20.03.2019

Şirketler, insan kaynakları yönetiminde ne tür problemlerle karşılaşır?

dsc00455 061d6933ca.webp

Sibel Aydın

İnsan Kaynakları Yöneticisi

Her ne kadar bugünlerde yapay zekanın kaç yıl içinde hangi meslekleri yok edeceğini konuşsak da insana olan ihtiyacın sıfırlanmasına ilişkin ufukta bir belirti yok. Üzgünüz ama işletmenizin geleceği için insanların mutlu çalışmasını sağlamak önceliğiniz olmalı. Mutlu ve verimli çalışan, çalıştığı kuruma ve kendine katkı sağlamaktan memnun insan gücüyle başarılı olabilirsiniz. Ancak bu yolla yatırımınızı daha iyi bir yere taşımanız mümkün olur. Peki, bugünün şirketleri çalışanlarını memnun etmede ne kadar etkili olabiliyor ve nelerde zorlanıyorlar?

İnsan Kaynakları Yönetimi title: İnsan Kaynakları Yönetimi

 

 

Ücret Yönetimi

 

Ücret yönetimi her zaman çalışan memnuniyetini sağlamakta birincil koşul olarak karşımıza çıkıyor. Yine de ücret yönetimi başlığından çalışanların sadece daha yüksek ücret almak istedikleri sonucunu çıkarmayın. Emeğinin karşılığını almayı herkes ister, ama çalıştığı şirkette adil bir ücret sisteminin olmasını da ister. Performansına, gösterdiği çabaya karşılık olarak şartlarının iyileşmesini bekler. Konu sadece çıplak ücret de değildir. Yan haklar paketinin ne kadar tatmin edici olduğu önemlidir. Özel günlerde, bayramlarda verilecek hediyeler çalışanın nezdinde şirketin imajını güçlendirebilir.

 

 

Performans Yönetimi

 

Şirket içinde kimin ne için ne kadar çaba gösterdiğini ve işine ne kadar katkı sağladığını biliyor musunuz? Diyelim ki biliyorsunuz ama doğru bildiğinizden ya da tüm çalışanlarınızla ilgili tam bilgi aldığınızdan emin misiniz? Kaynaklarınız neler? Adil bir sistem yaratın, performans değerlendirme sisteminizi oluşturun. Eğer şirketinizde mevcut bir İnsan Kaynakları birimi varsa birlikte çalışarak şirketinize özgü bir sistem yaratın ya da danışmanlık alın.

Herkes çabasının fark edilmesini ve takdir görmeyi bekler.

 

 

İşe Alım Süreçleri

 

İşe alım süreçlerini standartlaştırmak bir şirkete ne sağlayabilir? İşe alım süreçlerinize dâhil olan kişilerin işe alınmasalar bile dışarıda birer marka elçisine dönüşebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bir adayın işe alım sürecinde yaşayacağı pozitif deneyim, iyi adayları şirketinize çekmenize yardımcı olacaktır. İlanlarınızın içeriği, adayları mülakata davet ederken kullanılan üslup, mülakatta şirketi temsil eden kişilerin yaklaşımı, süreçteki bilgi akışının zamanında ve sağlıklı yürütülmesi başlıca kriterler olarak öne çıkıyor.

 

 

Çalışma Şartları

 

Bir şirkette kuralların, standartların ve prosedürlerin tanımlı olması ve herkesin bu kurallara riayet etmesi elbette o şirket içinde çalışmayı kolaylaştıran, çatışmaları azaltan bir unsur. Ancak fazlasıyla kuralcı davranmak özellikle yeni nesil çalışanları mutsuz ediyor. Giriş-çıkış saatlerine uyum önemli olabilir, doğrudur. Ama unutmayın, çalışma süresinin ne kadar verimli kullanıldığı işe beş dakika geç kalmaktan çok daha önemlidir. İş sonuçlarını ve kaliteyi göz ardı etmeyin. Diğer taraftan kurallar herkes için geçerli olmalıdır. İstisnalar güveni zedeler. Çifte standart kelimesinin şirketinizin yakınından geçmesine izin vermeyin.

 

 

İletişim

 

Şirketlerin insan yönetimi anlamında karşılaştıkları en önemli problemler genellikle iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. Yukarıdan aşağıya ya da aşağıdan yukarıya bilgi akışında problemler ortaya çıkabiliyor. Bilginin doğrudan paylaşılması yerine dolaylı bilgi aktarımları ciddi iletişim krizlerine yol açabiliyor. Örnek mi? Şirketin tepe yönetimi olarak çalışanları etkileyecek bir karar aldınız. Bu kararı açıklamak için en doğru zamanı beklemeye başladınız. Ama bu sırada bir iki yöneticiye çıtlattınız. İçeride konuşulmaya başlandı. Dolaylı yoldan bilgi edinenler nezdinde size olan güvenin zedelendiğinden emin olabilirsiniz. Telafi edebilirsiniz elbette, masanızda bir istifa mektubu bulmanızdan önce fark ederseniz…Bu durum için şirketinizin içinde iletişimi artıracak etkinlikler düzenleyin, düzenlenmesini teşvik edin ve eğitimler alın.

İnsan yönetimi zor zanaat, ama küçük önlemlerle ve konuyu ciddiye alarak aşılamayacak engel yok, kazanılacak birçok fayda var.

Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

 

Diğer Yazılarımız:

e-Fatura kullanmak zorunda mıyım?

Nasıl işe alım yapılır? İşe alım araçları nelerdir?

Limited Şirket Kuruluş Maliyetleri

Limited Şirket ve Anonim Şirket Kuruluşu

anasayfa tebligkampanya

Yılın en avantajlı kampanyasını uzattık!

+ 2 ay ve 600 e-kontör hediyesiyle e-faturaya geçiş avantajını kaçırmayın!

En Çok Okunanlar