22.12.2021

Gelir gider yönetiminin 4 temel kuralı

beril koc

Beril Koç

İçerik Pazarlaması Uzmanı

Genç girişimcilerin gelir gider takibinde yaptığı bazı yanlışlar daha işin başında şirketi tehlikeye atabiliyor. İşe başlarken prensiplerinizi belirleyerek, zor kazandığınız parayı, doğru biçimde yönetip, işinizi büyütmeyi başarabilirsiniz.

gelir gider takibi

Gelir gider yönetiminde yapılan hatalar, genelde işi kurma aşamasında geliştirilen yanlış tutumların uzantısı. İyi bir marka ismi buldunuz, sağlam bir piyasa araştırması yaptınız, kusursuz bir iş planı hazırladınız. Şimdi aşağıdaki 4 tavsiyemizi uygulayarak gelir ve gider dengesini planlama işini doğru biçimde yapabilirsiniz:

 

1. Kişisel hesabınızla şirket hesaplarınızı birbirine karıştırmayın!

Eğer ortağınız yoksa ya da freelance çalışıyorsanız, işinizi kişisel hesabınız üstünden yürütmek kolayınıza gelebilir. Ancak kişisel hesabınızla iş hesabınızı bir arada tutmak işlerin karışmasına ve gerçek finansal tablonuzu görememenize neden olur.

 

2. Mutlaka bir gelir gider takip programı kullanın!

Kişisel hesabınızla iş hesabınızı birbirinden ayırmak finansal takibinizi yapmanın ilk aşaması. Ardından Paraşüt gibi kolay kullanımlı bir gelir gider takip programı edinin.

Gelir gider takibini rutininizin bir parçası haline getirmelisiniz. İşini yeni kuran pek çok girişimci, şirket içinde bir muhasebeciye sahip olmadığı için kendi işinin gelir gider takibinden de sorumludur. Bu nedenle en kolayı, işinizi size otomatik hatırlatmalar ve raporlar sunan, her yerden erişilebilir bir program üstünden takip etmektir. Siz verilerinizi uygulamaya girdikçe, sistem sizin için sanki bir muhasebe departmanı gibi çalışır.

Gelir giderinizi Paraşüt’te takip ederek aşağıdaki sorulara kolayca cevap verebilirsiniz:

Hangi müşteriler size ne kadar kazandırıyor?

Belli bir tarih aralığında kazancınız nedir ya da ne olacak?

Hangi müşterinize ne kadar avans verdiniz?

Tahsilatlarınız gecikiyor mu, ne kadar gecikiyor?

Hangi tedarikçiden ne kadar ürün aldınız, maliyetleri nelerdi?

Gecikmiş ne kadar ödemeniz var?

Belli bir tarih aralığında ne kadar ödeme yaptınız ya da yapacaksınız?

Gelecek 12 hafta ve 12 ayda nakit seviyeniz nasıl değişecek?

Şirket içi harcamalarınızın tutarı nedir?

Hangi çalışanınıza ne kadar avans verdiniz?

SGK’ya ne ödeme yapacaksınız?

Ay içinde oluşan KDV tutarınız nedir?

Gelirinizi giderinizi kolayca takip ederek, şirketinizin nakit akışını düzenlemek için Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyin!

 

3. Ödemelerinizi banka üstünden alın!

Genç işletmecilerin çoğu ödemelerini nakit olarak, elden alma eğilimindedir. Eğer gelecekte işinizi büyütmek ve belki yatırım almak gibi bir planınız varsa bunu yapmayın. Çünkü bu şeklide çalıştığınızda işinizin karlılığı düşük gözükür ve şirketinizin değerini yanlış yansıtırsınız. Şirketinizin yatırım veya destek alma şansı azalır.

Yani şirketiniz için uzun vadeli planlarınız varsa kısa vadeli hesaplardan kaçının.

 

4. Muhasebe hesaplarınızla banka hesabınızı karşılaştırın!

Her ay muhasebe hesaplarınızla banka hesabınızın bakiyesini karşılaştırın. Bu konuda sakın tembellik etmeyin! Eğer düzenli olarak karşılaştırma yapmazsınız, arada oluşabilecek farkı anlamlandıramayabilirsiniz. Bu noktada Paraşüt'ün akıllı banka entegrasyonu hizmetinden yararlanarak banka hesap hareketlerinizin hesabınızda tanımlanmasını sağlayabilirsiniz.

 

Bonus: Borçlarınızı yönetirken bunlara dikkat edin!

Yukarıda gelir gider dengesinin nasıl sağlanacağına yönelik bulunduğumuz dört önerinin yanı sıra bonus olarak dikkat etmeniz gereken bazı detaylar da var:

 

Eksiksiz kayıt ve raporlama

Kayıtlarınızı hangi yöntem ile izlerseniz izleyin, tüm fatura ve fişler, nakit ve banka ödemelerinizi kullandığınız sisteme girmelisiniz. Satıcı ile ilgili bilgi girişi yaptığınız güne kadar açıkta bir şey kalmamalı. Giriş yaptığınız fiş ve faturaların mümkün olursa dijital bir kopyasını alıp muhasebecinize iletmeniz, karşılaşabileceğiniz mutabakat sorunlarını çözmek için yardımcı olacaktır.

Şirket kredi kartı ile fatura fişlere özel önem verip mümkünse bu fişlerin ayrı olarak ve günlük olarak dosyalayın. Bu durumunuzu kontrol altında tutmanız açısından, hem bu fişleri gözden kaçırmadan gider olarak yazılabilmeniz açısından kolaylık sağlayacaktır. Kredi kartı ile yaptığınız harcamaların da mutlaka belgelerini toplamalısınız.

 

Gerçekçi limitler belirleyin

Çalışanlarınızın yaptıkları giderler ile ilgili olarak raporlamaları konusunda eğitimli ve bilgili olması gerekir. Çalışanlarınıza şirket kredi kartı vermeniz gider raporlaması ve takip konusunda yardımcı olabilir. Çalışanlarınıza kredi kartı verirken, harcama yapmaları için avans vermek zorunda kaldığınız elemanlarınızdan başlayabilirsiniz.

Verdiğiniz kredi kartlarını tutar olarak ya da harcama kalemleri bazında sınırlandırabilirsiniz. Mesela kredi kartına 1.000 TL’lik bir limit koyabilirsiniz ayrıca kredi kartını sadece benzin, konaklama ve yemek kategorilerine açık tutabilirsiniz. Böylece kredi kartını elinde tutan bir elektronik mağazasından alışveriş yapmasının önüne geçmiş olursunuz.

 

Ödeme günleri belirleyin

Faturalarınızın zamanında ödenmesi itibarınız için önemlidir. Bunun yapabilmek için kendiniz veya çalışanınız için haftada bir günü ödeme günü olarak seçilmesi ve satıcılara bunun bildirilmesi işinizi kolaylaştırır. Her gün ayrı ayrı bir ya da birkaç ödeme yapmanızın önüne geçer.

Ödemelerinizi toplu halde yapabilirsiniz. Ödeme günlerinizi yeni satıcılara en başta belirtmeniz, mevcut satıcılarınıza ise bir şirket yazısı ile bilgilendirmeniz uygun bir yol olabilir.

 

Gelir gider takibinin kolay bir yolu var: Paraşüt

Önemli olan ilk etapta bu alışkanlıkları kazanmanız. Ardından kendi kendinize gelir gider yönetiminizi yapmak çok daha kolay olacak!

İstediğiniz yerden gelir gider takibi yapmak için online ön muhasebe programı Paraşüt'ü hemen ücretsiz denemeye başlayın. Aşağıdaki butona tıklayarak hemen şimdi ücretsiz deneme hesabı oluşturabilir, Paraşüt'ün ön muhasebe ihtiyaçlarınıza nasıl yardımcı olduğunu görebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Girişimcinin ön muhasebe kılavuzu

Stok yönetimi nedir nasıl yapılır?

Nakit akışımı nasıl takip ederim?

anasayfa tebligkampanya

Yılın en avantajlı kampanyasını uzattık!

+ 2 ay ve 600 e-kontör hediyesiyle e-faturaya geçiş avantajını kaçırmayın!

En Çok Okunanlar