27.02.2020
2 Dakikalık Okuma Süresi
İşletmelerin kısa vadeli finansman kaynakları nelerdir?
Paraşüt
İçerik Yazarları
Kısa vadeli finansman kaynakları genelde işletme sermayesinin, özellikle de alacak ve stokların finansmanında kullanılan fonlardır. Bu fonlara özellikle 1 yıl ve daha kısa süreli dönemde ihtiyaç duyulur ve bu sürece göre borçlanılır.
İşletme finansman yöneticisi öncelikle bu ihtiyaçları öz kaynaklardan karşılamak ister. Ancak öz kaynakların yeterli olmadığı durumlarda işletme dışarıdan yabancı kaynak kullanmak isteyecektir. Ancak finans yöneticisi bu kaynakları kullanırken fonların maliyet ve vergi etkisini de göz önünde bulundurmalıdır.
Finansman kaynağı türleri
Kısa vadeli ticari krediler (Satıcı Kredileri)
İşletmenin satıcılarından aldığı kredidir. Genellikle stokların finansmanında kullanılır. Açık hesap vadeli alışlar, borç senetli alışlar buna örnek gösterilebilir.
Kısa vadeli banka kredileri
İşletmenin bankalardan temin ettiği 1 yılın altındaki kredilerdir. Bu fonların kullanımlarında işletmenin kredibilitesi çok öne çıkmaktadır. Bunlardan bazıları; Açık kredi(Teminatsız), Spot, Çek,Senet, Teminat,ipotek,emtia ve kefil karşılığı kredilerdir.
Para piyasasında satışa sunulan kısa vadeli finansman bonoları
Süresi 60 günden az olmayan vadesi 30 gün ve katları şeklinde belirlenebilen işletmelerin kendi teminatsız borç senetlerini ihraç etmesi ile oluşan kısa vadeli finansman türüdür. Daha çok Anonim şirket şeklinde kurulan büyük ve kredi değerliliği yüksek işletmelerin tercih ettiği bir finansman şeklidir.
Dış ticaret finansman olanakları
Özellikle ihracatçılara tanın Eximbank kredisi ile bankaların açtıkları akreditif kredilerinden oluşur. Bu finansman türleri İthalatçılar içinde banka teminat mektubu ve akreditif avansı şeklinde sağlanabilir.
Faktoring (Kısa vadeli alacakların devri)
İşletmelerin kısa vadeli satışlarından doğan alacaklarının Faktör adı verilen bazı şirketlere satılması ile sağlanan fonlardan oluşur. Böylelikle bir yandan da tahsilat ve alacakların yönetimi bu firmalara devredilmiş olur. Ayrıca işletmenin alacaklarının tahsil edilememe riski de en aza indirilmiş olur.
Alınan depozito, teminat ve avanslar
İşletmeler bayilerinden nakit depozito ya da teminat olarak kendilerine finans sağlayabilirler. Ayrıca siparişlerle ilgili alınan avanslarda işletmenin kısa vadeli fon kaynakları arasındadır.
Ana kurum ya da bağlı kuruluşlardan sağlanan kısa vadeli fonlar
İşletmeler bağlı oldukları ana kurumdan ya da bağlı kuruluşlarından kısa vadeli finansman sağlayabilirler. Özellikle grup şirketleri birbirlerinin kredibilitesini kullanarak banklardan kısa vadeli fon oluşturabilirler ya da diğer işletmelerini öz sermayesinde de fon sağlayabilmektedirler.
Diğer kısa vadeli finansman kaynakları
Yukarıdaki maddelerin dışında kalan işletmelerin erişebildikleri diğer tüm 1 yılın altındaki fonlardır. Örnek olarak Ödenecek giderler, Ödenecek vergi, resim, harç ve sigorta primleri, Teşvik fonlarından devletçe verilen işletme kredileri verilebilir. Bu tutarların vade sürelerinden elde edilecek kazançlar kısa vadeli fon olarak kullanılabilir.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar