24.02.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Ön muhasebe elemanı nedir? Ne iş yapar?
Zeynep Özdemir
Kıdemli İçerik Uzmanı
Kariyerini muhasebe sektöründe geliştirmek isteyenler için kılavuz niteliğinde bilgiler hazırladık. Şirketlerin finansal operasyonlarında görev alan ön muhasebe elemanı nasıl olunur, ön muhasebe elemanları ne iş yapar, görev ve sorumlulukları nelerdir? Sizin için merak edilen tüm sorulara detaylı yanıt verdik.
Ön muhasebe elemanı nedir?
Ön muhasebe elemanı, muhasebe departmanına destek olan, şirketlerin finansal işlemlerini muhasebeleştiren ve mali kayıtlarını tutan kişidir. Detayına girecek olursak; kasa, çek, banka veya irsaliye takibi gibi rutin işlerden sorumludur.
Ön muhasebe elemanları tahsilat işleriyle de ilgilenir ve evrakların dosyalanması, arşivlenmesi de ön muhasebe elemanının sorumlulukları arasındadır. Şirketten şirkete ön muhasebe elemanından beklenti farklılaşabilir.
Ön muhasebe elemanı ne iş yapar?
Ön muhasebe elemanları muhasebe birimlerinde çalışır ve mesai saatleri içerisinde işletmenin mali işlemlerinin kaydedilmesi, kontrol edilmesi ve takip edilmesinde görev alır.
Temel finansal işlemlerle ilgilenen ön muhasebe elemanları; hatalı vergi hesaplaması, hatalı faturalandırma gibi yanlışlıkların önüne geçerken, aylık bordro ve stok takibi süreçlerini de yürütür.
İşletmenin mali işlerinin doğru ve güvenilir bir şekilde takip edilmesi ve kaydedilmesi konusunda ön muhasebe elemanları önemli bir rol oynarlar.
Ön muhasebe elemanı nerede çalışır?
Ön muhasebe elemanları, işletmelerin muhasebe departmanlarında veya direkt muhasebe şirketlerinde çalışabilir. Zaman zaman küçük ve orta ölçekli işletmelerde, ön muhasebe elemanı şirketin sahibi veya yöneticisi tarafından da yürütülebilir.
Finansal danışmanlık veya ön muhasebe hizmeti sunan özel firmaların yanı sıra freelance olarak ön muhasebe hizmeti sunan kişiler, buralarda mali tablolar ve rapor hazırlar, mali kayıtların tutulması, işlemlerin takibi ve kontrolü gibi işlemleri bilgisayar programları ve muhasebe yazılımları aracılığıyla gerçekleştirirler.
Bu iş dalında çalışmak için matematiksel ve analitik düşünme becerilerine sahip olmak gerekir. Bunun yanı sıra detaylara dikkat etme yeteneğine, iletişim becerilerine ve mali tabloların yorumlanması ve hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak da önemlidir.
Ön muhasebe elemanının görevleri nelerdir?
Ön muhasebe ne iş yapar? Ön muhasebe elemanının görev tanımı içerisinde yer alan bazı iş süreçlerini sizin için listeledik:
Şirketlerin muhasebe departmanları ile koordine şekilde çalışır, genel muhasebeye destek olur.
İşletmenin finansal kayıtlarını tutar, fatura ve diğer mali belgeleri düzenler.
Fatura, irsaliye, makbuz gibi mali belgeleri düzenler ve kaydeder.
Banka hesabı takibi ve işlemlerini takip eder, cari hesap işlemlerini yürütür.
Bordro ve personel maaşları, ödemeler ve tahsilat işlemlerini gerçekleştirir.
Satıcıya yapılan çek, senet veya banka havalesi ödemelerinin makbuzlarını arşivler.
Yasal düzene bağlı kalarak muhasebe kayıtlarını tutar, evrakları düzenler.
Şirketin diğer departmanları ile iletişim kurar ve departmanlara ihtiyaç halinde mali ve teknik destek sağlar.
Ön muhasebe programına veri girişini sağlar; ay sonunda ödemelerle ilgilenir.
Önemli konuların raporlamasını yapar ve bu dosyaları arşivler.
Nasıl ön muhasebe elemanı olunur?
“Ön muhasebe nedir?” yanıtını öğrendikten sonra “Ön muhasebe ne iş yapar?” sorusu da gündeme gelebiliyor. Ön muhasebe elemanı olmak için muhasebe, işletme vb. alanlarda eğitim almış olmak önemlidir. Aynı zamanda muhasebe departmanlarında stajyer olarak yetişen veya muhasebe firmalarında işi öğrenen kişiler de zamanla muhasebe elemanı olarak görev yapabiliyor.
Ön muhasebe elemanı olmak için şu adımlar takip edilebilir:
Lise eğitimi tamamlandıktan sonra, muhasebe veya işletme yönetimi gibi alanlarda lisans veya ön lisans eğitimini tamamlamak,
Meslek liselerinin muhasebe bölümlerinden mezun olmak ve üniversitede bu alanda eğitimini sürdürmek,
Üniversite eğitiminde muhasebe, finans, işletme derslerini aldıktan sonra mümkünse bir staj programına katılmak,
Mezun olduktan sonra şirketlerin muhasebe departmanlarında veya muhasebe şirketlerinde staj yaparak işi öğrenmek,
Mesleki gelişimi sürdürmek ve güncel kalmak için ilgili sertifika programlarına katılarak daha fazla gelişim sağlamak,
İş ilanlarını takip etmek ve uygun bir ilana başvuruda bulunmak.
Ön muhasebeci neler bilmeli?
İşletmelerin finansal durumlarının doğru bir şekilde yönetilmesi için ön muhasebe elemanlarının sürece hâkim ve iyi yönetebilir bilgi birikimine sahip olması gerekir. Bu sebeple ön muhasebe elemanları öncelikli olarak aşağıda belirtilen konularda profesyonel bilgilere sahip olmalıdır.
İşletmelerin finansal kayıtlarını doğru tutmalı ve gereken muhasebe tekniklerini bilmeli,
Hizmet verdiği şirkette veya muhasebe firmalarında kullanılan muhasebe yazılımlarını, ön muhasebe programını bilmeli ve doğru şekilde kullanmalı,
Finansal kayıtları kaydetmeli ve raporlama konusunda yetkin olmalı,
Vergi yasalarını takip etmeli ve işletmelerin yasalara uygun bir şekilde finansal kayıtlarının hazırlandığından emin olmalı,
Cari hesap takibi, tahsilat ve ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesi konusunda bilgili olmalı,
Finansal tabloları yorumlayabilmeli, analiz yapabilmeli,
Departmanlar arası mali konuları halledebilmeli ve kuvvetli iletişim becerisine sahip olmalı,
Detaylara dikkat etmeli, planlama ve organizasyon becerisine sahip olmalıdır.
Paraşüt ön muhasebe programı
İşletmelerin ön muhasebe süreçlerini kolaylaştıran Paraşüt; yer, zaman ve cihazdan bağımsız, iş süreçlerinizi dilediğiniz yerden yönetebilmenize imkân tanır.
Paraşüt’ün kullanıcı dostu arayüzü ile e-fatura kesebilir, fatura takibi, gelir gider takibi, stok yönetimi, cari hesap takibi ve raporlama gibi birçok işi tek ekrandan yönetebilirsiniz.
Finansal işlemlerinizden zaman kazanmak için Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. Üstelik kart bilgisi vermek zorunda kalmadan!
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar