27.04.2019
2 Dakikalık Okuma Süresi
İnternet üzerinden verilen reklamlar için stopaj yükümlülüğü
İnternet reklamlarının vergilendirilmesi çoğu kişi tarafından merak edilen bir konu. Geçtiğimiz günlerde de bu konu ile ilgili resmi bir açıklama yapıldı. Peki bu açıklamanın ayrıntıları neler?
İnternet reklamlarına geçtiğimiz günlerde vergi uygulaması getirildi. 1 Ocak 2019’dan sonra yapılacak ödemeler üzerinden %15 vergi hesaplanacak. Bu vergi, kesinti yolu ile (stopaj) ödenecek.
Eğer Google Ads, Facebook gibi yerlere reklam veriyorsanız ya da bu ve benzeri mecralarda ürün ya da hizmetlerinizi tanıtmak adına fenomen ve influencer’lara ödeme yapıyorsanız, %15 gelir vergisi (stopaj ile) ödemeniz gerekecektir.
Kimler %15 gelir vergisi ödeyecek?
İnternet üzerinden reklam verenler. Reklam verenlerin reklam karşılığında yayınlayana veya yayınlanmasına aracılık edenlere ödeme yapması ve bunu gider olarak kayıtlara alması durumunda stopaj gelir vergisi hesaplanacaktır.
Bu gelir vergisi nasıl ödenecek?
Reklam ödemesini yapan; yapılan ödemeye ilişkin bilgileri muhtasar beyannamesinde gösterecek ve muhtasar beyanname ile devlete ödeyecektir.
%15 Gelir vergisi nasıl hesaplanıyor?
Reklam karşılığında 85 TL ödeme yapıldığını farz edelim, 85 TL için 15 TL de vergi dairesine ödeme yapılacak. %15 vergi, toplam gider üzerinden hesaplanacak. Yani:
Hangi ödemeler için %15 gelir vergisi var?
Aslında bu kapsamda yapılan tüm ödemeler için stopaj var. Ancak söz konusu şirket Türkiye’de kurulu bir sermaye şirketi ise stopaj oranı %0 olacak (yani ek gelir vergisi ödenmeyecek).
Şirketlerin ödeyecekleri stopaj oranları: * %15….Dar mükellefler (yurtdışında kurulu şirketler, yurtdışında yaşayan kişiler) * %15….Gerçek kişiler (Mükellef olsun olmasın) * %0…….Tam mükellefler (Türkiye’de kurulu sermaye şirketleri -Ltd. A.Ş.-)
Türkiye’deki bir şirkete internet reklam ödemesi yapılırsa stopaj var mı?
Türkiye’de kurulu sermaye şirketlerine (Ltd. A.Ş.) bu kapsamda ödeme yapılır ise stopaj oranı %0 olduğu için ek vergi olmayacak. Bu şirketler, ödemeniz karşılığında KDV’li fatura kesecekler. Ek vergi ödenmese de muhtasarda gösterilmesi gerekiyor.
Türkiye’de şahsa ya da şahıs işletmesine internet reklam ödemesi yapılırsa stopaj var mı?
Evet var. Fenomen, influencer ya da diğer aracılara ödeme yapılacağı zaman brüt üzerinden %15 stopaj var. Bu kişiler belge veremiyor ise gider pusulası düzenlenecek ve gider pusulasında %15 stopaj olacak. Eğer bu kişiler fatura kesebiliyor ise faturalarında %15 gelir vergisini göstermeleri gerekiyor. Diyelim ki KDV’li fatura kestiler ama stopajı göstermediler, bu durumda da %15 gelir vergisi hesaplanacak, muhtasar beyanname ile vergi dairesine ödenecek ama KDV matrahı ile stopaj matrahı arasında uyumsuzluk oluşacak. Eğer bu durum ile karşılaşırsanız faturayı düzenleyen fenomen, influencer ile görüşüp faturayı “%15 gelir vergisi” içerecek şekilde düzelttirin.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar