27.01.2019
2 Dakikalık Okuma Süresi
İş planı: operasyon ve yönetim planı
Büşra Çildaş
İçerik Uzmanı
Sürdürlebilir bir iş planı için operasyon ve yönetim planınız iyi organize edilmiş ve düşünülmüş olmalı. Bu yazımızda iş planınız içerisinde yer alan bu planı enine boyuna değerlendireceğiz.
Operasyon planı nedir?
Ürün ya da hizmetinizin üretilip tüketicinize sunulana kadar ki lojistikten pazarlamanın bir bölümüne kadar olan süreçleri operasyon planı içerisinde değerlendirilebilir. Operasyon planına yönetim kadronuzun alacağı sorumluluk da dahildir. Son aşama olan finansal tabloların hazırlanması kısmı bu konu ile doğrudan bağlantılıdır. Neden mi?
Operasyon planı içerisinde aşağıdaki tablolara da yer vermelisiniz:
Operasyon planı aslında bir ürün hizmet satan şirketin işletme planıdır. Bu işletme planınız da iki aşamadan oluşur. Organizasyon yapınız, ki biz bunu yönetim planınız ile bağlantılı olarak inceleyeceğiz ve işletme maliyetleri ile sermaye ihtiyacınız.
Organizasyon yapısı nedir?
Bir işletmenin nasıl yürüyeceği organizasyon yapısı ile doğrudan bağlantılıdır. Şirketiniz hangi birimlerden oluşmalıdır, kimlerden oluşmalıdır ve hangi sorumlulukları almalıdırlar?
Tabii ki faaliyet alanına göre değişmekle birlikte bir şirket aşağı yukarı aşağıdaki organizasyonel birimlerden oluşur:
Bu birimler arasında kalın çizgiler bulunması bir zorunluluk olmamak ile birlikte bu birimlerin hangisinin bulunması gerekip gerekmediği ise kesin değildir. Ürün ya da hizmetinizin niteliğine ve hedef kitlesine göre organizasyon şeması değişebilir.
Fakat yatırım arama sürecinde işe küçük bir ekip ile başlarsınız. Bu noktada önemli olan karşınızdakileri bu ekibin kalifiye ve söz konusu olan projeyi gerçekleştirebilecek yetilere sahip olduğunu ikna etmektir. Bu yüzden bu noktada bir ara verelim ve yönetim özetine geçelim.
Yönetim özeti nedir?
Yönetim özeti, kurmakta olduğunuz ya da kurduğunuz şirketi yönetecek insanları tanıttığınız bölümdür. Bu bölüme göz atan kişiler aşağıdaki sorulara cevap ararlar:
Burada ekip üyeleri tek tek tanıtılmalı fakat bir ekip bütünlüğü olduğu da gösterilmelidir. Örneğin ekip üyelerinin daha önce nerelerde çalıştığından bahsederken altını çizmeniz gereken bundan sonra nasıl bir kariyer yolu çizeceğidir. Burada birlikte neler yapılabileceğinden bahsetmek, ekibin birbirini tamamlayıcı özelliklerini ön plana çıkartmak ve bu girişime ne kadar bağlı olduklarını göstermek avantajınıza olacaktır.
Harvard Business Review tarafından yayınlanan İş Planı Oluşturmak kitabına kulak verirsek, bize riskleri yönetip fırsatlardan yarar sağlayabilecek iyi bir ekibi anlatmanın yolunu şu şekilde tarif ediyor:
Bu yazı "İş planı hazırlamak" yazısının bir parçasıdır. İş planının diğer bölümleri için yazımıza göz atabilirsiniz.
İş planı oluşturmakla ve daha fazlasıyla ilgili içeriklerimizi kaçırmamak için blogumuza abone olabilirsiniz:
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar