01.06.2024
7 Dakikalık Okuma Süresi
Nakit akışımı nasıl takip ederim?
Beril Koç
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Birçok küçük işletme sahibi, nakit yönetimini kişisel çabasıyla yürütmeye çalışıyor. Stratejik çalışmalara ayırması gereken vaktini Excel tablolarıyla boğuşarak ne kadar sağlıklı olduğunu bilemediği raporları çıkarmaya ayırıyor. Peki, yok mudur bu işin bir kolayı?
Nakit Akışı Nedir?
Nakit akışı (cash flow), bir işletmenin belirli bir dönemdeki nakit giriş ve çıkışlarını ifade eder. Nakit akışı, işletmenin finansal sağlığını ve likiditesini değerlendirmek için kritik bir göstergedir. Nakit akışıyla işletmenin faaliyetleri, yatırımları ve finansman aktiviteleri sonucunda ortaya çıkan nakit hareketlerini izlemek amaçlanır.
Nakit akışını meydana getiren faaliyetler üç ana kategoriye ayrılır:
Finansman faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışı: İşletmenin finansman faaliyetlerinden kaynaklanan nakit giriş ve çıkışlarını içerir. Örneğin; kredi alınması, borç ödemeleri, hisse senedi ihraçları veya temettü ödemeleri.
Serbest Nakit Akışı Nedir?
Serbest nakit akışı, bir işletmenin faaliyetlerinden elde ettiği nakit miktarından, işletmenin sermaye harcamalarını çıkararak hesaplanan nakit miktarını ifade eder.
Serbest nakit akışı temelde, bir şirketin operasyonlarını sürdürmek ve büyütmek için ihtiyaç duyulan harcamalar düşüldükten sonra ne kadar nakit ürettiğini gösterir.
Serbest nakit akışı sayesinde işletmelerin borçlarını ödemesi, temettü dağıtması, hisse geri alımları yapması veya başka yatırım fırsatlarına yönelmesi için kullanabileceği nakit miktarı belirlenebilir.
Nakit Akışı Neden Önemlidir?
Küçük işletmelerin en önemli sorunlarının başında nakit yönetimi geliyor. Pek çok küçük işletme finansal süreçlerini kendi içlerinde takip edebilecek finansçı veya muhasebeci bulundurma şansına sahip değil.
Gelir gider takibini yapmak, raporları hazırlamak genelde iş sahibinin sırtındaki bir yük. Böylece iş sahibi stratejik çalışmalara ayırması gereken zamanını, operasyonel süreçlere ayırmak zorunda kalıyor. Hatta bu durumda bile finansal performansın takip edilmesi çok sağlıklı olmuyor. Küçük işletmenin finansal süreçlerin taşlı, çakıllı patikalarında “Allah’ına emanet turizm” modeli ilerliyor.
Bir işletme her ne kadar sağlam finansal bir yapılanmaya sahip olsa da nakit akışı sağlıklı olmayabilir. Nakit akışını raporlarla, düzenli takip eden bir işletme; olası senaryoları önceden görme ve buna göre tedbir alma şansına sahiptir. Bundan yoksun olan işletmeler ise iflasa kadar sürüklenebilir.
Nakit Akışı Nasıl Takip Edilir?
Küçük işletmeler haftalık ya da aylık nakit akışı tablosu Excel üzerinden hazırlayarak çıkarabilirler. Nakit akış tablolarının tek bir formatı yoktur, her işletme kendi ihtiyacına göre belirlenmiş kriterlerle bu tabloları hazırlar. Ancak nakit akış tablosu Excel üzerinden yapıldığında sürekli manuel olarak yenilenmesi gerekliliği ve bu süreçte insan gücüne bağlı olarak ortaya çıkabilecek hatalar nedeniyle sağlıklı sonuçlar almak zor.
Nakit akış tablosu hazırlama Excel örneklerini incelediğinizde de, sürekli bilgi güncellemesinin ne denli uğraştırıcı ve hata payının yüksek olduğunu bir kez daha görebilirsiniz. Ayrıca, yoğun emek sarfedilerek yapılan takip kaybedilen zaman ve harcanan iş gücü de işletmelerin bu işi düzenli yapabilmesini engelliyor.
Nakit Akışını Takip Etmenin Kolay Yolu Yok mu?
Raporlama işletme açısında kıymetli olduğu kadar zaman ve çaba da gerektiren bir süreç. Paraşüt, yalın arayüzüyle kullanım kolaylığı sağlarken, nakit akışı programı ile kullanıcılarına nakit akışlarını takip edebilecekleri detaylı raporlar sunuyor.
Güncel Durum sayfasındaki "Nakit Akışı" grafiği gelecek 12 hafta içerisindeki nakit akışınızı gösteriyor. Önünüzdeki 12 hafta içinde yapmanız gereken tahsilat ve ödeme durumunuzu yansıtarak olası darboğazlara karşı önlem almanızı sağlıyor. Raporlar altındaki “Nakit Akışı Raporu” ise önünüzdeki 12 hafta veya 12 ay içindeki yapmanız gereken tahsilat ve ödemelerle birlikte naktinizin miktarı hakkında ayrıntılı bilgi veriyor.
Bu iki rapor dışında Paraşüt’te Satışlar, Giderler, Tahsilatlar, Ödemeler, Kasa Banka, Gelir Gider, KDV ve Stoktaki Ürünler raporlarına ulaşabilirsiniz. Paraşüt’ten ayrıntılı raporlar almak için ise tek bir şeyi akılda tutmak gerekiyor: “Siz Paraşüt’e verilerinizi ne kadar eksiksiz girerseniz, Paraşüt de size o kadar gerçekçi bir tablo sunar.”
Böylece işletme, nakit akışı raporunu kısa zamanda, kolayca, insan hatası riski en düşük biçimde alabilir ve geleceğe yönelik planlarını tutarlı bilgilere dayanarak gerçekleştirebilir.
Raporlarımız sayesinde işletmenizin nakit akışını kontrol altına almak için Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz:
Ücretsiz Deneyin
Nakit Akış Tablosu Nedir?
Nakit akış tablosu, bir işletmenin belirli bir dönemdeki nakit giriş ve çıkışlarını detaylandıran bir finansal tablodur.
İşletmeye ait ödemeler, tahsilatlar ve bunların detayları bu tabloda yer alır.
Nakit Akış Tablosu Ne İşe Yarar?
Nakit akış tablosu, bir işletmenin likiditesini ve finansal sağlığını değerlendirmede kritik bir araçtır. İşletmenin belirli bir dönemde ne kadar nakit ürettiğini ve bu nakiti nasıl kullandığını gösterir. Bu tür bir veri, da yatırımcılar, yöneticiler ve diğer paydaşlar için önemli bilgiler sağlar.
Nakit akış tablosu, gelir tablosu ve bilanço ile birlikte işletmenin genel finansal performansını ve nakit yönetimini daha iyi anlamak için kullanılan temel finansal belgelerden biridir.
Nakit Akış Tablosu Kalemleri Nelerdir?
Daha önce söz ettiğimiz gibi, nakit akışı işletme faaliyetleri, yatırım faaliyetleri ve finansman faaliyetleri olmak üzere 3 ana kategoriyi içerir. Dolayısıyla nakit akış tablosu da bu 3 kalemde hazırlanmalıdır. Yani bir nakit akış tablosunda; nakit akışı tablosu kalemleri aşağıdaki gibi ayrı ayrı belirtilir:
Nakit Akışı Kategorisi | Örnek İşlemler |
---|---|
İşletme Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Akışı | Satış gelirleri, işletme giderleri, maaş ödemeleri, kira ödemeleri |
Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Akışı | Makine alımları, gayrimenkul satışı, yatırım kazançları |
Finansman Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Akışı | Kredi alınması, borç ödemeleri, hisse senedi ihraçları, temettü ödemeleri |
Nakit Akışı Tablosu Nasıl Hazırlanır?
Nakit akış tablosu hazırlama, iki farklı yöntemle yapılabilir. Bu nakit akışı tablosu hazırlama yöntemlerini birlikte gözden geçirelim.
Doğrudan Yöntem
Nakit akışlarının doğrudan izlenmesini ve kaydedilmesini sağlar. Yani işletmenin nakit akışlarını kaynağından itibaren doğrudan gösterir.
Doğrudan yöntemle nakit akış tablosu şu şekilde hazırlanır:
- Nakit girişleri hesaplanır. Örneğin; müşterilerden yapılan tahsilatlar. Faiz ve temettü gelirleri de bu hesaba eklenir.
- Nakit çıkışları hesaplanır. Çalışanların maaş ödemeleri gibi İşletme faaliyetleri için yapılan nakit ödemeler belirlenir. Faiz ve vergi ödemeleri de bu kısımda ele alınır..
- Net nakit akışı bulunur. Nakit girişleri ve nakit çıkışları arasındaki fark, net nakit akışını verir.
Bunu bir örnekle netleştirelim. Diyelim ki doğrudan yöntemle nakit akışını bulmak istiyoruz:
Dolaylı Yöntem
Bu yöntem, net kar veya zarardan başlayarak net nakit akışına ulaşmak için çeşitli düzeltmeler yapılmasını içerir.
Genellikle gelir tablosu ve bilanço kalemlerinden elde edilen bilgilerle hazırlanır.
Dolaylı yöntemle nakit akış tablosu hazırlamak için:
- Net kâr veya zarar hesabı yapılır. Gelir tablosundan elde edilen net kar veya zarar rakamı ile başlanır.
- Düzeltmeler yapılır. Amortisman ve itfa giderleri gibi nakit çıkışı gerektirmeyen giderler eklenir. Stoklar, alacaklar ve borçlardaki değişiklikler gibi işletme sermayesi değişiklikleri eklenir veya çıkarılır. Diğer nakit dışı giderler veya gelirler düzeltilir.
- Net nakit akışı bulunur. Düzeltmeler sonrası elde edilen rakam, net nakit akışını verir.
Dolaylı yöntemle hazırlanan bir nakit akış tablosu şöyle görünecektir:
Düzeltmeler:
Nakit Akış Tablosu Analizi Nasıl Yapılır?
Nakit akışı tablosu analiz edilir ve yorumlanırken tabloda daha önce detaylandırdığımız nakit akış kalemleri göz önünde bulundurulur:
İşletmenin faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Akışı Analizi:
Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Akışı Analizi:
Finansman Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Akışı Analizi:
Genel Nakit Akışı Değerlendirmesi:
Sıkça Sorulan Sorular
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar