğiniz finansal bir karardır. Çalışan arama, CV toplama, mülakatlar ve işe alma sürecindeki maliyetler bir tarafa çalışanın maaşı, yan hakları ve şirket içi maliyetini hesaplarsanız bir çalışanı işe almanın ne kadar önemli bir karar olduğunu hemen göreceksinizdir.

Bu nedenle öncelikle finansal tablolarınızdan nakit akış tablosuna bakmanız gerekir. Tabii ki burada çalışanın maaşı ile birlikte çalışanın şirkete nakit getirisini de hesaplamanız gerekir.

Satışçı, pazarlamacı, orta düzey yönetici gibi bazı pozisyonlar çok hızlı nakit geri dönüşü sağlayabilirken, yazılımcı, iş geliştirme yöneticisi, proje yöneticisi gibi pozisyonlar daha uzun vadeli dönüşler sağlayacaklardır. Ayrıca alacağınız çalışanın deneyimiyle beraber maliyetlerinin de artmasının yanında uyum sürecinin ve geri dönüşün daha kısa olacağını hesap etmek gerekir.

“Finansal durumunuzun işe almaya hazır olduğundan emin olun”

 

Şirketin içinde bu pozisyonu doldurabilir miyim?

İşe alımda sıklıkla düşülen iki hata vardır. Birincisi açtığınız pozisyon için yeteri kadar iş yükünün olmaması durumudur. Bazen şirkette bir iş yükü çok ağır olmasa da yapacak kimse olmadığı, kimse sorumluluk almadığı veya angarya bir iş olduğu için gereğinden fazla görünür.

Buna en basit örneği beş çalışanı olan bir şirketin yemekler ve bulaşık için bir çalışan daha almasıdır. Oysaki beş kişinin bulaşığı gereken yükü yaratmaz ve maliyetiniz olması gerekenden çok daha yukarıya çıkar.

İkinci hata ise şirketinizin içerisinde bu pozisyonu zaten doldurabilecek bir çalışanın olması ve sizin ona sorumluluk vermemenizdir. Bu çalışanların gelişimini azaltacağı gibi şirket içerisinde doğal bir güvensizlik ve mutsuzluk yaratacaktır. Çalışanlarınıza yeni olanaklar sunmaktan çekinmeyin.

Bu nedenle, işe alım sürecinden önce yapılması gerekenler arasında şirket içinde ihtiyacın karşılanıp karşılanamayacağına bakılması önemlidir.

“Öncelikle şirketinizin içerisinde pozisyonu doldurmaya ve iş yükünü paylaşmaya çalışın”

 

Hizmeti dışarıdan alabilir miyim?

Şirketlerle satışlar için sözleşme imzalıyorsunuz, avukat işe almanız gerekir mi? Şirketinizin mali süreçlerini ve yükümlülüklerini üstlenmesi için ne zaman bir mali müşavir işe alırsınız? Belki bu sorulara hemen “Hayır hukuk ve mali müşavirlikleri için dışarıdan destek alınır” demek kolay gözüküyordur. Peki, yeni başlayan bir e-ticaret sitesisiniz, yazılımcıyı işe almanız gerekir mi?

Öncelikle işe alacağınız konuda bilgili misiniz veya şirketinizde bilgili birisi var mı? Örneğin bir yazılımcı değilseniz veya şirketinizde bu konuda uzman birisi yoksa bir yazılımcıyı çalıştırmanız ve yönetmeniz çok zor olacaktır. Bu nedenle konusunda uzman bir şirketle anlaşmak ve dışarıdan destek almak maliyeti daha düşük bir işlem olacaktır.

Sonrasında ise pozisyon geçici mi yoksa kalıcı mı diye incelemek gerekir. Eğer bir işe alım uzmanı işe alacaksanız şirketinizin işe alımının uzun süre boyunca devam edeceğinden emin olmanız gerekir. Yoksa bir süre sonra çalışanı işten çıkarmanız gereken durumlar oluşabilir. Bir çalışanı yeterli işi olmadığı için işten çıkartmak yasal ve mali yönden zor olduğu kadar etik açıdan da doğru değildir.

“Eğer bu konuda yönetici olacak kadar bilgili değilseniz veya uzun vadeli bir iş yükü yoksa çalışan almak yerine başka bir şirketten hizmet almayı tercih edin”

 

Unutmayın, şirketinize en büyük zararı mutsuz bir çalışan verir

Bu nedenle tüm çalışanlarınızın şirketin amacı doğrultusunda çalışıyor olması çok önemlidir. Şirketin hedefleri ve kültürü çok değerlidir. Özellikle KOBİ’ler için personel alınacak her yeni pozisyonun şirketin tamamını etkileyeceği unutulmamalıdır.  Bu noktada yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri de mümkün olduğunca tüm çalışanlarla konuşarak fikir birliğine varmaya çalışmaktır.

Eğer tüm bu sorulara doğru cevapları verdiyseniz işe alıma hazırsınız demektir. Bir sonraki yazımız, en doğru adayları nasıl bulabileceğimiz ve işe alım süreci nasıl olmalı üzerinedir.

 

Paraşüt ile personel maliyetlerini takip etmek çok kolay!

Personel giderlerinin takibini Paraşüt ile kolayca yapabilirsiniz. Böylece gelir-gider kontrolünüzü düzenli olarak görebilir, maaşları otomatik tekrarlatarak veri girişi yükünüzü hafifletebilirsiniz.

Henüz Paraşüt'ü denemediyseniz, aşağıdaki butona tıklayarak hesap oluşturabilir ve 14 gün boyunca ücretsiz kullanabilirsiniz.

Ücretsiz Deneyin

İnsan kaynakları ve diğer konulardaki yazılarımızı kaçırmamak için blogumuza abone olmayı unutmayın!

Kıdem tazminatı fonu hakkında merak edilenler

Kıdem tazminatlarından kesilen gelir vergisi geri alınabilir mi?

Yasa süreleri dışında düzenlenen aylık prim bilgilerinin SGK'ya gönderilmesi

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Paraşüt ön muhasebe kampanyası

Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.