22.12.2021
2 Dakikalık Okuma Süresi
Yazılım ve oyun geliştiricilere "Serbest Bölge Teşviki"
Yazılım ihracatını artırmak amacıyla yapılan düzenleme ile"İhtisas Serbest Belgesi"ne 2 teşvik daha geldi. Yusuf Şahin’in kaleme aldığı yazımızda üretim ruhsatı alan firmalara sağlanan teşvikleri anlattı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, oyun ve yazılım yatırımının artması için "İhtisas Serbest Belgesi" teşvik paketinin yürürlüğe girdiğini açıklamıştı. Bu paket kapsamında serbest bölgelerde kurumlar vergisi, KDV ve ücret stopaj desteği vardı. Bu desteğin üzerine 2020-04 sayılı genelge ile İhtisas Serbest Bölgelerine iki teşvik daha geldi.
Böylece;
- Personele ödenecek net ücretin yarısını serbest bölge yönetimi karşılayacak.
- Serbest bölge ofis kirasının yarısını serbest bölge karşılayacak. (09 Haziran 2020 tarihinde 2635 sayılı İhtisas Serbest Bölgelerinde Sağlanacak Destekler Hakkında Karar, 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda değişiklik yapan 2846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı;)
Eski Atatürk Hava Limanında yer alan serbest bölgenin yeni adı "İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi" oldu.
Yazılım üssü hedefi var. Firmaları seçerken özen gösteriyorlar, ince eleyip sık dokuyorlar ve amaca uygun firmaları tercih ediyorlar. Üretim ruhsatı alan firmalara aşağıdaki teşvikler bulunuyor. Serbest bölgede şirket kurabileceğiniz gibi (Ltd. A.Ş. şahıs şirketi), Türkiye’deki ya da yabancı şirketin şubesini de kurabilirsiniz. Dövizli işlem yapabilir, yabancı para birimi cinsinden muhasebe tutabilirsiniz.
1. Kurumlar Vergisi istisnası
Satışların %85'inin ihraç edilmesi (Türkiye dışına satış) şartı ile serbest bölgeden yapılan satışlar kurumlar vergisinden istisna olarak belirtiliyor. Yıl kapanışında %85 ihracat şartını YMM raporu ile belgelemeniz gerekecek. Apple ve Google'a kesilen in-app purchase gelirleri de %85 ihracat kapsamında değerleniyor.
2. KDV istisnası
Serbest Bölge şirketleri KDV'den muaf olacak.
3. Ücret Stopajı
Satışların %85'inin ihraç edilmesi (Türkiye dışına satış) şartı ile çalışanlar ücret stopajından muaf. Serbest bölgede çalışma sıkı şartlara tabi olmayabilir (parmak izi okuma, kartlı geçiş vs.) Serbest bölge yönetimi, fiilen serbest bölgeden çalışılmasını ister. Pandemi ile beraber bu da çok mümkün olmayabilir ve serbest bölge yönetimi de bu durumu dikkate alarak kuralları esnetebilir.
4. Ücret desteği
Aşağıdaki şartlar gerçekleştiğinde serbest bölge yönetimi, çalışan net ücretinin yarısını karşılıyor:
5. Kira desteği
Aşağıdaki şartlar gerçekleştiğinde serbest bölge yönetimi, serbest bölgedeki ofis kirasının yarısını karşılıyor:
Sadece ücret ile ilgili teşvikleri dikkate aldığımızda, net 10.000 TL ücret için şirketin kasasından yaklaşık 10.102 TL çıkacak.
Ödeme Türü | Normal | Serbest Bölge |
---|---|---|
Net Maaş | 10.000,00 TL | 5.000,00 TL |
Maaş stopajı | 3.225,00TL | 0,00 TL |
Maaş damga vergisi | 120,00 TL | 0,00 TL |
SGK | 5.102,00 TL | 5.102,00 TL |
Toplam Maliyet | 18.447,00 TL | 10.102,00 TL |
Sonuç
Kârın ve paranın Serbest Bölge'de kaldığı durumda teşvikler çok cazip görünüyor. Kârı ve parayı Türkiye’ye taşıdığınızda ise Türkiye’de bu kârı alacak olan şirket ya da şahıs üzerinden ciddi vergi yükü çıkacaktır. Bu sebeple Serbest Bölge’de şirket kurma planlarınız var ise bu durumu mutlaka mali müşaviriniz ile değerlendirmenizi öneririm.
Firmanızın ön muhasebesini nasıl tutuyorsunuz?
Finansal operasyonlarınızı hızlandırıcı, takip ve kontrolünüzü artırıcı bir yardımcıya ne dersiniz? Türkiye'nin ilk online ön muhasebe programı Paraşüt ile firmanızın işleyişine katkı sunmak için her zaman yanınızdayız.
Henüz Paraşüt abonesi değilseniz aşağıdaki butona tıklayarak deneme hesabı oluşturabilir; Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz kullanabilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar