13.03.2023
2 Dakikalık Okuma Süresi
İnternet reklamcılığı hizmet aracıları için e-fatura zorunlu mu?
Yeni yayınlanan VUK tebliğinde internet reklamcılığı hizmet aracılarını ilgilendiren maddeler hangileri? e-Fatura ve e-defter zorunlulukları nasıl değişti? Cevabı yazımızda…
Her geçen yıl biraz daha yaygınlaşan e-fatura uygulaması hakkında bu yıl da yeni güncellemeler mevcut. İnternet reklamcılığı hizmet aracılarının dikkat etmesi gereken noktalar hangileri gelin, hep birlikte görelim.
İnternet reklamcılığı aracıları için e-fatura ve e-arşiv zorunluluğu
GİB, e-fatura ile ilgili yeni bir tebliğ yayımladı ve sektörel bazda birtakım değişikliklere gitti. İnternet reklamcılığına yönelik yeni eklemelerden çok halihazırda var olan maddelerde değişiklikler yapıldı. Gelin detaylarına birlikte bakalım.
Genel bir bilgi ile başlayalım. GİB'in yayımladığı yeni tebliğe göre, 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL olan mükellefler zorunlu olarak e-faturaya geçiş yapacak.Geçiş sürecinin, ilgili brüt satış hasılatının oluştuğu yılı takip eden temmuz ayının ilk gününe kadar (1 Temmuz 2023) tamamlanması gerekiyor.
Elektronik ticaret ortamı sağlayan aracı hizmet sağlayıcıları, internet sitesi sahipleri veya işleticileri ile reklam yayınlanmasını sağlayanlar dışında artık şahısların kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde ve her türlü elektronik ortamda satış yapanların da bir kısmının e-faturaya geçişi zorunlu hale geldi. Bu geçişi zorunlu kılan şartlara yayınlanan tebliğde şu şekilde değiniliyor:
“2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.”
e-Fatura başvurusu ne zaman yapılacak?
Bir önceki tebliğe göre aracı hizmet sağlayıcıları, dijital reklamcılık ve internet reklamcılığı yapanlar 1 Temmuz 2020’ye kadar e-fatura kesmeye başlamak zorundaydı. Bu sektöre yeni gireceklerin ise işe başlama tarihini takip eden 3 ay içerisinde e-arşiv fatura kesmeye başlaması gerekiyordu.
Yayınlanan tebliğ ile artık her türlü elektronik ortamda mal ve hizmet satışı gerçekleştirenlerin de söz konusu şartları sağladığı hesap dönemini takip eden yedinci ayda e-fatura uygulamasına geçmesi gerekiyor.
Bahsettiğimiz sektörlerde sadece e-fatura kesilmesi yeterli değil. Bunun yanında e-arşiv uygulamasına da geçilmesi ve faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi de zorunlu.
Başvurunuzu yaptıktan sonra onaylanma sürecini takip edebilmeniz için de bir araç mevcut. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-fatura başvuru sorgulama ekranından başvuru sonucunuzu öğrenebilir ve gerekli aksiyon adımlarını alabilirsiniz.
İnternet reklamcılığı hizmet aracıları e-defter de kullanacak mı?
e-Fatura ve e-arşiv uygulamasına geçiş konusundaki şartları inceledik. Peki ya e-defter zorunluluğu internet reklamcılığı sektörü için ne durumda?
Elektronik defter genel tebliğine göre e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu olan herkes e-defter kullanmak zorunda. Başvuruları GİB’in web sitesi üzerinden alınan e-defter uygulamasına gerekli olduğu halde geçmemenin e-fatura ve e-arşivde de olduğu gibi birtakım yaptırımları var.
Özetle, e-faturaya geçme şartlarını karşılıyorsanız e-defter uygulamasına da geçiş yapmanız gerekiyor. e-Fatura zorunlu geçiş kapsamında olmayıp gönüllü olarak e-fatura kullananlar için ise e-defter zorunluluğu bulunmuyor.
İnternet reklamcılığı hizmet aracıları için e-fatura ve e-arşiv programı
e-Fatura uygulamasına geçerken özel entegratörler ile çalışmayı tercih edebilirsiniz. Sizlere gönderilen faturanın yedi gün içerisinde iptali, 7/24 destek, kolay kullanılabilir arayüz ve bunun gibi nice kolaylıklar sunacak Paraşüt de bu özel entegratörlerden biri!
Profesyonel internet reklamcılığı ile uğraşan mükellefler! Haydi, siz de herhangi bir ödeme yöntemi belirtmeden 14 günlük deneme hesabınızı oluşturun, Paraşüt ile ön muhasebe programı kullanmanın ne kadar kolay olduğunu görün.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar