02.11.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
e-Arşiv görüntüleme programı nedir? e-Arşiv fatura nasıl görüntülenir?
Cansu Meşedilci
İçerik Yöneticisi
e-Arşiv görüntüleme programı, fatura takibinizi düzenli bir şekilde gerçekleştirmeniz için büyük bir kolaylık sağlıyor. Bu yazımızda hem GİB hem de Paraşüt üzerinden e-arşiv faturalarınızı nasıl görüntüleyebileceğinizi anlatıyoruz.
GİB tarafından yayımlanan e-belge zorunluluğu ile ilgili tebliğ ile birlikte KOBİ’lerin gündemi de e-fatura ve e-arşiv oldu.
Önceleri e-dönüşüm kavramına mesafeli duran işletmeler dahil pek çok KOBİ, bugün e-belgeye geçiş için en kolay başvuru yolları ile bir hayli meşgul olmaya başladı. Matbu fatura kesme, kaşeleme, yazdırma, kargolama gibi uzayıp giden işlemler silsilesi yerini kolay ve hızlı e-çözümlere dayalı yeni alışkanlıklara bıraktı. Nitekim bu süreçte akıllardaki sorulardan biri de, e-arşiv fatura görüntüleme üzerine oldu.
e-Arşiv fatura görüntüleme nasıl yapılır?
e Arşiv görüntüleme, elektronik ortamda düzenlenen belgenin sorgulanması ve sorgulama işlemi sonucunda belgeye ulaşımı anlamına gelir.
Bildiğiniz üzere, e-fatura kullanmaya başlayan firmalar kağıt fatura düzenleyemez. Bir başka deyişle, eğer siz ve fatura keseceğiniz firma e-fatura kullanıcısı ise kağıt fatura değil, e-fatura düzenlemeniz gerekir. Şayet siz e-fatura kullanıcısı olduğunuz halde karşı taraf henüz e-faturaya geçiş yapmamış ise düzenleyeceğiniz fatura, e-arşiv faturadır.
Düzenlediğiniz e-arşiv faturanın takibini yaparak elektronik ortama aktarılan belgenizi görüntülemek istediğinizde bunu e-Arşiv Fatura Görüntüleme Programı sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
GİB üzerinden e-Arşiv Fatura Görüntüleme Programı ile işlem yapabilmek için,
- GİB’in ana sayfasının alt bölümünde yer alan “e-Fatura Görüntüleyici” başlığına tıklayın. Bu noktada programın Java 1.8 101 ve üstü sürümle çalıştığını hatırlatalım.
- “e-Fatura Görüntüleyici” başlığına tıkladığınızda bilgisayarına .jnlp formatında dosyanın indiğini göreceksiniz. Bu dosyayı açarak bilgisayarınızda bulunan e-Fatura XML'i açın. Dosyanın .xml uzantılı olmasına dikkat edelim.
- e-Fatura açıldıktan sonra “Doğrula” butonuna tıklayın. Burada iki senaryo karşınıza çıkacaktır.
- Bunlardan ilki “Mali Mühür Doğrulandı!” ibaresidir. Eğer karşınıza bu yazı çıktıysa, fatura imzalandıktan sonra üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamış demektir. “Sertifika Bilgileri” bölümünde ise e-imza/mali mühür sertifika ile ilgili bilgiler yer alır.
- İkinci senaryo olan “Mali Mühür Geçersiz!” ibaresi varsa bu, fatura imzalandıktan sonra üzerinde değişiklik yapıldığı ve e-faturanın geçersiz sayıldığı anlamına gelir. Bunun nedeni, ilk imzalama işleminde yanlış bir işlem yapılmış ve fatura doğru şekilde imzalanamamış olmasıdır.
e-Arşiv görüntülemek için e-arşiv kestiğiniz portaldan tarihi seçerek indir butonuna tıklayınız ve masaüstüne indiriniz. İndirmiş olduğunuz dosya .zip formatındadır.
Zip dosyasındaki belgelere erişebilmek için “Dosyaları çıkar” komutu verdiğinizde klasörde “html” ve “xml” olarak iki farklı dosya yer almaktadır.
e-Arşiv görüntüleme programının üst menüsündeki ilk başlık olan “Aç” butonuna tıklayarak masaüstüne indirdiğiniz “xml” belgesini seçiniz ve e-arşiv faturanızı görüntüleyiniz. Faturanızı yazdırmak isterseniz de yine menüden “Yazdır” butonuna tıklayarak faturanızı yazdırabilirsiniz.
e-Arşiv görüntüleme programının avantajları
e-Arşiv görüntüleme programının işletmeniz için temel pek çok avantajı vardır. Bunlardan birkaçı şöyle:
e-Arşiv fatura görüntüleme programı Paraşüt!
Paraşüt hesabınızdan e-arşiv faturalarınızı görüntülemenizin kolay bir yolu var. Sadece birkaç adımda görüntülemek istediğiniz e-arşiv faturanızı seçebilir ve müşterinizle anında paylaşabilirsiniz. Bunun için,
1. Paraşüt hesabınıza giriş yapınız ve sol tarafta yer alan menüden Satışlar > Faturalar sekmesine gidiniz.
2. Sayfanın üst kısmında bulunan “Filtrele” butonunun yanındaki ok işaretine tıklayarak altta çıkan seçeneklerden “Yazdırılma/e-Fatura Durumu”nu seçiniz.
3. Yazdırılma/e-Fatura Durumu olarak “Yazdırılmış”, “Yazdırılmamış/Gönderilmemiş”, “e-Fatura Gönderilmiş” ve “e-Arşiv Resmileştirilmiş” seçenekleri yer alır. e-Arşiv faturalarınızı görüntülemek için “e-Arşiv Resmileştirilmiş” kutucuğunu işaretlemeniz yeterli olacaktır.
e-Fatura ve e-arşiv fatura kesmenin ve görüntüleyebilmenin en kolay ve hızlı yolu Paraşüt’te! Siz de hemen deneme hesabı oluşturarak uygulamamızı 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. Üstelik kredi kartı bilgileri bile gerek duymadan!
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar