23.12.2021
2 Dakikalık Okuma Süresi
Genç girişimcilere Bağ-Kur desteği
Günümüz ekonomik şartlarında bir şirket kurmak ve kendi işinizin patronu olmak fazlasıyla zorlu bir süreç. Ancak bu zorlu süreci rahat atlatmanızı sağlayacak çeşitli kanun ve yönergeler imdadınıza yetişiyor. Peki bu gelişmeler neler? Ayrıntıları yazımızın devamında...
Girişimcilerin yüzünü güldüren düzenlemelerden biri 30 Nisan 2018 tarihinde meclise sunulan ve 18 Mayıs 2018 tarihinde 30425 sayılı Resmi Gazete’de yürürlüğe giren torba yasada yer verilen Bağ-Kur desteği.
Torba yasa açıklandığı günden itibaren, “Peki Bağ-Kur desteği nasıl uygulanacak?” sorusu pek çok genç girişimcinin merak ettiği bir konuydu. Neyse ki Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı geçtiğimiz günlerde prim desteği ile ilgili bir bildirge yayınlandı.
Bağ-Kur desteği ile ilgili bildirgede yer alan konulara gelin birlikte göz atalım.
1. Bağ-Kur desteğinin katılım şartları neler?
Destekten faydalanmak isteyen bir girişimci iseniz:
Bununla birlikte adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde faaliyet gösteriyorsanız sadece en genç ortak destekten faydalanabiliyor. Aynı zamanda ilgili destekten yararlanabilmek için siz ve ortaklarınızın da ilgili şartları ayrı ayrı sağlaması gerekiyor. Ortaklarınızdan biri bu şartları sağlamıyorsa ne yazık ki destekten yararlanamıyorsunuz.
Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da sigortanızın sona ermesi. Destekten yararlanırken sigortalı olma durumunuz sona ererse ve 1 yıl içerisinde yeniden sigortalı olursanız, kalan aylar için destekten yararlanamazsınız. Ancak başka bir işveren yanında hizmet akdiyle çalıştığınız için sigortanız sona erdiyse ve 1 yıl içerisinde sigortanızı 4/1-b kapsamında yeniden başlatırsanız destekten yararlanabilirsiniz.
2. Destekten yararlanacak sigortalıların tescil işlemleri nasıl yapılacak?
Prim desteğinden yararlanmak isteyen sigortalıların bu haktan yararlanıp yararlanamayacağına dair sorgulama ve tescil işlemleri SGK ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında karşılıklı veri transferi vasıtasıyla yapılacak.
Veri transferi işlemlerinin bitmesini beklemeden destekten faydalanmak isterseniz 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi kapsamında kazanç istisnasından faydalandığınıza dair belgeyi vergi dairenizden almanız ve bağlı bulunduğunuz SGK il müdürlüğüne iletmeniz gerekiyor.
3. Prim desteğinin kötüye kullanımı tespit edildiğinde ne olur?
Destekten yararlanıyorsanız ve sigortalılık kayıtlarınızda sonradan meydana gelen değişiklikler nedeniyle bu destekten faydalanamayacak duruma düştüğünüz tespit edilirse:
4. Destekten ne kadar süreyle faydalanabilirsiniz?
Destekten 1 yıl boyunca faydalanmanız mümkün.
1 Haziran 2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı sayılıyorsanız, Bağ-Kur primleriniz 1 yıl boyunca prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanırken yararlanacağız destek tutarı şu şekilde belirlenir:
Aylık destek tutarı: 2.029,50 x %34,5 = 700,18 TL
Yıllık destek tutarı: 700,18 x 12 = 8.402,16 TL
Girişimcilere yönelik teşviklerden haberdar olmak için Paraşüt Blog'u takip edebilir, değişikliklerin yer aldığı metinlere ise aşağıdaki bağlantı adreslerinden ulaşabilirsiniz:
- Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun
- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
- Gelir Vergisi Kanunu
Şimdi Paraşüt'ün kolaylığıyla tanışma zamanı
Girişiminiz filizlenirken ihtiyaç duyduğunuz ön muhasebe yönetimi için bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. Kredi kartı gerekmeden hemen şimdi hesap oluşturabilir, uygulamamızı deneyebilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar