17.08.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Ticari sicil kaydı nedir, nasıl yapılır?
Yusuf Şahin
SMMM
Şirket kurmaya karar verdiniz. Gerekli ön hazırlıkları yaptınız ve sıra şirketinizin ticari sicil kaydını yaptırmaya geldi. "Peki, ticari sicil kaydımı nasıl yaptıracağım?" dediğinizi duyar gibiyiz. Gelin, ticari sicil kaydının ne olduğunu ve kayıt için izlenmesi gereken adımları birlikte inceleyelim.
Ticaret sicili nedir?
Ticari sicil kaydını anlatmaya başlamadan önce ticaret sicili kavramının kısa bir tanımını yapmak faydalı olacaktır. Kısaca açıklamak gerekirse ticaret sicili, ticari işletme ve bu işletmenin sahibinin (tacirin) tüm bilgi ve kayıtlarını kapsayan resmi bir sicildir. İşletme sahibinin hukuki durumunu takip etmek, üçüncü kişileri bilgilendirmek ve işletme sahibinin kazandığı hakların korunmasını sağlamak gibi işlevleri vardır. Oldukça önemli bilgileri kapsadığından tacirler ve üçüncü kişilerin ticaret sicilini bilme zorunluluğu bulunmaktadır.
Ticari sicil kaydı nedir? Ticari sicil kaydı öncesi ne tür hazırlıklar yapılmalı?
Ticari sicil kaydı adımına gelmeden önce şirketinizin şahıs şirketi mi yoksa sermaye şirketi mi olacağına karar vermelisiniz. Sermaye şirketi kuracaksanız da şirketinizin ana sözleşmesi, unvanı, NACE kodu, faaliyet alanı, sermayesi, adresi ve yönetimi gibi konulara netlik kazandırmalısınız.
Ticari sicil kaydı nereden alınır?
Ticari sicil kaydı, yukarıda bahsettiğimiz hazırlıklar tamamlandıktan sonra Ticaret Odası'na başvuru ile alınabiliyor.
Ticari sicil kaydı nasıl yapılır?
Bu yazımızda standart bir Ltd/A.Ş. kurma adımlarına değineceğiz. Örnek olarak bir şirket kaydettirecek olursak: Şirket merkezi İstanbul (adres), ortak ve yöneticiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, izne tabi bir şirket değil (banka, askeri, kimya, eğitim vs), kurucu ve yöneticiler gerektiğinde evrakları noterden kendi imzalar. Bu bilgiler ışığında izlenecek adımlar:
Ticari sicil no sorgulama
Ticari sicil no ile sorgulama yaparak kendi şirketinizin veya iş yapmak istediğiniz herhangi bir şirketin sicil numarası, unvanı, adresi, semti ve durumu gibi bilgilerine ulaşabilirsiniz. İlgili sorgulama her ilin kendi ticaret odasının web sitesi üzerinden yapılabilir. Mesela kurduğunuz şirket İstanbul sınırlarındaysa, ticari sicil no ile sorgulama işleminizi İstanbul Ticaret Odası'nın web sitesindeki ilgili sayfadan yapmanız gerekir.
Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinŞirket kurma ile ilgili yazılarımız
Girişiminize isim seçmek: Nelere dikkat etmelisiniz?
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar