28.02.2022
3 Dakikalık Okuma Süresi
Stoksuz (Dropshipping) e-Ticaret Nedir?
Paraşüt
İçerik Yazarları
Gün geçtikçe yükselişine hız katan e-ticaretin stoksuz da yürütülebildiğini biliyor musunuz? Dropshipping yöntemi hakkında detaylı bilgi yazımızda!
e-Ticaret yapmanın iki yolu var; stoklu ve stoksuz e-ticaret! İyi bir sermayeye sahip olanlar stoklu satışı tercih ederek elinde hazır ürün bulundururken, daha az sermayeye sahip olanlar dropshippingi tercih ediyor.
Stoksuz e-ticaret nedir?
e-Ticarette sıkça duyulan kavramlardan biri olan dropshipping nedir? Stoksuz e-ticaretin İngilizce karşılığı olan dropshipping, Türkiye’de de e-ticaret dünyasında kullanılan bir terim.
Dropshipping yöntemi ile e-ticaret yapanlar bir tedarikçi ile anlaşıp sipariş geldikçe al-sat yapar ve kâr elde eder. Satıcı fiziksel olarak bir ürüne sahip değildir, herhangi bir deposu veya stoğu yoktur. Stoksuz e-ticaret sayesinde giderler minimumda tutulur.
Diyelim ki, giyim üzerine e-ticaret yapıyorsunuz. Elinizde herhangi bir ürün bulundurmadan, tedarikçinizin ürettiği t-shirtleri kendi e-ticaret sitenizde, sosyal medyada veya anlaştığınız bir pazaryerinde satışa sunuyorsunuz. Bu şekilde işleyen stoksuz e-ticaret yönteminde gelen siparişler üzerine gerekli ürünü sipariş bilgileri ile birlikte tedarikçinize iletmeniz yeterli. Geri kalan üretim, paketleme ve kargolama süreçleri tedarikçinizin sorumluluğunda.
Stoksuz e-ticaret nasıl yapılır?
“Stoksuz satış nedir?” sorusunu yanıtladık, sıra “Stoksuz satış nasıl yapılır?” sorusuna geldi. Stoksuz satış yapabilmek için öncelikle bir XML entegrasyonu yapılması gerekir. Bu bağlantı sizin verilerinizi tedarikçinize aktaracak şekilde pazaryerleri ve e-ticaret sitelerine entegre şekilde çalışır.
Peki, tam olarak nedir bu XML entegrasyonu? XML, e-ticaret siteleri arasında bağlantı sağlayan, veri aktarımı ile farklı platformlarda ortak ürünlerin satışını mümkün kılan bir entegrasyondur.
Giyim sektöründe faaliyet gösteren bir e-ticaret firması örneğimizden devam edelim. Ürünlerinizi tedarikçiniz ile anlaşıp hem kendi e-ticaret sitenizde hem de tedarikçinizin sitesinde satışa sundunuz. İki platformda ortak ürünlerin satışını gerçekleştirirken ürün stoklarını takip etmek bir hayli zorlaşabilir ve siparişler karışabilir. İşte XML entegrasyonu da tam olarak bu noktada devreye girer. XML entegrasyonu sayesinde bu iki site arasında bağlantı kurulur ve verileriniz adeta birbirleri ile iletişime geçer. Bir siteden satışı yapılan A ürününün stoğu diğer sitede de 1 adet azalır.
Stoksuz e-ticaret depo ve kargo giderleri gibi kalemleri minimize ederek kâr oranını maksimize etmenizi sağlar. Satışlar sosyal medya, pazaryerleri ya da e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleşir.
Stoksuz satış yapan kişi gelen siparişin üzerine kârını bir kenara ayırarak tedarikçiye anlaştığı fiyat üzerinden ödeme yapar ve ürün direkt olarak tedarikçi üzerinden müşteriye ulaşır.
Stoksuz satış yapmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
e-Ticaret dropshipping yöntemiyle yapıldığında çok avantajlı olabiliyor. Ürün depolamadığınız için depo maliyetleri sıfırlanır. Aynı şekilde kargo işlemleri de tedarikçiler tarafından yürütüldüğünden paketleme ve kargolama süreçleri sizlere zaman ve para kaybettirmez.
Personel ihtiyacınız olmaz ve ürünleriniz satılmazsa risk altında olmazsınız. Birden fazla tedarikçiyle çalışarak ürün çeşitliliğinizi artırabilir, ürünlerinizin satılıp satılmama durumuna göre analizler yaparak yeni stratejiler belirleyebilirsiniz.
Peki, stoksuz ticaret her zaman avantajlı mıdır? Neredeyse tüm süreç tedarikçi tarafından yürütüldüğünden müdahale edebileceğiniz alan kısıtlıdır ve tedarikçi de bu satıştan gelir elde ettiğinden kâr marjınız düşük olacaktır. Eğer anlaştığınız tedarikçi kargolama süreçlerini iyi yönetemezse şikayetler satıcı olarak görünen kişiye yani size gelecektir. Bu gibi durumlarda pazaryerleri satıcıya ceza da verebilmektedir.
Sizin elinizde olmayan durumlardan da kaynaklansa müşteri memnuniyetini olumsuz etkileyen senaryolarla karşı karşıya kalabilir ve müşteri kaybedebilirsiniz. Tedarikçi firmanın süreci iyi yönetememesi sizin kurumsal itibarınızın zedelenmesine yol açabilir.
Stoksuz e-ticaret hakkında dikkat etmeniz gereken detaylar
e-Ticaret, stoksuz satış nasıl yapılır sorusunun yanıtına sahip olduğunuzda daha kolay bir süreç haline geliyor. Peki bu konuda dikkat etmeniz gereken noktalar neler?
Stoksuz e-ticarette marka bilinirliği oluşturmak zor olduğundan, başlamadan önce iyi bir pazar araştırması yapıp doğru ürünler seçmek çok önemli. Ürün seçiminden sonra tedarikçi seçiminde de titiz davranılmalı. Özellikle kargo süreçlerinde titiz davranacak bir tedarikçi ile anlaşmanız satışlarınız açısından çok daha iyi olacaktır.
Tedarikçinize ne kadar güvendiğinizin önemi olmaksızın müşterilerinize kargo süreçleri hakkında şeffaf olun. İade politikanızı en başta belirleyin ve tedarikçiniz ile bu politikanın nasıl yürütüleceği konusunda anlaşın.
Stoksuz e-ticaret yapmaya nasıl başlayabilirsiniz?
Pazar araştırması yaptınız ve hangi ürünleri satacağınızı belirlediniz. Sırada resmi olarak bir şirket kurmak var. Daha sonrasında ise stratejilerinizi belirleyecek ve çeşitli görüşmeler sonucu anlaşmalar yapacaksınız.
e-Ticaret altyapınızı oluşturduktan sonra sitenizi tasarlamanız ve ürünlerinizi kendi siteniz ve anlaştığınız pazaryerlerine yüklemeniz gerekecek. Eğer stoklu e-ticaret yapacaksanız daha sonrasında sanal pos ve kargo ile ilgili anlaşmalar yapmanız da gerekli. Ayrıca ürünlerinizi stoklayabileceğiniz bir depoya da ihtiyacınız olacak. Her gün yapılan satışların ardından tek tek ürünlerini saymaktansa bir depo takip programı ile çalışmanız zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Depo takip programlarıyla ilgili detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
Tüm işlemlerinizi tek panelden yapabilmeniz için Paraşüt tüm e-ticaret süreçlerinizde yanınızda! Sipariş, ürün ve kargo yönetimi, stok takibi gibi özelliklerin yanında sanal pos ve kargo süreçlerinde Paraşüt e-ticaret abonelerine özel indirim ve komisyon oranları da sizi bekliyor.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar