03.05.2023

3 Dakikalık Okuma Süresi

Girişiminize isim seçmek: Nelere dikkat etmelisiniz?

murad guducu

Murad Güdücü

Avukat

Fikir aşamasından girişiminizden çıkış yapana kadarki süreçte ihtiyacınız olan tüm hukuki adımları Av. Murad Güdücü sizin için açıklıyor. İlk yazımız: Girişiminize isim seçmek. İsim seçerken yaratıcı olmak tabii ki önemli ama hukuki olarak nelere dikkat etmelisiniz? Sonrasında nasıl alan adı seçmelisiniz?

şirket ismi seçme

Bir fikriniz var ama isminiz yoksa girişiminiz için nasıl isim seçmelisiniz? Nelere dikkat etmek gerekir? Elbette isim seçerken hatırlanabilir olmasına, kolay telaffuz edilmesine, farklı olmasına, akılda kalıcı olmasına vb. konulara dikkat edilmeli. Ancak tüm bu yaratıcı süreçlere geçmeden önce bilinmesi gereken temel birkaç husus vardır. Yazımda girişiminize isim seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğim. Eğer aklınızda bir isim varsa bile harekete geçmeden önce girişiminizin ismini bir kez daha değerlendirmek isteyebilirsiniz.

Bazen isim fikirle birlikte gelir fakat henüz yola çıkmadan veya fazla ilerlemeden de isim değiştirmekte sakınca yoktur. Böylelikle ileride yaşanacak sorunların önüne şimdiden geçebilirsiniz. 

Bu noktada isim seçerken üç ayrı noktaya dikkat etmelisiniz; ticaret unvan seçimi, marka seçimi, alan adı (domain name) alımı.

 

Ticaret unvan belirlerken dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Ticaret unvanınızla markanız aynı olmak zorunda değildir. Girişiminizin markasını ticaret unvanından farklı olarak belirleyebilirsiniz.

  • Seçeceğiniz ticaret unvanı, Türkiye’nin herhangi bir sicil müdürlüğüne daha önce tescil edilmiş bulunan diğer ticaret unvanlarından farklı olmalıdır. Bunun için Ticaret Sicil Gazetesi'nden sorgulama yapabilirsiniz.

  • İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibarelerin Türkçe olması kaydıyla ticaret unvanınızı serbestçe (yabancı dilde) belirleyebilirsiniz. Örneğin; "Parachute Bilişim A.Ş." ticaret unvanını kullanabilirsiniz ama "Parachute Informatics Co." ticaret unvanını kullanamazsınız.

  • Seçeceğiniz ticaret unvanınızda yer alacak ibareler, kimliğiniz, işletmenizin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte ve gerçeğe aykırı olamaz.

  • Seçeceğiniz ticaret unvanında yer alan ibareler kamu düzenine, ulusal çıkarlara ve ahlaka aykırı olamaz, kültürel ve tarihi değerleri zedeleyecek şekilde belirlenemez.

  • “Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet” ve “Milli” kelimelerini markanızda veya ticaret unvanınızda kullanamazsınız. Bu kelimeler ancak Bakanlar Kurulu kararı ile kullanılabilir.

  • Seçeceğiniz ticaret unvanında resmi olarak tanımlanmış yer adları kullanılabilir ama ülke adlarının kullanılabilmesi için o ülkenin yetkili makamlarından izin almak gerekir.

  • Şahıs şirketlerinde şahsın ad ve soyadının ticaret unvanında bulunması gerekir. Bununla birlikte iş kolunuzu gösteren dilediğiniz eki de unvanınızda kullanabilirsiniz.

  • Limited ve anonim şirketler, faaliyet konularını ticaret unvanlarında belirtmek zorundadırlar. Bununla birlikte dilediğiniz eki de unvanınızda kullanabilirsiniz. Ayrıca seçeceğiniz ticaret unvanında şirket türünü belirten; “Limited Şirket” veya “Anonim Şirket” ibarelerinin ve işletme konularınızdan en az birinin kesinlikle bulunması gerekir.

  •  

    Marka adını belirlerken dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Seçeceğiniz marka, Türkiye Patent Enstitüsü nezdinde daha önce faaliyet göstereceğiniz iş kolunda tescil edilmiş diğer markalardan farklı olmalıdır ve ayırt edici bir unsur içermelidir. Bunun için Ticaret Sicil Gazetesi'nden sorgulama yapabilirsiniz.

  • Seçtiğiniz marka faaliyet göstereceğiniz iş kolunda tanımlayıcı bir anlam içeriyorsa tescil edilmesi zordur. Örneğin; Bilgisayar sektöründe "Computer" markasının veya mobilya sektöründe "Furniture" markalarının tescil edilmesi zordur.

  • Seçtiğiniz markanın daha önceden piyasada farklı firmalar tarafından kullanılmıyor olması ve mevcut bir markaya benzer olmaması gerekir.

  • Seçeceğiniz marka yasaklı kelimeleri içermemelidir, hatta mümkünse yabancı ülkelerde kullanılan bir marka olup olmadığını araştırmalısınız.

  • Türkçe olmayan bir kelimeyi marka olarak kullanabilir ve tescil ettirilebilirsiniz.

  •  

    Alan Adını belirlerken dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Alan adları "First Come, First Served" (İlk gelene alır) kuralı uyarınca ilk başvuran kişiye tahsis edilir. Seçeceğiniz ticaret unvanına veya markaya dayanarak alan adı edinecekseniz, isim belirlerken boşta olan alan adlarına da göz atmakta fayda var.

  • Alan adınızı en çok kullanılan ".com" olarak alacaksanız, internet üzerinden alan adı satan web siteleri vasıtasıyla alabilirsiniz.

  • Alan adını ".com.tr" olarak almak istiyorsanız, seçtiğiniz alan adının ODTÜ nezdinde daha önce tahsis edilmiş bir alan adından farklı olmasına dikkat edin. Bunun için Nic.tr'den sorgulama yapabilirsiniz.

  • ".com.tr" olarak alan adı almak için seçeceğiniz ismi ticaret unvanınızda bulundurmanız veya marka olarak tescil ettirmeniz gerekir. Bu nedenle seçeceğiniz isim, ticaret unvanı veya marka alacağınız alan adını da doğrudan etkileyecektir.

  • Tüm bunları göz önünde bulundurduktan sonra girişiminizi en iyi anlatacak ismi belirleyip yola koyulabilirsiniz.

     

    Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

    Girişimcinin Ön Muhasebe Kılavuzu

    Girişimcinin Muhasebe Takvimi

    Personel Özlük Dosyası Nedir?

    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    İlgili İçerikler

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.