19.11.2021
3 Dakikalık Okuma Süresi
Finansal analiz nedir? Nasıl yapılır?
Finansal analiz programları ile bir firmanın geçmiş dönem çalışmalarının finansal verimliliği ve ileriye yönelik hedeflerinin tutarlılığı tespit edilebilir. Peki, birçok işletmeye fayda sunan bu programlardan maksimum verimlilik nasıl sağlanır? İşte cevabı!
Her şirket, belirlediği hedefler doğrultusunda çalışma planı çıkarır, organizasyon yapar ve faaliyetlerini gerçekleştirir. Tüm bu süreçlerin odak noktasında ise şirketin finansal durumu vardır. Mevcut finansal yapıyı korumak, iyileştirmek veya büyük atılımlarla büyütmek için derin analizler yapılmalı; bu analizlerden çıkarımlar elde edilmeli ve gerekli aksiyonlar alınmalıdır.
Peki finansal analizler nasıl yapılır ve verileri okuyarak nasıl çıkarım sağlanır? Hedeflerinize doğru sağlam bir adım atmak için gelin; finansal analiz konusuna birlikte yoğunlaşalım.
Finansal analiz nedir?
Finansal analiz, işletmeye ait finansal verilerin tablolar ve grafikler üzerinden incelenerek amaca yönelik yorumlanmasıdır.
Bir işletmenin gerçekçi bir bakışla mali durumunu değerlendirmesi, verileri dikkate almasıyla mümkündür. Bir başka deyişle, bir işletmenin finansını konuşmak sayılarla konuşmak demektir. Belirli dönemlere ait tabloları okumak, grafikleri yorumlamak ve raporları değerlendirmeyi gerektirir.
Finansal tablolar analizi; artış, azalış veya stabil durumların incelenerek neden-sonuç ilişkisi kurmayı gerektirir. Finansal analiz türleri arasında benimsediğiniz bir veya birden çok yöntem ile analizi oluşturabilirsiniz.
Finansal analiz yöntemleri nelerdir?
Çalışmanın nasıl bir temelde ilerleyeceğini gösteren finansal analizde kullanılan teknikler şöyledir:
Karşılaştırmalı tablolar analizi (Yatay analiz): İşletmenin kendi içinde gerçekleştirdiği bir analiz tekniğidir. Bu teknikte, yıllar içinde mali tabloların karşılaştırılması yapılır ve nasıl bir değişim yaşanmış tespit edilir. İşletmenin belirli bir süreçteki faaliyetlerini karşılaştırılarak belli çıkarımlarda bulunulur. Yüzde yöntemi (Dikey analiz): Bilanço kalemlerinin grup toplamına göre bulunan yüzde değerler esas alınır. Bu yöntemde de yine yıllar arasındaki yüzdelik değerler kıyaslanabilir. Eğilim yüzdeleri yöntemi (Trend analizi): Bu yöntemi kullanabilmek için en az 5-6 yıllık finansal tablolara ihtiyaç vardır. Fakat tek başına da yeterli bir yöntem değildir. Oran (Rasyo) analizi: Belirlenen finansal tablo verileri arasındaki ilişkinin oranlar yardımı ile tanımlandığı bir analiz türüdür.
Finansal tablolar analizi formüllerindeki püf nokta, tarafsız ve gerçekçi olmaktır. Aynı zamanda analizi yapabilecek yeterliliğe sahip olmak da elzemdir.
Finansal analizin amacı
Finansal analiz, bir firmanın geçmiş tarihlerdeki faaliyetlerinin işlerliğini yorumlamayı, geleceğe yönelik tahminlerde bulunmayı amaçlar. Tabii ki amacı bununla da sınırlı değildir.
Finansal analizdeki amaç;
Ayrıca, kredi veren kurumların işletmelerin finansal yeterliliğini ölçmelerinde kullanılır.
Finansal analiz programı nedir?
Sayfalarca sunumlarla, Excel üzerinden oluşturulan tablolarla finansal analiz gerçekleştirmek elbette mümkün, fakat gerçekçi olmak gerekirse bir o kadar da hantal ve yorucu bir süreç. Peki, zamanınızı verimli kullanarak düzenli aralıklarla gerçekleştirmeniz gereken bu çalışma için nasıl bir yol izlemelisiniz?
Cevabı hemen verelim, finansal analiz programları ile. Analiz sürecinizi en aktif şekilde gerçekleştirmek için çözüm sunan finansal analiz programları, detaylı rapor ve tablo gösterimleri ile mali durumunuzun dönemlere göre karşılaştırmasını yapar; girilen bilgilerin ışığıyla yapılan yatırımların işe yararlılığını, gerçekleştirilen faaliyetlerin etkilerini sayısal olarak paylaşır.
Finansal analiz programının faydaları
Finansal analiz programlarının kısa ve uzun vadeli pek çok faydası bulunur. Bunları listelersek;
Finansal analiz programı Paraşüt
İşletmenizin gelir giderini kontrol etmek, çalışanlarınız ile ilgili detaylı bilgileri, ödeme planlarınızı tek bir ekranda görmek istemez misiniz?
“Evet” dediğinizi duyar gibiyiz. Paraşüt’ün raporlama özelliği ile kazanç ve giderlerinize her an hakim olabilirsiniz.
Finansal analiz için yardımcı program niteliğindeki Paraşüt ile; * Vadesi geçmiş alacaklarınızı tespit eder, * Şirketinize toplamda giren ve çıkan paranın miktarını görüntüler, * Dilediğiniz an, internet bağlantısı olan her yerden güncel bakiyenizi kontrol eder, * Kasa ve bankalarınızın durumunu öğrenir, * Proje bazında çalışmalarınızın karlılık oranını belirler, * Seçtiğiniz tarih aralıklarında işletmenizin gelir ve gider tablolarına tek bakışta ulaşırsınız.
Kapsamlı biz hizmet sunan Paraşüt’ün raporlama özelliğini denemek için hemen şimdi 14 gün ücretsiz kullanabileceğiniz deneme hesabınızı oluşturabilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar