06.01.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Tazminattan kesilen gelir vergisi nasıl geri alınır?
İsmail Gemici
İnsan Kaynakları Müdürü
Karşılıklı sözleşme feshi ya da ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlardan kesilen gelir vergisi tutarını geri almak için ne yapmak gerekiyor? Ayrıntıları yazımızın devamında...
İkale sözleşmesi nedir?
İşçi ve işverenin, mevcut iş ve çalışma ilişkisini ve dolayısıyla belirsiz süreli iş sözleşmesini her zaman sona erdirebildikleri bir anlaşmadır. İş akdi, ikale sözleşmesi ile sona erdiğinde işçiye kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi ilave ödemeler yapılmaktadır.
Gelir vergisinin iadesi
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kıdem tazminatındaki gelir vergisi kesintisi de işçiye iade edilecek. Yapılan değişiklikle kıdem tazminatından Gelir Vergisi kesilen işçiler mahkemeye gitmezse vergi kesintisini iade alabilecekler.
"GEÇİCİ MADDE 89 – 27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zaman aşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir.”
Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmez. Ancak şunu özellikle vurgulamak isterim ; kıdem tazminatından kesilen gelir vergilerinin iadesi ile ilgili düzenleme kıdem tazminatı değil, ikale ile işten ayrılanlara ilaveten verilen ek ücretleri kapsamaktadır. Örnek ile açıklayacak olursak kıdem+ihbar+2 maaş ek ödemede yalnızda 2 maaştan kesilen vergiler iade olacaktır.
İade uygulaması ve düzeltme talepleri hangi ödemeleri kapsar?
27/3/2018 tarihinden önceki dönemlerde, iş akitleri karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi ile sona erdirilen hizmet erbabına; * İş kaybı tazminatları, * İş sonu tazminatları * İş güvencesi tazminatları * Bonus ödemesi * Hizmet ödülü * Hizmet primi * Ek ödeme * İkramiye * İyi niyet ödemesi * Teşekkür ödemesi * Paket ödemesi gibi ödemeler üzerinden kesilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zaman aşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları üzerine iade edilecektir.
Başvuruların işverenin muhtasar vergi yönünden mükellefi olduğu vergi dairesine yapılması gerekmektedir. Öte yandan şubeleri nedeniyle ayrı vergi dairelerinin mükellefi olan işyerlerinde, söz konusu şubenin mükellefi olduğu vergi dairesine başvuru yapılması gerekir.
İkale sözleşmesinde ek tazminat niteliğinde olmayıp ödenmeyecek tazminatlar şunlardır:
İade başvurusu sırasında istenen belgeler ve diğer şartlar
İade işleminin yapılabilmesi için başvuru sırasında gerekli evraklar: * Konu hakkında tebliğin ekinde yer alan dilekçe * İşverenden temin edilen, ikale sözleşmesi örneği * Söz konusu sözleşmeye istinaden yapılan ödemelere ilişkin kesinti tutarlarını gösterir belge (ücret bordrosu)
İlgili kişi, tarha yetkili vergi dairesince gerekli görülen diğer belge ve bilgileri ibraz etmekle yükümlüdür. Öte yandan işverenler, iade işleminin yapılabilmesi için hizmet erbabı, vekilleri veya vergi dairesince istenilen bilgi ve belgeleri ivedi bir şekilde ibraz etmekle yükümlüdür. Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki başvurular için de varsa eksik belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Başvuruda bulunan kişiler evrakları elden, posta veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda da verebilir.
Yapılacak iadelere ilişkin azami bir rakam olmamakla birlikte vergi iadesi yapılırken faiz ödemesi yapılmayacaktır. Vergi hangi tarihte ödenmiş olursa olsun ödendiği tutar üzerinden iade yapılacaktır.
Sonuç :
Daha önce pek çok kez dava konusu yapılan ve hakkında farklı farklı mahkeme kararları ve özelgeler verilen ikale sözleşmesinden kaynaklı tazminatların gelir vergisi açısından değerlendirmesi hususu 7103 sayılı Kanun, 7162 Sayılı Kanun ve bunlara ilişkin tebliğler ile sonuçlandırılmış oldu.
Yapılan düzenlemeler sonucu ikale sözleşmesi sonucu alınan ödemeler gelir vergisi istina kapsamına alınmış ve 27/03/2018 tarihi öncesi yapılan kesintilerin iade edilmesi kararlaştırılmıştır. Karşılıklı sonlandırmayla işten ayrılan personellerin vergi iadesi talepleri için artık interaktif vergi dairesinden e-devlet ile giriş yapmaları ve bordro, ikale sözleşmelesi vs belgeleri. sisteme yükleyerek başvuru yapmaları gerekir.
Kaynakça
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar