20.07.2019
2 Dakikalık Okuma Süresi
Nakit Akışı Mı Daha Önemli Karlılık Mı?
Beril Koç
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Adettendir, her karşılaştığımız yatırım fikri için anında bir kar hesabı yaparız. “ Abi, ebabil kuşunun yumurtasının sana maliyeti en çok 50 kuruş, piyasada satış fiyatı en az 5 lira. Temiz 4,5 lira karın var.” Oysa ki sanılanın aksine işletmelerin çoğunun kapanma nedeni düşük karlılık değil, nakit akışı sorunlarıdır.
Nakit Akışı Nedir? Karlılık Nedir?
Hem kar hem de nakit akışı bir işletme için temel finansal göstergelerdendir. Ancak genelde “Kar = Nakit” gibi bir yanılsamaya düşülür. Halbuki şirketiniz kara geçse de nakit akışı sağlıklı olmayabilir.
Nakit akışı belirli bir zaman diliminde işletmeye giren ve çıkan nakittir. İşletmeye giren nakit “pozitif nakit” akışı, çıkan nakit “negatif nakit akışı”dır. Çalışan maaşlarının ve vergilerin ödenmesi; hizmet veya ürün satın alımı gibi işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için nakde ihtiyaç vardır. Kar ise giderlerin gelirlerden çıkarılmasıdır ve şirketin genel durumunun resmini gösterir.
Kurumsal firmalarda düzenli olarak üç tablo yayınlanır: Bilanço, Gelir Tablosu ve Nakit Akışı Tablosu. Bilanço şirketin sahip oldukları ve borçlarını; Gelir Tablosu kar ve zararın kaynağının detaylarını gösterir. Nakit Akımı veya Nakit Akışı Tablosu ise şirketin kapadığı dönemi bir önceki döneme göre neden daha fazla veya daha az nakitle kapattığını gösterir. Şirketlerin hem Gelir Tablosu hem de Nakit Akışı Tablosu hazırlamasının nedeni nakit ve karın birbirine denk olmaması ihtimalidir. Bir şirket karı artıyorken nakit akışı düşüşte olabilir.
Yalancı Bir Peygamber: Karlılık
Şirket karlılığını şirketin yegane finansal sağlık göstergesi olarak almanın oluşturabileceği sorunlara göz atalım:
1. Karınız Bankadaki Paranız Değildir!
Kar ve Zarar hesaplanırken satışın gerçekleşmesi esas alınır. Paranın sizin hesabınıza geçmesi veya kasanıza girmesi burada önem teşkil etmez. Satış nakit, kredi kartı, çek, senet gibi farklı yöntemlerle gerçekleşmiş olabilir. Nakit dışındaki ödeme yöntemlerinde alacağın tahsil edilmesi için belirli bir vadenin geçmesi gerekir.
2. Kar-Zarardaki Maliyet ve Giderler Resmin Bütünü Değildir:
Envanter için yatırılan para satışı gerçekleşene kadar Kar Zarar Tablosuna yansımaz.
3. Maliyeti Olmayan Ancak Kar-Zarar Tablonuza Yansıyan Giderleriniz Var:
Örneğin amortisman (yıpranma payı) para çıkışına neden olmaz ancak Kar Zarar Tablosunda bulunur ve karınızdan düşülür.
4. Kar-Zarar Tablosundan Takip Edemeyeceğiniz Giderler:
Muhasebe sistemine göre varlıklar, borçlar ve sermaye kalemleri Bilançoya yansır. Ancak bunlar yine de sizin para harcamanıza neden olacak kalemlerdir.
Gözünüzü Nakit Akışından Ayırmayın
Karlılığınızı takip etmek tek başına yeterli değildir. Siz sadece karlılığa odaklı düşündüğünüzde ciddi bir nakit akışı krizine girmeniz işten bile değil. Nakit akışınızı kontrol edemediğiniz takdirde ödemelerinizi gerçekleştiremeyeceğiniz ve sizi iflasa bile sürükleyebilecek bir sürecin kapısını açabilirsiniz.
Sağlıklı nakit akışı yönetimi şirketinizin başarısında büyük rol oynar. Çünkü bu sayede ödemelerinizi gerçekleştirmekle kalmaz şirketinizi geliştirmeye yönelik, çalışan alımı yapabilir, tanıtım reklam gibi hizmetlere bütçe ayırabilir, donanım/yazılım yatırımınızı arttırabilirsiniz.
Paraşüt’ün önünüzdeki 12 haftalık nakit akışınızı gösteren grafiğinden ve Nakit Akışı raporundan yararlanmak için Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyin:
Ücretsiz DeneyinBu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar