22.05.2019

Mail order nedir? Ne işe yarar?

e-Ticaret konularına giriş yaparken, geçmiş yıllarda yaşadığımız teknolojileri hatırlatmayı özellikle tercih ediyorum. Günümüz koşullarına nasıl geldik ve hangi aşamalardan geçtik bunları tek tek ele almak gerekiyor. Bu bağlamda yine geçmiş konulardan, bizi eskilere götürecek ve hala kullanmaya devam ettiğimiz bir teknoloji olan mail order sisteminden bahsedeceğim.

 

Mail order tam olarak nedir?

Genel olarak Amerika' da çok yaygın olarak kullanılan bir ödeme yöntemidir. Mail order, ürünlerin sunulduğu platform üzerinden telefon veya mobil iletişim ile sipariş geçilmesidir.

Bu işlem, kredi kart bilgileri ile talimat vereceğiniz bir sistemdir. Firmada bulunan POS üzerinden kart bilgileri girilerek yapılan bu işlem ödemenin sağlanmasıyla birlikte, istenilen adrese ürün teslimatını da kapsamaktadır.

Kısacası mail order için ticaretin ilk "e" hali diyebiliriz. Yani evden çıkmadan sipariş verebilme ve ödeme yapabilme rahatlığı... Fakat, ödeme teknolojileri içerisinde günümüzde sanal posların kredi kart entegrasyonlarından dolayı bu manuel yöntem pek kullanılmamaktadır.

 

Mail order güvenli mi?

Mail order yöntemi, güvenlik olarak ele alındığında, bu hususun da ayrı bir yazı olarak incelenmesi gerekmektedir. Özellikle bu sipariş türlerinde Fraud oranı çok göze çarpmaktadır.

Ödeme yöntemleri değerli müşterilerimizin sürdürebilir alışverişleri için mutlaka çok güvenli olmalıdır. Fakat firma olarak ödeme almakta bir o kadar güven gerektirir. Örneğin kart sahibi mail order üzerinden yapılan bir işleme harcama itirazında bulunduğu zaman, bu durumda ödemeyi alan firma çok zor durumda kalabilir ve banka bu harcama itirazını kabul edip firmadan ödemeyi tahsis edip müşterinize tutarı iade edecektir.

Hal böyle olunca, mail order ile alınan ödemelerde mutlaka ıslak imza, TC kimlik numarası gibi detayların bulunması gerekir. Harcama itirazlarında markanızı korumak adına bu ufak önlemler yeterince hayat kurtaracaktır.

Mail order sistemi, teknik olarak pos işlemleri ile aynı adımları takip eder. Kart numarası, son kullanım tarihi ve CVV kodları ile karta gerek kalmadan pos cihazında işlem geçer ve kart bankasından otorizasyon alır. İşlem olarak ne kadar da kredi kartıyla birebir aynı formatta olsa da işlemlerin güvenirliliği bir soru işareti olduğu için birçok ülkede mail order yöntemi kaldırılmıştır.

Günümüzde özellikle kobiler, kendi aralarındaki ticari hukukları için bu ödeme yöntemiyle şirket içinde bulunan imza ve ödeme süreçlerinde hız kazandırmaktadır. Bu yüzden bir süre daha mail order yöntemini görmeye devam edeceğiz.

Not: "Kredi kartıyla online tahsilat yapmak istiyorum, ama sistemim güvenli olsun," diyorsanız ve kendinize bir çözüm arayışındaysanız, Paraşüt'ün kredi kartıyla online tahsilat özelliğine göz atabilirsiniz.

anasayfa tebligkampanya

Yılın en avantajlı kampanyasını uzattık!

+ 2 ay ve 600 e-kontör hediyesiyle e-faturaya geçiş avantajını kaçırmayın!

En Çok Okunanlar