04.12.2018
1 Dakikalık Okuma Süresi
Meslek Kodlarıyla İlgili Düzenleme 1 Ocak'ta Yürürlüğe Giriyor
Büşra Çildaş
İçerik Uzmanı
Paraşüt ekibi olarak sizleri meslek kodu düzenlemesi hakkında bilgilendirmek istedik.
Meslek Kodu Nedir, Ne İşe Yarar?
Meslek kodu aslında 2012 yılından bu yana yürürlükte olan bir uygulama. SGK’nın her bir meslek türü için uyguladığı ayrı bir kod bulunmakta. Örneğin akordeon imal işçisi için kod olarak “7312.01” kullanılırken, altın bilezik imalatçısı için “7313.20” kullanılmaktadır.
SGK, kademe kademe hayata geçireceği yeni meslek kodu bildirimi uygulamasıyla kayıt dışı işçi çalıştırmayla mücadeleyi amaçlamaktadır. Ayrıca çalışanların mesleklerine uygun ödeme almalarını ve gerçek ücretleri üzerinden primlerinin yatırılmasını sağlamayı da hedeflemektedir. Çalışanlara tanımlanması gereken meslek kodlarını ilgili bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Hatalı Meslek Kodu için Ceza Ne Olacak?
SGK, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren çalışanlarının meslek kodlarını doğru bildirmeyenler için idari para cezası uygulayacak. İlgili cezanın toplam rakamı bir aylık asgari ücreti aşmayacak. Bununla birlikte meslek kodu hatalı olarak bildirilen her çalışan için asgari ücretin 10’da 1’i kadar idari para cezası uygulanacak.
Bu uygulama doğrultusunda işe aldığı çalışanları vasıfsız eleman olarak gösteren veya terfi ya da pozisyon değişikliği sonrası ilgili güncellemeleri yapmayan işverenlerin 1 Ocak tarihinden önce işe giriş güncelleme ekranında ve ilgili muhasebe ile bordro kalemlerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları faydalı olacaktır.
İş dünyasını ilgilendiren yeni düzenlemeleri takip etmek için blogumuza abone olabilir, henüz Paraşüt hesabınız yoksa 14 günlük ücretsiz deneme hesabınızı oluşturabilirsiniz:
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar