01.06.2019

4 Dakikalık Okuma Süresi

Foriba'dan Koray Gültekin Bahar

beril koc

Beril Koç

İçerik Pazarlaması Uzmanı

Türkiye baş döndürücü bir hızla e-Dönüşüm sürecine giriyor. Biz de geleceğe erkenden adapte olarak, işlerini büyütmek isteyen firmalar için Türkiye’nin dijitalleşme sürecinin öncü şirketlerinden Foriba’dan, Koray Gültekin Bahar ile e-Dönüşüm’ü konuştuk.

Foriba Koray Bahar ile söyleşi

 

Foriba’dan ve kendinizden bahseder misiniz?

1999 yılında faaliyete başlayan Foriba, şirketlerin iş süreçleri ve devlet ile olan ilişkilerinin dijital ortama taşınmasında en çok tercih edilen, Türkiye’nin lider e-Dönüşüm firması. Foriba, şirketlere ‘e-Fatura’, 'e-Defter', ‘e-Arşiv’, ‘e-Bilet’, 'e-İmza', ‘KEP’, ‘e-Mutabakat’ gibi uygulamalarla ‘e-Dönüşüm süreçlerinin düzenlenmesinde iş verimliliği artıran, maliyet ve zaman yönetimini kolaylaştıran çözümler sunuyor.

Ben 2006 yılında FIT Danışmanlık’ta yazılım geliştirici olarak çalışmaya başladım. Burada İDO, Ülker, Borusan ve Temsa gibi büyük şirketlerin SAP projelerini yönettim. Daha sonra ilk şirketim Dotto’yu kurarak, Microsoft platformları ve mobil uygulamalar üzerine çalıştım. Dotto ile Mekanist, İstanbul.com ve Tatil Sepeti içi mobil uygulamalar geliştirdim. 2013 yılında FIT Solutions’a (bugünkü adıyla Foriba) ortak olarak geri döndüm.

Türkiye, e-Dönüşüm’de ne noktaya geldi, yakın vadede ne gibi değişimler göreceğiz, Foriba bunun neresinde? e-Dönüşüm’ü zorunlu kılan yasal düzenlemelerin kapsamı genişletiliyor. Bu resme dijital dünyanın artık hayatımızın bir parçası olduğu gerçeğini de eklediğinizde, e-Dönüşüm’ün hızla yayılacağını öngörmek zor değil. Türkiye’de Foriba ile birlikte, GİB’den onaylı 38 özel entegratör firma bulunuyor. Foriba olarak bizim 2000’den fazla müşterimiz var. Türkiye’deki en büyük şirketlerin yüzde 70’iyle çalışıyoruz. Ayrıca çok sayıda KOBİ müşterimiz de var. KOBİ’lerle çalışma noktasında Paraşüt’le yaptığımız iş birliğimiz güçlenerek sürüyor. Yani kendi durduğumuz yerden rahatlıkla söyleyebiliriz ki Türkiye e-Dönüşüm’de hızla yol alıyor.

 

e-Dönüşüm süreçleri nelerdir?

e-Dönüşüm Foriba olarak bizim tescillediğimiz bir kavram. Şirketlerin iş süreçleri ve devlet ile olan ilişkilerinin dijital ortama taşınması anlamına geliyor. Genellikle muhasebe süreçlerine yönelik, e-Fatura, e-Defter, e-İrsaliye, e-Arşiv, e-Mutabakat, e-Bilet, e-İmza ve KEP uygulamalarını kapsıyor.

 

e-Dönüşüm ülke ekonomisine nasıl yansıyacak?

e-Dönüşüm kağıt kullanımını ortadan kaldırarak, şirketlerin iş süreçlerini çevreci şekilde dönüştürebilmelerini sağlıyor. 2010’dan beri e-Fatura kullanıcıları, milyonlarca faturayı elektronik ortamda işleyerek ve yine milyonlarca sayfa yevmiye ve büyük defteri e-Defter şeklinde oluşturarak, binlerce ağacın kesilmesini engelledi.

Ayrıca kayıt dışı ekonominin önlenmesi anlamında da e-Dönüşüm önemli araç. Dijital ortamda kayıt altına alınan veriler, yıllarca saklanabiliyor, birkaç basit işlemle ibraz edilebiliyor ve denetlenebiliyor.

 

e-Fatura’ya geçiş ne zaman tamamlanacak?

2014 yılı itibariyle Türkiye’de 19 binden fazla şirket e-Fatura’yı iş süreçlerine entegre ederek verimini yükseltti. e-Fatura’nın GİB tarafından 2019 yılı sonuna kadar birçok şirkete zorunlu kılınması bekleniyor.

 

e-Fatura küçük ve orta ölçekli işletmelere neler sağlayacak?

e-Dönüşüm çözümleri sayesinde şirketlerin iş verimliliği artırıyor, işgücü, basım, arşivleme, kargo, ulaşım ve noter onay maliyetlerini düşüyor, denetim kolaylığı sağlıyor. Ayrıca çalışanlar fatura basma, zarflama ve kuryeye verme gibi işlemlerle harcayacakları zamanı kendi yeteneklerini daha verimli şekilde kullanacakları, şirkete katma değer sağlayan alanlara kaydırabiliyor ve şirketin genel performansının yükselmesine katkıda bulunabiliyorlar.

e-Fatura ile birim başı ortalama 14-16 TL olan kağıt fatura maliyetleri kuruşlar seviyesine kadar düşüyor. e-Defter çözümü şirketlerin tasdik maliyetlerini yüzde 60’a kadar düşürüyor; örneğin KOBİ’ler ayda 8 bin TL’ye kadar tasarruf ediyor.

 

Kobiler dijitalleşmenin neresinde duruyor?

Belli bir cironun üzerinde olan ve zorunluluk kapsamına girdiği için e-Fatura, e-Defter gibi e-Dönüşüm uygulamalarını kullanmaya başlayan firmaların yanı sıra, bu firmaların KOBİ statüsündeki tedarikçileri ve müşterileri de iş süreçlerini kısaltmak ve bu kolaylığa dahil olmak için e-Dönüşüm uygulamalarını kullanmaya başladı.

Bugünlerde start-up'ların da e-Dönüşüm süreçlerini, şirketleşme serüvenlerinin ilk aşamalarından itibaren kullandıklarını görüyoruz. İş dünyasına sağlam adımlarla giriş yapmak isteyen start-up’lar, sistemlerini en baştan kuruyor ve direkt e-Fatura, e-İmza gibi çözümleri kullanarak işe başlıyor.

 

Dünyada ne tip e-Fatura uygulamaları var? Durum Türkiye’den farklı mı?

Hem maliyet avantajı hem de kullanım kolaylığı nedeniyle faturalama artık tüm dünyada dijital ortama taşınmış durumda ya da taşınma sürecinde. Gelişmiş birçok ülkede, kamuya gönderilen faturaların e-Fatura olması zorunlu. Örneğin, Latin Amerika’da kayıt dışı ekonomi ve kaçakçılık ile mücadele amacıyla e-Fatura zorunlu tutuluyor. Avrupa Birliği’nde kamu tarafından getirilen zorunlu uygulamalar bulunurken, ABD’de e-Fatura gelişiminde kamunun katkısı yok. ABD’de faturalama maliyetleri AB’ye göre görece düşük. Çoğu Asya ülkesi de e-Faturaya geçiş için yasal hazırlıklarını tamamlama aşamasında.

Türkiye’de e-Fatura zorunluluğu getiren tebliğin çıkış tarihi dünyaya göre biraz geç olduysa da, Türk firmalarının bu süreci benimsemesi kısa bir süre aldı. Bu anlamda oldukça hızlı bir şekilde e-Dönüşüm’e adapte olduğumuzu söyleyebiliriz.

 

e-Fatura ve e-Arşiv’in farkı nedir? e-Fatura kullanmayan bir şirket e-Arşiv’e geçebilir mi?

e-Arşiv uygulaması ile  e-Fatura uygulaması kapsamı dışında düzenlenmesi gereken faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesi ile muhafaza ve ibraz edilmesinin önü açıldı.

Çok sayıda fatura üreten ve faturalarının bir nüshasını arşivlemesi gereken mükelleflerin, faturalarının elektronik ortamda arşivlenmesini sağlamak amacıyla geliştirilen e-Arşiv ile aylık raporlar direkt Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) iletiliyor. Foriba e-Arşiv çözümü ile günde milyonlarca fatura arşiv imzası ile imzalanarak 10 yıl boyunca saklanıyor.

e-Faturaya kayıtlı olmayan vergi mükellefleri de e-Arşiv uygulamasını kullanarak, e-Fatura gönderip alabilirler. Bununla beraber, e-Arşiv uygulamasını kullanmak isteyen firmalar e-Fatura uygulamasını kullanmak durumundalar.

 

e-Arşiv zorunluluğu hakkında bilgi verir misiniz, zorunlu olmadığı halde geçmek isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelere neler sağlayabilir?

2018 yılı toplam cirosu 5 Milyon TL üzerinde olan ve internet üzerinden satış yapmış bütün kurumlar 1 Ocak 2020'ye kadar e-Arşiv’e geçmek durumunda.

e-Arşiv, süreçlerin şeffaf bir şekilde izlenebilmesinin yanı sıra, işletmelerin iş yükünü azaltırken, saklama alanı, arşivleme zorluğu gibi problemleri ortadan kaldırıyor. Faturaların ikinci kopyalarının elektronik olması ile kırtasiye masrafları neredeyse sıfırlanırken, arşiv alanı problemine de son veriliyor.

Teşekkürler…

Paraşüt’ten e-Fatura gönderip almak için 14 gün ücretsiz deneme süresinden yararlanmaya şimdi başlayın.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.