20.11.2024
3 Dakikalık Okuma Süresi
e-İrsaliye başvurusu nasıl yapılır?
Damla Sezgin
İçerik Üreticisi
e-Dönüşüm ile elektronik ortama taşınan belgelerden biri de irsaliye. GİB Portal, özel entegratör ve doğrudan entegrasyon yöntemleri ile e-irsaliye başvurusu nasıl yapılır? Cevabı yazımızda…
Sevkiyat süreçlerinizi kontrol altında tutmanızı sağlayan irsaliye elektronik ortama taşındı. e-İrsaliye kullanmaya başlamak için ilk olarak bir başvuru yapılması gerekiyor.
e-İrsaliye başvuru yöntemleri nelerdir?
Yeni güncellemeler ile farklı sektörlere de e-irsaliye zorunluluğu getirildi. Bu sektörlere EPDK’dan lisans alan mükellefler, Maden Kanunu kapsamındaki mükellefler, şeker imali gerçekleştirenler, e-fatura uygulamasına kayıtlı demir çelik imali yapanlar ve Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcılar dahil.
Ayrıca GİB’in yaptığı son düzenlemeye göre e-irsaliyeye geçiş zorunluluğu kapsamında 2021 ve müteakip hesap dönemlerine ait ciro haddi 25 milyon TL'den 10 milyon TL’ye indirildi.
2025 yılı zorunlu e-irsaliye geçiş şartları neler? Henüz bu bilgi açıklanmadı. e-İrsaliye geçiş şartları açıklandığında bu yazımızda güncelleme yapacağız.
2023 yılında brüt satış hasılatı 10 milyon TL olan mükelleflerin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-irsaliyeye geçiş yapmaları gerekiyor.
2025 yılı e-irsaliye geçiş şartları yayınlandığında bu yazımızı güncelleyeceğiz.
e-İrsaliye sistemine geçiş yapmak isteyenlerin e-fatura kullanıcısı olması gerekli. Aynı zamanda bu e-fatura mükellefleri, e-irsaliye ve e-fatura için aynı yöntemi kullanmak zorundalar.
Bir başka deyişle, GİB Portal, özel entegratör ve entegrasyon yöntemlerinden hangisi ile e-dönüşüme katıldıysanız ve kullanıyorsanız o sistemle devam etmek durumundasınız.
e-İrsaliye GİB Portal yöntemi ile geçiş nasıl yapılır?
Halihazırda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemini kullanan ve GİB e-irsaliye sistemine geçiş yapmak isteyen mükelleflerin izlemesi gereken adımlar şu şekilde:
GİB Portal kullanan mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına bahsettiğimiz adımlar ile başvurduktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’na herhangi bir bildirimde bulunmalarına gerek yoktur.
e-İrsaliye uygulamasından ayrılmak isteyen mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvuru yapmalıdır.
e-İrsaliye özel entegrasyon (entegratör) yöntemi ile geçiş nasıl yapılır?
e-Fatura uygulamasını özel entegratörler aracılığı ile kullanan mükellefler e-irsaliye uygulamasına da kullandıkları özel entegratörler aracılığı ile geçebilirler.
GİB tarafından onaylanmış özel entegratörlerin listesi başkanlığın ilgili sayfasında yayınlanmış durumda. Eğer siz de onaylı bir özel entegratör kullanıyorsanız e-irsaliye başvurusunu özel entegratörünüz üzerinden yapabilirsiniz.
Bu durumdaki mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığı’na herhangi bir bildirimde bulunmasına gerek yoktur. İlgili işlemler özel entegratör tarafından gerçekleştirilir.
e-İrsaliye entegrasyon (doğrudan entegrasyon) yöntemi ile geçiş nasıl yapılır?
Doğrudan entegrasyon yöntemi kullanan e-fatura mükellefleri e-irsaliye uygulamasına dahil olmak istedikleri takdirde Gelir İdaresi Başkanlığı’na bir dilekçe ve test tanım formu ile başvuruda bulunmalıdır.
Dilekçe ve ekinde yer alan test tanım formu kağıt ortamında Başkanlığa ulaştıktan sonra, Başkanlığın web sitesinde yer alan plana uygun şekilde e-irsaliye testleri uygulanır. Bu testleri başarı ile tamamlayanlar e-irsaliye kullanma iznine sahip olacaktır.
Dilekçe ile birlikte gönderilen test tanım formunda kullanılan IP numaraları ile canlı platformda kullanılan IP numaralarının farklı olması gerekmektedir.
e-İrsaliye sistemine giriş
e-İrsaliye geçiş zorunluluğu bulunanlar veya kendi isteği ile e-irsaliye kullanmaya başlayacaklar uygulamaya geçiş yaptığı platformlar üzerinden giriş yapabiliyor. GİB Portal veya özel entegratör panelinden e-irsaliye kestiğinizde bulunması gereken bilgiler otomatik olarak önünüze çıkacaktır.
Özel entegrasyon yöntemi kullanan mükellefler için e-irsaliyede bulunması gerekenler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından şu şekilde listeleniyor:
“a) e-İrsaliyenin düzenlenme tarihi ve belge numarası. b) e-İrsaliyeyi düzenleyenin adı/soyadı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası. c) Müşterinin adı/soyadı, ticaret unvanı, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, işyeri adresi ve farklı ise teslimat adresi. ç) Taşınan malın nevi, miktarı. d) Fiili sevk tarihi ile saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı. e) Başkanlık sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, Başkanlık tarafından bilgi içeriği belirlenen karekod veya barkod (Başkanlık tarafından ebelge.gib.gov.tr adresinden yapılan duyuruda belirtilecek tarihten itibaren).”
Paraşüt’te yeni özellik: e-İrsaliye!
Hızlı bir şekilde e-fatura kestiğiniz Paraşüt üzerinden artık e-irsaliyenizi de kesebilirsiniz. Kestiğiniz e-irsaliyelerinizi takip etmek hiç bu kadar kolay olmamıştır, eminiz.
Siz de bir e-fatura mükellefi iseniz ya da e-dönüşümün bir parçası olmak istiyorsanız bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar