01.11.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
İmza sirküleri nedir, nasıl alınır?
Cansu Meşedilci
İçerik Yöneticisi
Kişi ve kurumlara ait verilerin çok hızlı şekilde yayıldığı günümüzde, belge sahteciliği ve sahte imza kullanımı karşılaşılabilecek ciddi sorunların başında geliyor. Özellikle iş yaşamında bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için alınabilecek önlemlerden biri, yetkili kişilere ait imza örneklerinin noter onayı alınarak belgelendirilmesi yani imza sirküleri alınması.
Bu yazımızda; “imza sirküleri ne demek, nereden ve nasıl alınır, imza beyannamesiyle arasındaki farklar nelerdir” sorularına cevap aradık.
İmza sirküleri nedir?
İmza sirküsü, şirketler arasındaki ticari sözleşmelerde karşılaştığımız bir belgedir. Her türlü resmi işlem için bir şirketteki yetkili kişi veya kişilere ait imza örneklerinin bulunduğu belgeye imza sirküsü denir. Resmi belge niteliği taşıyan imza sirküsü, vize başvurularında da kullanılmaktadır.
İmza sirküsü kime verilir?
İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanılır. Şirket yetkilisinin imza yetkisini bir başkasına geçirmesi için öncelikle noterden vekalet alması gerekir. İmza yetkisi için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması şarttır.
İmza sirküleri tüzel kişiler tarafından notere yapılan talep üzerine; kurumla ilişkilendirilen belgelerde sahtecilik yapılması, sahte imza kullanılması vb. sorunların önüne geçmek amacıyla oluşturulur.
Şirket adına görev yapan yetkilinin sorumluluk alanını ve yetki sınırlarını noter tarafından tasdiklenmiş ve resmiyet kazanmış bir belge ile onaylamaktadır.
Bu belge üzerinde tüzel kişiye ait; unvan, adres, ticaret sicil no. bilgileri ile birlikte kurum adına yetkili olan kişinin; kurumu temsil şekli, kurum içindeki unvanı, yetki alanları, nüfus bilgileri ve imza örnekleri yer almaktadır.
İmza sirküleri ne işe yarar?
İmza sirküleri nereden alınır?
İmza sirküleri belirli bir ücret karşılığında noterden alınabilmektedir. Oldukça kısa sürede hazırlanabilen imza sirküleri için aşağıdaki belgeler istenir:
İmza beyannamesinin imza sirkülerinden farkı ne?
Temel olarak kişinin imza örneklerinin yer aldığı ve noter tarafından onaylı olarak hazırlanan imza sirküleri ve imza beyannamesi sıkça karıştırılmakta; günlük dilde birbirinin yerine geçecek şekilde kullanılmaktadır.
İmza beyannamesi, kişinin notere kimliği ile birlikte başvuru yapması üzerine belirli ücret karşılığında noter tarafından hazırlanan; üzerinde kişinin nüfus bilgilerinin ve imza örneklerinin yer aldığı belgedir.
İmza beyannamesinin oluşturulması, imza sirkülerinden farklı olarak gerçek kişiler tarafından talep edilmekte olup belge sirküler nitelik taşımamaktadır fakat hem ticari hem de kişisel faaliyetlerde kişinin kimliğini kanıtlar niteliktedir.
İmza beyannamesi kaybolursa ne olur?
Böyle bir durumda tekrar notere gidilmeli ve belge yeniden hazırlatılmalıdır. İmza beyannamesi çok fazla işlemde kullanılsa da tek başına bu belge talep edilmemekte mutlaka yanında kimlik de gerekmektedir.
İmza sirküleri ne kadar süre geçerlidir?
İmza sirküsünün geçerlilik süresi ile ilgili kanunda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Geçerlilik süresi,
Yetkili kişinin görev süresinin tamamlanmasıyla birlikte imza sirküsünün geçerlilik süresi de son bulur. Buradaki önemli noktalardan biri, kurum ve tüzel kişilerin imzaya yetkili kişisi değiştiğinde yeni imza sirküsü çıkarılmasının yasal zorunluluğu olduğudur.
İmza sirküsü, düzenlenirken geçerlilik süresinin ne kadar olacağı belirtilir; fakat bir süre belirtilmemişse imza sirküsünün geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır.
2024 yılında imza sirküsü kaç TL?
İmza sirküleri ücreti, her sene değişkenlik gösterebilir. Bu ücretler, ilk nüshalar üzerinden geçerlidir ve 2024 yılında bu belgeyi düzenlemek isteyenler, notere 310 TL ödemesi gerekir. Ancak bir nüshayı geçen durumlarda ödenecek tutar değişebilir.
İmza sirküleri gibi iş kurma alanında işinize yarayabilecek diğer yazılarımız için Paraşüt Blog'a abone olabilir, ön muhasebe için bir asistana ihtiyacınız varsa ve henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, online ön muhasebe programı Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz Deneyin
Sıkça Sorulan Sorular
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar