10.01.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Pazaryeri entegrasyonu nedir?
Zeynep Özdemir
Kıdemli İçerik Uzmanı
Dijital bir dünya düzenine artık hepimiz alıştık. Özellikle de pandemi döneminde birçoğumuz ihtiyaçlarını internet üzerinden giderdi ve pazaryerlerine olan ilgi önemli düzeyde arttı. Biz de bu blog yazımızda “Pazaryeri entegrasyonu nedir, pazaryeri entegrasyonu nasıl sağlanır?” gibi soruların yanıtlarını cevaplandırdık.
Pazaryeri, en kısa haliyle şöyle tanımlanabilir: Alıcıların ve satıcıların internet üzerinde bir araya geldiği ortam. Yani, fiziksel olarak yapılan alışveriş sürecinin online platformlar aracılığı ile gerçekleşmesi.
Artık pazaryerleri, sadece tüketicinin değil, e-ticaret satışı yapmak isteyen birçok kişinin de ortak noktası oldu.
Trendyol, N11, Hepsiburada, Çiçek Sepeti, Amazon gibi pazaryerlerinde, büyük markaların yanı sıra butik işletmeler ve daha küçük gruplar kendi online mağazalarını açarak, belirli komisyon karşılığında satış yapabiliyor. Bu durum tüketicilerin çok daha fazla ürüne hızlı ulaşabilmesi, satıcıların da ürünlerini daha fazla kişiye gösterebilmesine kolaylık sağlıyor.
Tabii e-ticaret pazaryerleri arasında seçim yaparken de titizlikle araştırma yapmak önemli. Her pazaryeri kendi içinde farklı hizmetler sunuyor. Pazaryeri arasında seçim yaparken; komisyon oranlarına, kargo ücretlerine, satıcı destek hattına, aktif müşteri sayısına ve satış potansiyeline dikkat etmek gerekiyor.
“Peki tüm bu süreç nasıl ilerliyor?” diyorsanız...
Pazaryeri entegrasyonu nasıl sağlanır?
Pazaryeri entegrasyonu, bazı yazılımlar aracılığı ile birden fazla pazaryerindeki iletişimi sağlayan ve satışını yaptığınız ürünleri sergilemenize olanak tanıyan bir hizmettir. Bu hizmetin en önemli faydaları arasında, farklı pazaryerindeki mağazanıza ayrı ayrı ürün bilgisi girmeden tüm siteleri güncel tutmak, siparişleri aynı anda görüntülemek, kargo ve fatura bilgilerini rahatlıkla kontrol edebilmek geliyor.
Yani, pazaryeri entegrasyon ile farklı pazaryerlerindeki mağazalarınızın bağını güçlü tutabilecek, stok miktarı veya nakit akışınızı tek ekran üzerinden takip edebileceksiniz.
Pazaryeri entegrasyonunun bir de ‘çift yönlü pazaryeri entegrasyonu’ çeşidi bulunuyor. Çift yönlü pazaryeri entegrasyonu ise e-ticaret firmalarının siteleri ve pazaryeri mağazalarının birbiri ile entegre ve uyumlu şekilde çalışmalarını sağlıyor. Eğer sizin de böyle bir entegrasyona ihtiyacınız varsa, pazaryeri entegrasyonu seçerken çift yönlü olmasına dikkat edebilirsiniz.
İnceleyebileceğiniz pazaryeri ve e-ticaret entegrasyon firmaları arasında; Artgroup, Sentos, Sopyo, StockMount, Propars, Tamentegre, T-Soft Connect bulunuyor.
Pazaryeri entegrasyonu fiyatları
Pazaryeri entegrasyon fiyatları her firmanın sunduğu teklif ve ayrıcalıklara göre değişkenlik gösterir. Bu firmalar genellikle kargo, fatura, ürün stok takibi, ödeme alma gibi alanlarda hizmet verir. Pazaryeri entegrasyon firmaları arasında ücretsiz deneme hesabı sunan firmalar da bulunuyor.
Sunduğu özelliklerle farklı paket sistemlerine sahip firmaların ortalama ücretleri 300 TL’den başlıyor, 15 bin TL’ye kadar devam ediyor. Tabii bahsettiğimiz gibi, sunulan entegrasyon içerikleri arttıkça fiyat artışı da görülüyor.
Pazaryeri XML entegrasyonu
e-Ticaret sitesi ve pazaryerleri arasındaki ürün bilgilerinin teker teker, manuel olarak yapılmasının yerine, bu işi entegre bir biçimde otomatik gerçekleştiren bir yazılım dili mevcut. Bu da XML entegrasyonu... Extensible Markup Language’in kısaltması olan XML, genişletilebilir biçimlendirme dili olarak çevrilebilir.
Ürün listelerini kullanıcılar nasıl Excel’de rahat okuyabiliyorsa, bilgisayar ve diğer sistemlerin de ürünleri aynı şekilde rahat okuyabilmesi için XML yazılım dilinde kodlanması gerekiyor.
“Bu durum işimize nasıl kolaylık sağlayacak?” diye düşünenler için detaylandıralım.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki XML entegrasyonu kullanılmasaydı, tedarikçiden alınan ürünlerin, satışı yapılan tüm platformlara tek tek girilmesi ve tek tek güncellenmesi gerekir. Bu durum zaman kaybının yanı sıra maddi olarak da bir kayıp doğurur.
XML entegrasyonu ile tedarikçiden alınan ürün bilgileri XML formatındaki listelere eklenir ve bu listeler pazaryerlerine veya e-ticaret sitelerine yüklenir. Bu entegrasyonun bir kez yapılması yeterli. Bu entegrasyon sonrasında tedarikçinin ürün tarafında yapacağı düzenlemeler sistemde otomatik olarak güncellenir.
Özellikle internet üzerinden satış yapan yani e-ticaret ile uğraşanlar için detaylara yoğunlaşmak ve bununla beraber zamanı verimli kullanmak çok önemli. Bu sebeple tacirler hem e-fatura işlemleri hem stok takibi hem de ürün entegrasyonu gibi süreçler için profesyonel çözüm sunan şirketleri tercih ediyor. Bu kapsamda da ürün ve gelen sipariş yönetimi için Paraşüt e-Ticaret öne çıkıyor.
Paraşüt e-Ticaret ile e-ticaret siteniz ve farklı pazaryerlerindeki satışlarınızı tek bir panel üzerinden takip edebilir ve tüm süreçlere her an hâkim olabilirsiniz.
Siz de e-ticaretle ilgileniyorsanız Paraşüt’ü kredi kartı bilgisi vermek zorunda olmadan 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar