08.01.2025

6 Dakikalık Okuma Süresi

Vergi mevzuatında yeni düzenlemeler

zey copy

Zeynep Özdemir

Kıdemli İçerik Uzmanı

Vergi mevzuatında yapılan değişikliklerle ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-fatura ve e-deftere zorunlu geçiş tarihleri duyuruldu. Bu önemli tarihleri kimlerin kaçırmaması gerektiğini sizin için özetledim. Keyifle okumanız dileğiyle...

Bu içerikte neler var?
Vergi mevzuatı nedir?
Elektronik işlemlere ilişkin düzenlemeler
e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter zorunluluğu
e-Fatura kullanıcıları için e-arşiv sistemine geçiş zorunluluğu
Vergi mükelleflerine 9.900 TL (2025 yılı için GİB tarafından belirlenen tutar), mükellef olmayanlara 5.000 TL fatura kesme limiti
e-İrsaliye zorunluluğu
e-Defter berat gönderimi
e-Fatura mükelleflerinin e-Müstahsil makbuzu kullanımı
Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) nedir?
ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) Sorgulama Nasıl Yapılır?
Elektronik Ürün Senedi (ELÜS)'nin avantajları nelerdir?

GİB tarafından yapılan vergi değişiklikleri ile ilgili yeni düzenlemeler pek çok işletmenin işleyişini etkiliyor. Peki bu değişiklikler hangi uygulamaları kapsıyor? Bu yazımızda, vergi hukuku değişikliklerini konu alıyoruz.

 

Vergi mevzuatı nedir?

Vergi mevzuatı, kamu giderleri olarak nitelendirilen devletin mali faaliyetlere ait yasal düzenlemelerdir. Vergi Usul Kanunu'na göre e-belge kullanımı ile ilgili değişikliğe gidilmiş, GİB tarafından yeni düzenlemeler tebliğ taslağı olarak yayımlanmıştır.

 

Yeni GİB tebliğ taslağında e-fatura ve e-defter zorunlu geçişleri açıklandı. Aşağıdaki tarihleri not almanızı tavsiye ediyor, bu tarihleri kaçırmamanız gerektiğinin altını çiziyoruz.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı yayımladığı tebliğde yer alan e-Fatura ve e-Arşiv geçiş zorunluluğu şartlarını karşılayan mükellefler, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçişlerini tamamlandı. 2025 yılı e-belge geçiş zorunluluğu ile ilgili net bir karar henüz açıklanmadı.  

2025 yılı için belirlenecek brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartlarına göre, mükelleflerin 1 Temmuz 2025 tarihine kadar e-faturaya geçişleri zorunlu tutulabilir. 

 

Şimdi bu açıklamanın detaylarına bakalım.

 

Elektronik işlemlere ilişkin düzenlemeler

e-Dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla her yıl e-fatura, e-arşiv fatura ve e-irsaliye geçiş zorunluluğunda düzenlemeye gidilerek önceki senelere göre ciro haddinde düşüş gerçekleşiyor.

 

e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter zorunluluğu

Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2023 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler; e-fatura, e-arşiv fatura ve e-deftere zorunlu geçiş yapacaklar.   e-Fatura ve e-arşiv için zorunluluk tarihi 2025 yılı için henüz açıklanmasa da geçmiş yıllarda bu tarih 1 Temmuz'da son buluyordu.

 

Eğer firmanızın 2022 ve müteakip hesap dönemleri için brüt satış hasılatı 3 milyon TL’yi aşıyor ise e-faturaya zorunlu geçiş yapması gerek. 2025 yılı için bu tarihin 1 Temmuz 2025'e olması beklenirken, e-defter geçiş zorunluluğu son tarihi ise 1 Ocak 2026 olması tahmin ediliyor.

 

Eğer e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü olarak geçtiyseniz ve belirtilen limitlerde herhangi bir aşma yok ise, e-defter uygulamasına geçmenize de gerek olmuyor.

 

e-Fatura kullanıcıları için e-arşiv sistemine geçiş zorunluluğu

Bazı şirketler zorunluluk kapsamında e-faturaya geçmiş ama e-arşiv faturaya geçmemişlerdi. Bu şirketlerin e-arşiv fatura kullanmaları artık zorunlu hale geldi. Yani kağıt ortamında fatura kesemeyecekler.

 

e-defter uygulamasına dahil olması gereken mükellefler hakkında yapılan duyuruda şu ifadeler yer alıyor: Bilindiği üzere, 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No:1)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3)’in;

 

e-Defter Uygulamasına Dâhil Olma Zorunluluğu” başlıklı bölümünde;

e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren),

Bu Tebliğ yayım tarihi itibarıyla Türk Ticaret Kanununun 397 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler 1/1/2021 tarihinden itibaren, 2021 ve müteakip yıllarda bağımsız denetime tabi olma şartlarını sağlayan mükellefler ise şartların sağlandığı yılı takip eden yılın başından itibaren, e-Defter uygulamasına geçmek ve edefter.gov.tr adresinde format ve standardı belirlenen defterleri e-Defter olarak tutmak zorundadırlar.” açıklamalarına yer verilmiştir.

 

509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğe göre;

e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümünde;

 

1- Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);
a) 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL,
b) 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL,
c) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL
ve üzeri olan mükellefler.

2- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan lisans alan (bayilik lisansı dâhil) mükellefler.
3- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve/veya ithal edenler.

 

4- Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları ile kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışını
gerçekleştiren mükelleflerden, 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.

 

5- 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler.

 

6- Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.).

 

7- Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);
a) 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,
b) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL
ve üzeri olan mükellefler.

 

Vergi mükelleflerine 9.900 TL (2025 yılı için GİB tarafından belirlenen tutar), mükellef olmayanlara 5.000 TL fatura kesme limiti

Günlük olarak vergi mükelleflerine vergiler dahil 9.900 TL, vergi mükellefi olmayanlara vergi dahil 5000 TL üzerinde kesilen tüm faturalar elektronik ortamda kesilmeye başlayacaklar. 

 

e-Fatura zorunluluk kapsamında olmayan şirketler için bu düzenleme önemli değil. e-Faturaya geçmemiş olan şirketlerin başka bir şirkete 5.000 TL üzeri fatura keseceği zaman, mutlaka mali müşaviri ile görüşmeli, çünkü bu faturayı elektronik olarak düzenlemeleri gerekecek.

 

e-İrsaliye zorunluluğu

Yine tebliğe göre, sektörü fark etmeksizin 2021 yılı cirosu 10 milyonu geçen firmalar e-irsaliyeye 1 Temmuz 2024’de geçtiler. 2025 yılı için ise henüz net tarih belirlenmedi.

 

e-Defter berat gönderimi

Yeni düzenlemelere göre e-defter berat gönderimi aylık ya da üçer aylık dönemlerde yapılacak.

 

Eğer şirketiniz e-defter kullanıcısı değilse bu düzenleme önemli değil. Eğer şirketiniz e-defter kullanıcı ise, e-defter beratlarını aylık yad a üçer aylık olarak gönderebilir, seçimi şirketinize bırakılmış.

 

e-Fatura mükelleflerinin e-Müstahsil makbuzu kullanımı

Eğer şirketiniz tarımsal ürün alıyor ve bu alımlar karşısında müstahsil makbuzu düzenliyorsa ve e-fatura mükellefiyseniz, 1 Temmuz 2022'den itibaren e-Müstahsil makbuzu kullanacaksınız. e-Fatura kullanıcısı değilseniz kağıt ortamında müstahsil makbuzu düzenlemeye devam edebilirsiniz. Eğer şirketiniz tarımsal ürün almıyor ise bu düzenleme sizin için önemli değil.

 

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) nedir?

Elektronik ürün senedi yani kısaltılmış hali ile Elüs, tarım ürünlerinin alım-satım işlerinde kullanılan bir elektronik belgedir. ELÜS, özellikle tarım piyasasında güvenli, şeffaf ve organize bir ticaret ortamı oluşturmayı hedeflerken; ürünlerin lisansa sahip depolarda saklanmasını sağlayan sistemle de ilişkilidir.

 

ELÜS, fiziksel değil, dijital ortamda alınıp satılabilen bir belge niteliğindedir. Bunun yanı sıra ürünlerin özelliklerini, miktarını, sahibini belgeleyen bir sertifika gibi işlev görür.

 

ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) Sorgulama Nasıl Yapılır?

ELÜS sorgulama işlemini üç farklı yoldan gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle ELÜS sorgulamanın hangi amaçla yapıldığı hakkında kısaca not ekleyelim. ELÜS ödeme sorgulama işlemi, ürünlerinize ait detayları öğrenmek, mülkiyet bilgilerini kontrol etmek veya işlem yapmak için yapılır.

 

Bu sorgulama işlemlerini;

  • Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)
  • Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB)
  • e-Devlet üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
  •  

    Elektronik Ürün Senedi (ELÜS)'nin avantajları nelerdir?

    ELÜS, tarım ürünlerini güvenli bir şekilde depolamaya yardımcı olurken ayrıca, finansal esneklik sağlar. Bu, üreticiler ve yatırımcılar için büyük kolaylıklar sunar. Peki başka hangi avantajlara sahiptir?

     

    Vergi Avantajları: Gelir, kurumlar ve KDV istisnaları resmi düzenlemelere dayalıdır.
    Depolama ve Güvenlik: Lisanslı depolarla ürünlerin güvenli şekilde saklanması, hem kaliteyi hem de miktarı korur.
    Finansman Kolaylığı: ELÜS'lerin teminat olarak kullanılması, üreticilerin likiditeye kolay erişimini sağlar.
    Destekleme Ödemeleri: Kira, nakliye ve analiz desteği gibi devlet teşvikleri üreticilere ciddi bir mali avantaj sağlar.
    Şeffaf Ticaret: TÜRİB üzerinden yapılan işlemlerle fiyat dalgalanmalarından korunma ve şeffaf ticaret ortamı sağlanır.

     

     

    Ön muhasebe yönetiminiz için asistana ihtiyacınız varsa bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

     

    Ücretsiz Deneyin

     

    Vergi düzenlemeleriyle ilgili yeni güncellemeler oldukça Paraşüt Blog'da yer vermeye devam edeceğiz.

    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    destek indirimbanner

    İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!

    Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!