23.09.2021
3 Dakikalık Okuma Süresi
e-Bordro nedir? Nasıl alınır?
Paraşüt
İçerik Yazarları
Kamu çalışanlarının maaş bilgilerine elektronik ortamda ulabilmelerini sağlayan e-bordro uygulaması, e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Bu yazımızda e-bordro sistemine giriş ve sorgulama adımlarını anlattık.
e-Bordro nedir?
Pek çoğumuz için devlet dairelerine gidip işimizi halletmek yorucu ve zaman alıcıdır. Belge toplama, sıra bekleme, birimler arasında git gel yapma derken tüm günümüz koşuşturma ile geçer.
Dijitalleşmenin getirilerinden biri de bu sonu gelmez koşuşturmaları minimuma indirmemizdir. Tıpkı, bordo sisteminin dijitalle taşınması gibi…
Bildiğiniz üzere bordro, işletme bünyesindeki işçilere ödenen ücretin ve bu ücret üzerinden yapılan vergi ile kesintilerin ayrıntılı bir tablosudur.
e-Bodro ise, çalışan ücretlerine ait bu ayrıntılı dokümanın kamu personelinin yararlanabileceği şekilde elektronik ortama taşınmış halidir. Bir başka deyişle, kamu personelinin maaş bilgilerine internet üzerinden ulaşabilmesidir.
2015 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı karar ile e-devlet sistemi üzerinden bu kıymetli evrakın alınması hayata geçmiştir. Elektronik bordronun, bordrodan belge niteliğinde bir farkı bulunmamaktadır.
Yani, bir kurum sizden maaş bilgisi belgesi talep ettiğinde, ıslak imza ve benzeri taleplerden bulunmazsa, e-bordro belgesini kullanmanızın herhangi bir sakıncası yoktur.
e-Bordro nasıl alınır?
e-Bordro belgesini e-devlet kapısı ile alabilmeniz mümkündür. Yani, e-devlet e-bordro işlemi için ilgili mercidir. Sisteme giriş yapmanız için gerekli olan TC Kimlik Numaranız ve e-devlet şifrenizdir.
e-Devlet şifreniz yoksa, herhangi bir PTT merkezinden ya da yetkilendiren bir PTT şubesinden cüzi bir ücret karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Bu işlemin ardından ayrıca herhangi bir kuruma gitmenize veya e-bordronuzu yetkili kişilere imzalatmanıza gerek yoktur.
e-Bordro sorgulaması nasıl yapılır?
e-Bordro sorgulama işleminin gözünüzde büyütmenize gerek kalmayacak kadar basit olduğunu belirtelim.
Aşağıdaki işlem basamaklarını takip ederek kolayca e-bordro alabilirsiniz:
- e-Devlet sistemine giriş yapınız.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonuna “Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti” yazdığınızda ilgili sayfa karşınıza çıkacaktır.
- Açılan sayfada “e-Bordro Sorgulama” başlığı altında listelemek istediğiniz bordro döneminin yılını ve ayını seçmeniz gerekir.
- Bu iki gerekli bilgiyi doldurduktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayarak oluşturulan belgeyi indirebilir ve dilerseniz çıktısını alabilirsiniz.
Peki, her çalışan e-bordro alabilir mi? Hayır!
Kimler e-bordro alabilir?
e-Bordro hizmetinden yararlanmak için şart koşulan birtakım nitelikler vardır. Bunlardan ilki, bu hizmeti alabilmeniz için 657 sayılı kanuna tabi memur, kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan olmanız ve maaşınızın Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi üzerinden yatırılıyor olması şarttır.
4C sigortalı veya farklı şekilde sözleşmeli olarak çalışanlar, e-bordro hizmetinden yararlanamazlar.
Eğer özel sektör çalışanı iseniz, e-bordro sisteminden faydalanmak için İnsan Kaynakları departmanı veya ilgili diğer bölümler ile iletişime geçip talepte bulunmanız gerekir.
Bu noktada “e bordro ne zaman yayınlanır?” sorusuna sıkça karşılaşıyoruz. Maaş bordrolarını her ayın 14'ü sabahı itibarıyla alabilirsiniz. Önceki aylara ait maaş bordroları ise her zaman alınabilmektedir.
e- Bordro sistemi sayesinde, kamu personeli maaş bilgilerini, çalışma saatlerini, fazla günlerini ve mesailerini kolaylıkla internet üzerinden detaylı bir şekilde inceleyebilir, takip edebilir ve dilerse bilgisayarına indirebilir.
İncelenecek bilgiler arasında neler olduğunu merak ediyorsanız şöyle özetleyebiliriz. Söz konusu tablo, İş Kanununa çerçevesinde düzenlenir. Şirketler tarafından, tüm çalışanlar için her ay ödenen ücretlerin dökümü yer alır. Maaş bordrosu aynı zamanda ücret bordrosu olarak da bilinmektedir. Şu bilgiler yer alır:
e-Bordro kaç bölümden oluşur?
e-Bordro sistemi ile kamu çalışanlarına 5 bölümde hizmet verilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz: * 4C banka değişikliği, * 4C bir aylık maaş tercihi, * SGK tescil ve hizmet dökümü, * 4C tescil kaydı sorgulama, * Aile yardımı bildirimi sorgulama.
e-Bordro kullanımının avantajları neler?
e-Bordro gibi diğer e-dönüşüm uygulamalarıyla da iş yükünüzü hafifleterek zamanınızı etkin kullanabilmeniz mümkün! Türkiye'nin ilk online ön muhasebe programı Paraşüt ile işletmenizi güvenli ve kolay bir şekilde dijitale taşıyın; kârlı ve bir o kadar da hızlı yeni döneme adım atın.
Paraşüt'ü 14 gün boyunca ücretsiz kullanabilmek için kredi kartı gerekmeden hemen hesap oluşturun.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar