17.08.2023

3 Dakikalık Okuma Süresi

Ticari sicil kaydı nedir, nasıl yapılır?

yusuf sahin

Yusuf Şahin

SMMM

Şirket kurmaya karar verdiniz. Gerekli ön hazırlıkları yaptınız ve sıra şirketinizin ticari sicil kaydını yaptırmaya geldi. "Peki, ticari sicil kaydımı nasıl yaptıracağım?" dediğinizi duyar gibiyiz. Gelin, ticari sicil kaydının ne olduğunu ve kayıt için izlenmesi gereken adımları birlikte inceleyelim.

Ticari Sicil Kaydı title: Ticari Sicil Kaydı

 

Ticaret sicili nedir?

Ticari sicil kaydını anlatmaya başlamadan önce ticaret sicili kavramının kısa bir tanımını yapmak faydalı olacaktır. Kısaca açıklamak gerekirse ticaret sicili, ticari işletme ve bu işletmenin sahibinin (tacirin) tüm bilgi ve kayıtlarını kapsayan resmi bir sicildir. İşletme sahibinin hukuki durumunu takip etmek, üçüncü kişileri bilgilendirmek ve işletme sahibinin kazandığı hakların korunmasını sağlamak gibi işlevleri vardır. Oldukça önemli bilgileri kapsadığından tacirler ve üçüncü kişilerin ticaret sicilini bilme zorunluluğu bulunmaktadır.

 

Ticari sicil kaydı nedir? Ticari sicil kaydı öncesi ne tür hazırlıklar yapılmalı?

Ticari sicil kaydı adımına gelmeden önce şirketinizin şahıs şirketi mi yoksa sermaye şirketi mi olacağına karar vermelisiniz. Sermaye şirketi kuracaksanız da şirketinizin ana sözleşmesi, unvanı, NACE kodu, faaliyet alanı, sermayesi, adresi ve yönetimi gibi konulara netlik kazandırmalısınız.

 

Ticari sicil kaydı nereden alınır?

Ticari sicil kaydı, yukarıda bahsettiğimiz hazırlıklar tamamlandıktan sonra Ticaret Odası'na başvuru ile alınabiliyor.

 

Ticari sicil kaydı nasıl yapılır?

Bu yazımızda standart bir Ltd/A.Ş. kurma adımlarına değineceğiz. Örnek olarak bir şirket kaydettirecek olursak: Şirket merkezi İstanbul (adres), ortak ve yöneticiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, izne tabi bir şirket değil (banka, askeri, kimya, eğitim vs), kurucu ve yöneticiler gerektiğinde evrakları noterden kendi imzalar. Bu bilgiler ışığında izlenecek adımlar:

  • Mersis’ten ana sözleşme hazırlanır. Bunu mali müşaviriniz yapabilir. Burada unvan, faaliyet konusu, adres, sermaye, hissedarlar, yönetim şekli, kar dağıtım usulleri vs. belirtilir.
  • Ana sözleşmeyi imzalamak için notere gidilir (İTO’da şahsen yapıldığı takdirde noter işlemine gerek yok). Kurucular noterde ana sözleşmeyi imzalar, mali müşavire diğer kuruluş işlemleri için vekalet verir, yöneticiler için imza beyanı hazırlanır (tescil talepnamesi) ve aynı zamanda yöneticilerin noter onaylı kimlik fotokopileri çıkartılır.
  • Ana sözleşme imzalandıktan sonra ortaklar sermayenin yatırılacağı bankadan hesap açar ve sermayenin ¼’ünü yatırır, bankadan “blokaj yazısı” alır (şirket kurulduktan sonra blokaj çözülür).
  • Mali Müşavir, Halk Bankası'na sermayenin %0,04 oranında Rekabet Kurumu fonu öder.
  • Kurucu ortaklar oda kayıt beyannamesine yapıştırılmak üzere birer adet vesikalık fotoğraf verir.
  • Kurucu ve yöneticiler mali müşavirin hazırladığı, dilekçe, kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesini imzalar.
  • Mali müşavir, ana sözleşme, tescil talepnamesi, dilekçe, kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesi, banka blokaj yazısı ve Rekabet Kurumu ödeme dekontu ile İTO’ya başvurur.
  • İTO evrakları inceler (yeni evrak isteyebilir ya da düzeltilmesini talep edebilir) ve birkaç gün içinde şirketi tescil eder (şirket hukuken kurulmuş olur).
  • Mali müşavir İTO’dan şirketin kurulduğuna ilişkin evrakı (sicil tasdiknamesi) alır.
  • Şirket yöneticileri ile yeniden notere gidilir, kurulan şirketin imza sirküleri çıkarılır, mali müşavirlik vekaleti çıkarılır ve mali müşavir resmi defterleri noterden onaylatır.
  •  

    Ticari sicil no sorgulama

    Ticari sicil no ile sorgulama yaparak kendi şirketinizin veya iş yapmak istediğiniz herhangi bir şirketin sicil numarası, unvanı, adresi, semti ve durumu gibi bilgilerine ulaşabilirsiniz. İlgili sorgulama her ilin kendi ticaret odasının web sitesi üzerinden yapılabilir. Mesela kurduğunuz şirket İstanbul sınırlarındaysa, ticari sicil no ile sorgulama işleminizi İstanbul Ticaret Odası'nın web sitesindeki ilgili sayfadan yapmanız gerekir.

    Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

    Ücretsiz Deneyin

     

    Şirket kurma ile ilgili yazılarımız

    Girişiminize isim seçmek: Nelere dikkat etmelisiniz?

    e-Fatura kullanmak zorunda mıyım?

    CRM Nedir? Ne İşe Yarar?

    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    İlgili İçerikler

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Paraşüt ön muhasebe kampanyası

    Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.