02.01.2023
2 Dakikalık Okuma Süresi
Brüt kar nedir? Nasıl hesaplanır?
İşletmenizin verimliliğini ölçmek istiyorsanız bu yazı tam size göre! Gelin hep birlikte hesaplama formülleri ile brüt kar marjı kavramını detaylıca inceleyelim.
Ticaret yapanlar için kar marjı çok önemli bir konu. Herkesin bildiği üzere, bir ürünün satışından elde edilecek gelirin, maliyetinin üzerinde olması gerekir. Bu dengeyi ayarlamak için karlılık hesaplaması iyi yapılmalıdır.
Brüt kar nedir?
Brüt kar, bir işletmenin yaptığı satışlardan elde ettiği gelir ile bu ürünün satışı gerçekleşinceye kadar olan maliyetinin arasındaki fark ile ifade edilir.
Bu maliyetler içerisinde üretim ve nakliye giderleri birer kalem olarak sayılabileceği gibi işletmenin kirası ve faturaları vb. gibi kalemler de maliyetlere dahil edilebilir.
Brüt kar hesaplama formülünü bir örnek ile açıklayalım. A işletmesi sattığı X malından 100 TL gelir elde ederken bu malın üretimi ve nakliyesi için 40 TL harcıyor. Bu durumda A işletmesinin X ürününün satışından elde edeceği brüt kar:
Brüt kar marjı nedir, brüt kar marjı nasıl yorumlanır?
Brüt kar marjı, bir işletmenin gelirinin, mallarının satış maliyetinden ne kadar yukarıda olduğunu ifade eden bir orandır.
İşletmenin verimliliğini ve süreçleri ne derece iyi yönetebildiğini anlamanın bir yolu brüt kar marjını sektördeki genel kar marjı ile karşılaştırmaktır.
İşletmenin verimliliğini ölçebileceğiniz gibi her bir ürününüz için tek tek brüt kar marjı hesaplayarak ürün bazında verimliliğinizi de ölçebilirsiniz.
Gelir nedir?
Gelir, bir şirketin yaptığı satışlardan elde ettiği maddi kazanç tutarıdır. Brüt kar marjı hesaplamasında gelirlerinize nakit satışlarınızı ve aynı zamanda kredi satışlarınızı dahil etmeniz gerektiğini unutmayın!
Gelir gider takibi bir işletmenin devamlılığı için olmazsa olmazlardan biri. Brüt kar marjı ile verimliliğinizi ölçmeden önce gelir gider dengenizin ne durumda olduğunu kontrol etmek de sizlere verimliliğiniz hakkında bilgi verebilir.
Brüt kar marjı nasıl hesaplanır?
Brüt kar ne zaman oluşur? diyenler için brüt kar hesaplama formulü çok basit! Yıl sonunda 2022 yılını ne kadar verimli geçirdiğinizi görmek için yapmanız gereken tek şey, net satış karınızı yine net satışlarınız bölmek. Brüt kar marjı bir oran belirteceğinden çıkan sonucu 100 ile çarparak yüzdelik bir değer elde edebilirsiniz.
Yaptığımız bu işlemi açık şekilde yazmak gerekirse kar oranı hesaplama formulü şu şekilde:
Peki, burada geçen net satış tam olarak neyi ifade ediyor? Brüt kar marjınızı hesaplarken brüt satış karınızı kullanmanız sağlıklı olmayacaktır. Peki, brüt satış nedir? Bu satışların içerisinde iade ve indirimler de bulunur. Net satışlar ise bu ek kalemleri içermez.
Örnek bir marj hesaplama yapalım. A işletmesinin yıl sonu satışları 100 milyon TL, sattığı malların maliyeti ise 75 milyon TL olduğu bir durumda brüt kar marjı:
Brüt satış zararı nasıl hesaplanır?
“Brüt satışlar nedir?” sorusunu cevapladık. Peki, brüt satış zararı nedir? Brüt satış zararı, brüt kar gibi yapılan satışlardan maliyetin çıkarılması ile bulunur.
Mal veya hizmet satışlarınız ile doğru orantılı olarak artan veya azalan bu değerin yüksek çıktığı durumlarda bir alarm vermekte yarar var.
Eğer siz de gelir gider dengenizi takip etmek için kolay ve güvenilir bir program arıyorsanız doğru yerdesiniz. Hiçbir kredi kartı bilgisi gerekmeden Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyin!
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar