09.03.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Serbest bölgeye e-fatura nasıl kesilir?
Damla Sezgin
İçerik Üreticisi
Birçok teşvik ve avantaj sağlanan serbest bölgelere e-fatura kesmeniz gerekiyor ve bir rehbere mi ihtiyacınız var? Dikkat etmeniz gereken tüm noktaları detaylıca anlattık.
Sanayi bölgeleri, ülkenin gümrük sınırlarına dahil olmayan üretim ve yatırımı teşvik amaçlı kurulan bölgelerdir. Yabancı yatırımları hızlandırma ve uluslararası ticareti geliştirme konusunda önemli bir rol oynar. Bu önemli rol karşılığında bu bölgelerde birçok muafiyet avantajı bulunur.
Vergi, tarife ve kota gibi ticari engellerin olmadığı, cezbedici teşvikler uygulanan sanayi bölgeleri ülkenin siyasi sınırları içinde bulunmasına rağmen gümrük bölgesi dışında tutulduğundan bürokratik şartlar azaltılmış durumdadır.
Türkiye’de kurulu olan 19 serbest bölgenin sağladığı avantajları şu şekilde özetleyebiliriz:
Bildiğiniz gibi, sadece e-fatura kullanıcıları birbirlerine e-fatura düzenleyebiliyor. Dikkat edilmesi gereken nokta şu: Konu serbest bölge olunca işler biraz değişiyor. İhracat e-faturasında alıcı bilgileri ile birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bilgileri de yer alıyor.
Normal bir e-fatura ile ihracat e-faturası arasındaki en önemli fark, ihracat söz konusu olduğunda faturanın sistem üzerinden sadece Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ulaşıyor olması. e-Faturanın asıl muhatabı olan alıcı sistem üzerinden değil, e-posta veya herhangi başka bir yöntem ile faturasını teslim alıyor.
Serbest bölgeye e-fatura keserken nelere dikkat edilmeli?
“Serbest bölge nedir?” sorusunu cevapladık, sıra “Serbest bölgeye e-fatura nasıl kesilir?” sorusunda. Bahsettiğimiz gibi serbest bölge e-fatura zorunluluğunda birtakım istisnalar mevcut.
Eğer gümrük çıkış beyannamesi ekinde düzenlenen bir fatura söz konusu ise bir e-ihracat faturası; serbest bölge işlem formu gibi başka bir belge ekinde düzenlenen bir fatura ise normal e-fatura kesilmesi gerekir.
e-Fatura kesilecek durumlarda:
Serbest bölgeler için düzenlenmesi gereken e-ihracat faturası Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın vergi kimlik numarası seçilerek iletilir ve alıcıya iletilen diğer faturada gümrük çıkış beyannamesi ekinde olduğu gibi bir bölge işlem formu doldurulur.
İhracat yapılan ticari işlemlerde gümrük mevzuatına göre doldurulan ve ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanıp gümrük idaresi sunulan gümrük çıkış beyannamesinin düzenlenmesi çok önemlidir.
Alıcının e-fatura sistemine kayıtlı olunmayan durumlarda yukarıda da belirttiğimiz gibi serbest bölgede faaliyet gösteren taraf alıcısına e-arşiv fatura kesilebilir.
Serbest bölgeye e-arşiv fatura nasıl kesilir?
Serbest bölgede faaliyet gösteren bir satıcı alıcısının e-fatura kullanıcısı olmadığı durumlarda e-arşiv fatura kesebilir.
e-Fatura mükellefleri yurt dışına ihraç edecekleri mal veya hizmetin faturasını e-arşiv olarak düzenlemeli. Alıcısı serbest bölgede bulunan bir e-fatura kullanıcısı e-arşiv fatura kesemez, e-fatura düzenlemesi zorunludur.
1 Ocak 2022 tarihli tebliğ ile e-fatura kullanıcılarına e-arşiv fatura kullanıcısı olma zorunluluğu getirildiğinden mikro ihracat kapsamına dahil olan ticari faaliyetleri için e-fatura kullanıcıları e-arşiv fatura düzenlemeliler.
Serbest bölgeye mal satışı yapılan ve ihracat e-faturası düzenlediğiniz durumlarda fatura senaryosunu temel/ticari fatura şeklinde seçmeli ve fatura tipini “istisna” olarak belirtmelisiniz.
Serbest bölgeye KDV'li fatura kesilir mi?
Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca, Türkiye’den serbest bölgeye yapılan satışlar ihracat olarak nitelendirilir ve KDV istisnası kapsamındadır. Serbest bölge hükümlerinin uygulandığı malların teslimi KDV’den muaftır.
Serbest bölge her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde de olsa Türkiye Gümrük Bölgesi’nin dışında sayılır. Fiziken serbest bölgede bulunan bir mal, serbest bölge hükümlerinin uygulandığı maldır ve KDV muafiyetine sahiptir. Serbest bölge, e-fatura istisna kodu kullanılarak fatura kesilmesi gereken bir alandır.
Serbest bölge KDV istisna kodu nedir?
Serbest bölgede yer alan firmaya mal satışlarında 301 kod, hizmet satışlarında 302 kod ile KDV beyannamesinde bildirilmelidir.
Serbest bölgede yer alan firmaya gerçekleştirilen satışlar için düzenlenen satış faturaları KDV’siz olarak düzenlenmelidir. Satışı gerçekleştiren firma KDV’yi tahsil etmediğinden dolayı KDV iadesi ile talep etmektedir.
Serbest bölgeye TL fatura kesilebilir mi?
Serbest bölgeye e-fatura zorunluluğu biraz kafa karıştırıcı olsa da para birimi konusu gayet basit. Serbest bölgelerdeki ticari faaliyetler her türlü döviz veya Türk Lirası ile yapılabilir.
Serbest bölgeye fatura kesme konusu firmaların faaliyet alanlarına göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple her firmanın KDV istisna kodu ile ilgili işlem yapmadan önce mutlaka mali müşavirinden destek alması faydalı olacaktır.
e-İhracat faturası kesmek online ön muhasebe programı Paraşüt ile hiç de karmaşık değil! Siz de hemen 14 günlük deneme sürenizi başlatın, pratik ve kolay ön muhasebe ile tanışın!
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar