12.03.2023
2 Dakikalık Okuma Süresi
e-SMM mükellefi nedir? Kimler e-SMM kullanmalı?
Damla Sezgin
İçerik Üreticisi
e-SMM mükellefi olan serbest meslek erbapları, geçiş süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları cevaplıyoruz! Yazımıza göz atın, soru işaretlerinden kurtulun.
Serbest meslek erbaplarının verdikleri hizmet karşılığında yapacakları tahsilatları belgelendirmelerini sağlayan serbest meslek makbuzu da e-dönüşüm ile elektronik ortama taşındı.
e-SMM zorunluluğuna geçmeden önce serbest meslek üretici nedir? bu konudan da kısaca bahsedelim. Serbest meslek üreticileri, herhangi bir işverene bağlı olmadan, kendi mesleğini icra edenlerin yer aldığı serbest meslek grubundadır. Serbest meslek üreticileri, büyük sermayeler olmaksızın sadece kişisel mesai gücüyle ve mesleki uzmanlıkları ile işlerini yürütürken, tüm faaliyetlerini kendi isimleri ile devam ettirir.
e-Serbest meslek makbuzu zorunluluğu
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konu ile ilgili yayınladığı son Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre tüm vergi mükellefi serbest meslek erbaplarının e-serbest meslek makbuzu kullanması zorunlu.
Bu zorunluluk kapsamında bulunan e-serbest meslek makbuzu mükellefleri herhangi bir kamu ya da özel kuruma bağlı olmadan mesleğini icra eden herkesi kapsıyor.
e-SMM sistemine geçiş yapmak için çoğu e-belgede olduğu gibi üç yol var:
e-SMM sistemine geçişte kullanabileceğiniz özel entegratörlerden biri de e-SMM programı Paraşüt! Kolay ve hızlı bir şekilde makbuzlarınızı keserken anında müşterilerinizle paylaşarak tahsilat süreçlerinizi hızlandırabilirsiniz.
e-Serbest meslek makbuzu mükellefi ne demek?
e-SMM düzenleme ile mükellef olan serbest meslek erbapları bahsettiğimiz gibi bir kuruma bağlı olmadan çalışır. Mesleklerini kendi nam ve hesabına icra ederler.
Pek çok meslek grubuna mensup kişileri e-serbest meslek makbuzu mükellefi olarak tanımlayabiliriz. Örneğin, sağlık alanında doktor, hemşire ve veteriner hekimler, muhasebe alanı ile ilgilenen mali müşavir ve noterler, ressamlar, yazarlar ve daha nicesi serbest meslek erbabı kapsamı dahilinde.
e-SMM sistemine geçiş yapmazsanız ne olur?
Tüm serbest meslek makbuzu mükellefleri herhangi bir ciro haddi gözetilmeksizin e-SMM sistemine geçiş yapmak zorunda. Geçiş için tanınan süre ise faaliyete başladıktan sonra 3 ay.
Zorunluluk kapsamında olup e-SMM düzenlemeye başlamayan mükellefler ilgili kanun kapsamındaki hükümler uyarınca değerlendirilir ve kişilere cezai işlem uygulanır.
e-SMM kullanıcıları kağıt makbuz kesebilir mi?
Vergi Usul Kanunu uyarınca, elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kağıt olarak düzenlenen fatura ve makbuzların tespiti durumunda her belge için özel usulsüzlük cezası kesilir.
Maliye Bakanlığı’nın belirlediği bazı zorunla haller bu cezai işlemden mauftır. Bu mücbir sebepler:
Saydığımız mücbir sebepler dışında mükellef tarafında yapılan bir hata veya aksama bu kapsamda değerlendirilemez ve özel usulsüzlük cezası kesilir. Kısacası e SMM kullanıcıları için kağıt ortamındaki belgeler geride kaldı diyebiliriz.
Siz de bir serbest meslek erbabı iseniz hemen Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyin, banka hesaplarınıza tek ekrandan ulaşırken gecikmiş ve gelecek tahsilatlarınızdan haberdar olun. Anahtar Teslim e-SMM hizmetimizle dakikalar içinde e-SMM kullanıcısı olabilir, cari hesap bilgilerinizi anında görüntülerken işinizi cebinizde taşıma rahatlığı ile tanışabilirsiniz!
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar