17.04.2024
3 Dakikalık Okuma Süresi
Muhasebecimi nasıl seçmeliyim?
Mehmet Orhun
Mali Müşavir
Bu soru pek çok girişimcinin cevabını bilmediği bir soru ve özellikle de uğraşmaktan haz almadığı bir konudur.
Müşterilerimle yaptığım görüşmelerde öncelikle sorduğum soru “Neden bir muhasebeciye ihtiyaç duyuyorsunuz?” olur. Genelde bu sorunun cevabı “Şirket muhasebesinin tutulması ve maliyeye karşı yükümlükleri yerine getirmek için” şeklinde veriliyor. Biz muhasebeciler, bir nevi “vergi muhasebecisi” olarak konumlandırılıyoruz. Halbuki, çoğu zaman ihtiyaçlarınız “vergi muhasebesi” ile sınırlı kalmıyor. İhtiyaç ve beklentileriniz işletmeniz büyüdükçe her geçen gün daha da artıyor. Örneğin, faaliyetlerinizin ve yatırımlarınızın karlılığı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsunuz; büyüme, şube açma, leasing, teşvik vb. konularda danışmanlık yapılmasını istiyorsunuz. İstemekten öte, ihtiyaç duyuyorsunuz.
Dolayısıyla, ihtiyaçlarınızı düşünerek seçim yapmak, sizi en doğru muhasebeciyle buluşturacaktır. İşletmeniz ile gelecekte neye ulaşmak istiyorsanız, muhasebeciniz size rakamların elverdiği yorumu yapabilmeli aksi takdirde yanlış bir seçim yaptığınızı veya iyi bir danışmanlık alamadığınızı söyleyebiliriz.
Muhasebecinize muhasebe dışında hangi konularda danışabilmelisiniz?
Vergi Planlaması
Vergi beyannamelerin doldurulması dışında muhasebeciniz işinizle ilgili vergi planlamasında da yardımcı olabilmelidir. Muhasebeciniz size vereceği danışmanlık ile vergi yükünüzün gelecekte nasıl olacağını görebilmelisiniz.
İş Danışmanlığı
İyi bir muhasebeci işinizin büyümesine yardımcı olmalıdır. İşinizdeki problemleri önceden görebilip, size özel çözüm sunabilmeli; iç kontrol, risk yönetimi, leasing mi satınalma mı, fiyatlama, karlılık gibi konularda danışmanlık verebilmelidir. Şirketlerde çalışma deneyimi olan muhasebeciler şirketlerin iç dinamikleri ve karşılaştıkları sorunlar konusunda deneyimli oldukları için daha fazla destek sunabilirler. Muhasebecinizin size her ay bilanço ve gelir tablonuzu sunması ve veriler üzerinden en azından bir telefon konuşması yapabilmeniz çok faydalı olacaktır.
Teknolojik Bilgi
Bilgi teknolojisi her geçen gün ilerliyor ve küçük işletmeler bulut tabanlı uygulamalar sayesinde büyük işletmelerin aldığı hizmetlere daha az ücret karşılığında ulaşabiliyorlar. Seçeceğiniz muhasebeci işlevsel ve uygun fiyatlı teknolojiler konusunda bilgili olmalı ve işine tatbik edebilmeli. Örneğin, şirket kuruluş dosyaları ve aylık beyannamelerin bulut ortamında sizinle paylaşılması ya da gelir gider yönetimi yapabileceğiniz parasut.com gibi uygulamalarla tanıştırılmanız işlerinizi çok hızlandıracaktır.
Networking
Muhasebeciniz aynı zamanda size tavsiye edebileceği iş ortakları ile işlerinizi kolaylaştırabilmelidir. Kredi ya da avukat bulmak her işletmenin ortak sorunudur. Bu gibi konularda size uygun önerilerle gelebilmelidir.
Muhasebecinizi seçerken hangi soruları sormalısınız?
Muhasebecinizi seçmeden önce, iş süreçlerinize uyum sağlayacak ve ihtiyacınızı tam anlamıyla karşılayacak biriyle çalışmanız önemli. Bu sebeple muhasebecinize karar verirken şu soruları sormalısınız.
SMMM belgeniz var mı?
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik belgesi sınavla belli aşamaları tamamlamış adaylara verilen bir belgedir. 3568 sayılı yasayla defter tutma yetkisi SMMM’ lere verilmiştir.
Ücretinizi nasıl belirliyorsunuz?
Muhasebe fiyatları genelde aylık sabit ücret şeklindedir. İşletmeniz şahıs şirketi ise sermaye şirketine göre daha hesaplı muhasebe hizmeti alabilirsiniz. Muhasebeciler mesleki deneyim, verdikleri hizmetler, işlem sayısı, yabancı dil, raporlama yetenekleri gibi kriterlere göre daha yüksek ücret talep edebilirler. Şahıs şirketi olan muhasebe firmaları ile sermaye şirketi (limited veya anonim) olan muhasebe firmaları arasında gözden kaçırılan bir nokta da şahıs şirketi olan muhasebe firmalarında %20 oranında stopaj maliyeti çıkmasıdır. Stopaj maliyeti, muhasebe hizmeti için ödediğiniz ücreti arttıran ancak gözden kaçan bir kalemdir.
Müşterileriniz kimler?
Muhasebecinizin müşteri portföyünde sizin yaptığınız işe benzer iş yapan bir müşteri olması iyiye işarettir ancak işin olmazsa olmazı değildir. Muhasebecinin ne kadar yoğun olduğu ve sizi destekleyecek kaynaklarının bulunması da önemlidir.
Bana işim ile ilgili tavsiyeleriniz neler olur?
İyi bir muhasebeci muhasebenin yanında size yaratıcı fikirler ile gelebilmelidir. Muhasebeci adayınıza işinizde tasarruf sağlayacak (teşvikler gibi) bir iki soru sorabilirsiniz. Tabi ki bu sorulara cevap verilmesini beklerken, muhasebeci sizden ücret de talep edebilir.
Bilişim Teknolojileri ile aranız nasıl?
Muhasebecinizin işinizi kolaylaştırabilecek araçlar konusunda bilgisi ve bunları kullanma ve kullandırma becerisi önemlidir. Son yılların popüler bulut teknolojilerini kullanabilen; internet konusunda bilgili ve işlerinizi çabuklaştırabilecek ekonomik ve kullanışlı uygulamaları önerebilen muhasebecileri seçmelisiniz.
Sizi diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir?
Son olarak soracağınız bu soru muhasebecinin kendisini nasıl konumlandırdığı ve size nasıl daha fazla yardımcı olabileceği konusunda önemli ipuçları verebilir. Muhasebe ve müşavirlik hizmetlerinin performansını ölçümlemek kolay olmadığı için ücret, kalite gibi konularda karşılaştırma yapabilmek zor olsa da muhasebecinizi seçerken yukarıda bahsettiğim konulara dikkat ederseniz işletmenizi büyütme aşamasında size destek olacak en doğru muhasebeciyi seçmenizde epey faydalı olacaktır.
İşletmenizi kurarken size yardımcı olacak içeriklerimizi kaçırmamak için Paraşüt Blog'a abone olabilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar