30.03.2020

2 Dakikalık Okuma Süresi

Kısa çalışma ödeneği hakkında bilmeniz gerekenler

Daha önce Covid-19 kapsamında başvurabileceğiniz izin ve çalışma türlerini sizin için anlatmıştım. Bu yazımda da kısa çalışma ödeneği ile ilgili notlarımı sizin için özetledim.

 

Kısa çalışma ödeneği nedir?

Kısa çalışma ödeneği bir hibe değildir. Sigortalının çalışmadığı gün ya da saat ücretinin İşsizlik Sigortası Fonundan çalışana bizzat ödenmesidir. Çalışılmayan süre için yapılacak ödeme tutarı, çalışanın prime esas kazancın %60’ıdır (asgari ücretin 1,5 katına kadar). Ödeme bizzat çalışan adına PTT şubelerinde her ayın 5’inde yapılacaktır. Sigortalının çalıştığı sürenin ücreti, işveren tarafından yapılacaktır.

 

Kısa çalışma ödeneği nasıl alınır?

Kısa çalışma ödeneğine hak kazanmak için işveren İŞKUR’a başvuru yapar. Çalışanlarının bu dönemde, haftada kaç saat çalışacaklarını beyan eder. Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Örneğin işveren faaliyetleri 1/3’e indirmek isterse başvuru tablosunda her bir çalışan için “çalışılmayacak” sütununa 30 saat, “normal çalışma” sütununa da 15 saat girer. Ödeme çalışanın kendisine yapılacağı için işverenin işçi listelerini güncelleyerek İBAN sütunu da eklemesi gerekir.

Sigortalının 1/3 maaşını işveren bordro ile öder, kalan 2/3’lük kısım için maaşın %60’ı (asgari ücretin 1,5 katına kadar) işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır.

 

Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları neler?

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili genel notlarım şu şekilde:

  • Tanım gereği, kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmek için fiilen çalışan işçi olmalı ve işçi SGK gün şartlarını taşımalı. Bununla birlikte:
  • Emekli çalışanlar bu ödenekten faydalanamaz.
  • Son 3 yıl içinde 450 gün prim olması gerekir.
  • Son 60 gün kesintisiz prim ödenmiş olmalıdır.
  • İşveren işçisini “normal çalışma” süresinden daha fazla çalıştırmamalı.
  • İşçinin çalışmadığı dönemler için SGK günü işlemez.
  • Başvuru yapılabilmesi için işverenin İŞKUR kaydı olmalı (https://www.iskur.gov.tr/ den online başvuru yapılabilir).
  • Kısa çalışma ödeneği en fazla 3 ay alınabiliyor.
  • Kısa çalışma uygulaması konusunda Yönetim Kurulu Kararı alınmalı ve çalışanlar bu konuda bilgilendirilmeli.
  • Kısa çalışma, uygun bulunması durumunda, başvuru tarihinde devreye girecek ama ilk hafta ödemesi işveren tarafından yapılacaktır. İşlerin normal sürecine girmesi öncesinde (6 gün) işveren, İŞKUR’a bildirimde bulunmalı.
  • İşveren bu süreçte çalışanı işten çıkarmamalı.
  • Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.
  •  

    Kısa çalışma ödeneği başvuru formu ve adımları

    Başvuru için 2 evrak doldurulacak (Kısa Çalışma Talep Formu, Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesi), kaşe ve yetkililer tarafından imzalanacak ve işverenin e-posta adresinden ilgili İŞKUR Müdürlüğüne e-posta ile başvurulacaktır. e-Postaya ayrıca “gerekçeli beyan”, “yönetim kurulu kararı” da eklenecektir. İşyerinin normal faaliyetine devam etmesi ve işçilerin “çalışılmayacak” sürede çalıştırılması sebebi haksız yapılan ödemeler faizi ile geri alınacaktır.

    İlgili formu ve belgeleri İŞKUR'un web sitesinden indirebilirsiniz.

     

    Kısa çalışma ödeneği nasıl hesaplanır?

    Örnek bir hesaplama üzerinden gidecek olursak:

  • Net maaş: 10.000 TL
  • Haftalık çalışılacak saat: 15 saat (1/3)
  • Haftalık çalışılmayacak saat: 30 saat (2/3)
  • İşverenin yapacağı ödeme: 10.000 TL * 1/3 = 3.333 TL
  • İŞKUR'un kişiye yapacağı ödeme: 10.000 TL * %60 * 2/3 = 4.000 TL (1,5 asgari ücret karşılığı 2943 TL). İŞKUR kişiye 2943 TL ödeme yapacak.
  • Çalışanın eline geçecek olan: 3.333 TL + 2.943 TL = 6.276 TL
  • Sürecin yönetimi konusunda İş Kanunları konusunda uzman bir Hukuk Müşavirinden destek almanızı tavsiye ederiz.

    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    İlgili İçerikler

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.