03.01.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Veresiye programı olarak Paraşüt
Cansu Meşedilci
İçerik Yöneticisi
Veresiye programları, işletmelerin borç takibini düzenli bir şekilde yapılabilmesini sağlayan sistemler olarak karşımıza çıkar. Peki, satışların tahsilat takibini yapmaya yarayan alacak borç programı kapsamında değerlendireceğimiz bu sistemler, firmalara nasıl katkı sağlar? Cevabı yazımızda!
Veresiye dendiğinde, ilk olarak bakkal defteri tutulan bir görsel gözünüzde canlanabilir. "Bakkal defteri nasıl tutulur?" diye düşündüğümüzde bu metot, oldukça geleneksel ve manueldir. Peki bu geleneksel işleyişin dijital bir uygulaması da mevcut mudur? Elbette! Veresiye takip programı hakkında tüm detayları blog yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Veresiye programı nedir?
Veresiye programı; cari hesaplar (tüzel ya da gerçek kişiler için) oluşturup borç/alacaklarınızı yönettiğiniz yazılımlardır. Bir başka deyişle veresiye programı, veresiye satışlarının takibini, kontrolünü ve kaydını yapan bir dijital sistemdir.
Geleneksel veresiye yöntemlerine kıyasla, veresiye kayıt programı, işletmelere pek çok avantaj sunar. Bu avantajlardan en önemlisi de borç takibini yapabilmektedir.
Fatura yaşlandırma nedir?
Veresiye konusunu incelerken sıkça karşılaştığımız fatura yaşlandırma konusuna da değinelim.
Muhasebe terminolojisinde yaşlandırma kelimesi, kredili mal ve hizmet satışı ile oluşan ticari alacaklar ile ilintilidir. Borçlarını ödemeyen müşterilerin, işletmenizin mali durumunu sıkıntıya sokmaması açısından yapılan bir yöntemdir.
Cari yaşlandırma ya da borç yaşlandırma olarak da bilinen bu yöntem, mal ve hizmet satışlarındaki cari hareketlerin, borç ve alacak tutarlarının kesilen faturalara göre belirlenmesini kapsar. Ne kadar alacak veya borç kaldığı, belirlenecek faiz oranına ve ödeme tarihine göre ne kadar vade farkı işlendiği gibi bilgileri oluşturur.
Yani, bu yöntem ile müşterilerinizin ödenmemiş tutarlarına ve bu tutarların vadelerine ulaşabilmenizi sağlayarak uzun süredir alınmamış borçlarla ilgili ne yapmanız gerektiği hakkında veriye sahip olmanıza yarar. Bu yöntem, ticari ilişki kurduğunuz müşterilerinizi de finansal yönden tanıma fırsatı sunar.
Alacak yaşlandırma raporlarının yönetiminde en yüksek borçlu olan müşterilerden başlanarak bir sıralama yapılır. Şayet borcunu ödemeyenler hala çıkmakta ve tahsilat gerçekleşmemekte ise belirlenen süreyi de göz önüne alarak yasal süreci başlatabileceğinizin kararını vermeniz gerekir.
Bir işletme için bu gibi can sıkıcı durumlarla karşılaşmamak için, müşteriyi finansal bakımdan tanımak, tahsilat sürecinizi belirlediğiniz ilkeler doğrultusunda taviz vermeden sürdürebilmek önem kazanıyor.
Veresiye takibi neden önemli?
Esnaflığın olmazsa olmazı veresiye alış-verişi yönetmek. Herkesin herkesi tanıdığı bir mahallede güvenle ve kolayca dönen veresiye ekonomisi ölçek büyüdüğünde desteğe ihtiyaç duyuyor. Veresiye programı Paraşüt, size bu konuda yardımcı oluyor.
Veresiye alışverişin temeli bir işletme ile tüzel kişiler arasında alacak-verecek ilişkisinin bir defterde kayıt altında tutulmasıdır. İşletme sahibi bir defter üzerinde, resmi geçerliliği olmayan bir biçimde, müşterilerine borç kaydeder.
Veresiye sisteminin en büyük açığı defter üzerinde tutulan kayıtların kaybolma ve karışma ihtimalinin yüksek olması. Özellikle kriz gibi durgunluk zamanlarda uzayan alacak listesi takip edilmesi zor bir hal alıyor. Bunun yanında defterler kayboluyor, kayıtlar eksik tutuluyor, bir standartı olmuyor.
Alacaklarınızı kolay tahsil etmenin, cari hesap takibi yapmanın, alacak verecek kaydı tutmanın çok kolay bir yolu var: Veresiye programı Paraşüt.
Paraşüt'ün veresiye takibini kolaylaştıran yönleri neler?
Sınırsız cari oluşturma
Paraşüt'te istediğiniz kadar cari hesap oluşturup takibini yapabilirsiniz.
Yaşlandırma raporları
Tahsilat ve Ödemeler raporlarında 30, 60, 90, 120 gün ve üzeri için gecikmiş tahsilat ve ödemelerinizi listeleyebilirsiniz.
Nakit akış tablosu
Nakit akışı her işletme için hayati önem taşıyor. Ay sonunda geliriniz gideriniz karşılayacak mı? Geçen ay kasanıza giren ve çıkan para ne kadar? Paraşüt’ün nakit akışı tablosundan kolayca takip edebilirsiniz. Böylece tahsil etmeniz gereken alacaklarınızı önceliklendirebilirsiniz.
Yedekleme almanıza gerek kalmaz, verileriniz otomatik güncellenir
Yedek almak için çaba sarf etmenize gerek kalmaz. Paraşüt’te verileriniz her gün yedeklenir. Üstelik bunun için hiçbir ekstra ücret ödemezsiniz. İstediğiniz zaman verilerinizi dışa aktarıp, herhangi bir disk veya klasöre yedekleme de yapabilirsiniz.
Tahsilatlarınız hızlanır
Alacak ve borçlarınızı takip etmek size hem zaman kazandırır hem de tahsilatlarınızı sorunsuzca yapmanızı sağlar.
Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz denemek mümkün:
Ücretsiz Deneyin
Veresiye programı Paraşüt'ü işletmenizin başka ön muhasebe ve finans ihtiyaçları için de kullanabilirsiniz. Bunun için Ön Muhasebe Programı Paraşüt sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar