21.05.2024
3 Dakikalık Okuma Süresi
Demir çelik sektörü için e-fatura ve e-defter zorunluluğu
Cansu Meşedilci
İçerik Yöneticisi
e-Fatura ve e-irsaliyeye zorunlu geçiş için belirlenen ciro limitlerinin düşürülmesi gündemde. Demir çelik sektöründeki firmaların e-dönüşüm süreçlerinde nasıl bir yol izleyecekleri ise merak konusu. Bu yazımızda sektöre özel e-fatura, e-defter ve e-irsaliye kullanımını anlatıyoruz.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’den dijital sistemlerin kullanımını artırmaya yönelik yeni bir düzenleme geldi! e-Fatura ve e-irsaliyeye zorunlu geçiş kapsamında ciro limitleri düşürülerek pek çok sektörün e-dönüşümü için düğmeye basıldı. Bu sektörlerden biri de demir çelik oldu.
Demir çelik sektörü için e-fatura zorunluluğu
Brüt satış hasılatı 2023 hesap dönemi için 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların e-faturaya geçişleri zorunlu tutuldu. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar mükelleflerin e-fatura uygulamasına geçiş yapmaları zorunlu.
Bu düzenleme sektör fark etmeksizin tüm firmalar için geçerli olan bir kural olarak açıklandı. Bir başka deyişle, demir çelik alanında faaliyet gösteren bir firma iseniz ve geçen senenin toplam hasılatı 3 milyon TL’ye ulaşıyorsa siz de zorunluluk kapsamındasınız demektir.
Yeni düzenleme bununla da sınırlı değil. Tebliğde ayrıca demir çelik sektöründe yer alan mükelleflere e-fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın e-irsaliye uygulamasına geçişi için belirlenen 25 milyon TL ve üzeri limiti, 10 milyon TL’ye düşürüldü.
GİB’in yayımladığı tebliğde bu açıklama şöyle yer aldı:
“Tebliğin “IV.3.6. e-İrsaliye Uygulamasına Geçiş Süresi” başlıklı bölümünün ikinci fıkrasında yer alan “demir, çelik ürünlerinin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler,” ibaresi “demir, çelik ile demir veya çelikten ürünlerin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler,” olarak ve aynı fıkrada yer alan “ilgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ise müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından” ibaresi “brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL, 2021, 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ise müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından” olarak değiştirilmiştir.
Demir çelik sektörü e-defter de kullanacak mı?
e-Fatura ve e-arşiv fatura sistemine geçen firmaların e-defter kullanmaları da zorunlu hale geldi. Zorunluluk kapsamında olmadan, gönüllü olarak e-faturaya geçiş yapan firmalar için e-defter zorunlu değil iken, 1 Temmuz 2024 tarihinde e-fatura ve e-arşiv faturaya geçen firmaların 1 Ocak 2025 tarihinde e-defter uygulamasına da geçişleri zorunlu tutuldu.
e-Fatura başvurusu nasıl yapılabilir?
e-Faturaya geçiş yapmak isteyen firmalar başvurularını GİB Portal veya özel entegratörler aracılığıyla gerçekleştirebilirler.
“Zaten işim başımdan aşkın” diyen işletme sahipleri için Paraşüt’ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmetinden yararlanarak yerinizden kalkmadan, dakikalar içerisinde e-faturaya geçiş yapabilirsiniz.
e-Fatura başvuru sorgulama işlemlerini ise GİB üzerinden tamamlayabilirsiniz.
Demir çelik sektörü için e-fatura programı
Sektör fark etmeksizin tüm işletmelere e-fatura kullanımı büyük bir kolaylık ve hızlılık sağlıyor. Demir çelik sektörü özelinde de e-fatura kullanımı, faturalama süreçlerinin ve buna bağlı olarak ön muhasebeye dair finansal işlemlere ayrılan eforun minimuma düşürülmesine imkan tanıyor.
Bu nedenle demir çelik sektöründe hizmet veren ve üretim yapan firmaların ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayabileceği bir e-fatura programı seçmesi önemli. Tercih edilen programın,
Tüm bu özellikleri kusursuz bir şekilde sunan web tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt, demir, demir dışı metaller ve çelik sektöründeki işletmelerin yanında yer alıyor.
Firmanızın e-dönüşümünü tamamlamakla kalmayarak, işlerinizi büyütüp hedeflerine ulaşmanızda en güvenilir yardımcı rolünü üstleniyor.
Siz de Paraşüt’ün kolaylıklar dünyasını keşfetmek ve kredi kartı bilgileri bile gerekmeden hesap oluşturarak uygulamamızı 14 gün ücretsiz deneyimlemek ister misiniz?
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar