08.03.2023
4 Dakikalık Okuma Süresi
Emlak ve gayrimenkul sektörü için e-fatura kullanımı zorunlu mu?
Damla Sezgin
İçerik Üreticisi
GİB’in yayımladığı tebliğ birçok yeni ibare barındırıyor. Gayrimenkul ve emlak sektörü hakkında ne gibi değişiklikler mevcut? Cevabı yazımızda!
GİB e-faturaya geçişi hızlandırmak adına mevzuatta düzenli değişiklikler yapıyor. Bazı sektörler için yeni bir konu haline gelen e-fatura hakkında sizleri ilgilendiren ne gibi değişiklikler oldu? Gayrimenkul ve emlak sektörü hangi gereklilikleri karşılamalı gelin, hep birlikte görelim.
2024 yılında e-fatura zorunluluğu ne olacak?
Hayatımızın her alanında kendini göstermeye devam eden teknoloji iş hayatında da önemli bir role sahip. Birçok firma e-faturaya geçiyor ve bu e-dönüşüm süreci farklı sektörleri kapsıyor.
GİB e-faturaya geçişi teşvik amacıyla brüt satış hasılatı sınırlamasını düşürüyor. 2018 yılından beri 5 milyon TL olan ciro haddinde değişikliğe gidildi. GİB'in yayımladığı tebliğ ile 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin zorunlu olarak e-faturaya geçiş yapması kararlaştırıldı.
2024 yılına ait zorunluluk kapsamındaki bilgiler tebliğ sonrası bu yazıda güncellenecektir.
Genele yönelik değişiklikler harici araç kiralama, otel ve demir-çelik gibi sektör özelinde de değişiklikler yapıldı ve her sektöre uygun şartlar belirlendi. Emlak ve gayrimenkul sektörleri hakkında da bazı güncellemeler mevcut. GİB’in yayımladığı Vergi Usul Kanunu uyarınca bu sektörlere de belirli koşullar dahilinde e-fatura kesme zorunluluğu getirildi. Bu koşullar yayımlanan tebliğde şu şekilde ifade ediliyor:
Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; a) 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, b) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanların e-faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.
Emlak ve gayrimenkul firmaları nasıl e-fatura gönderecek?
Emlak ve gayrimenkul firmaları da diğer her e-fatura mükellefi firma gibi GİB portal veya özel entegratörler aracılığıyla e-fatura kesebilir.
Gerekli ciro haddini 2020, 2021 veya 2022 hesap dönemlerinde sağlayabilen ilgili sektörler, yani gayrimenkul veya emlak, e-fatura uygulamasına 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçmek zorunda. 3 milyon TL ciro haddini 2022 veya devamında gelen hesap dönemlerinde sağlayabilecek olanlar ise ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başında e-fatura uygulamasına geçmek ve e-arşiv fatura kesmeye başlamak zorunda.
e-Faturaya geçmenin birçok avantajı mevcut. Kağıt fatura keserken harcadığınız para cebinizde kalırken aynı zamanda doğa dostu olan bu alternatifle tahsilatlarınızı hızlandırıp nakit akışınızı takip edebilirsiniz. Faturalarınız e-arşiv sisteminde saklanacağından yer kaplama ya da kaybetme gibi sorunlardan da kurtulursunuz.
Bunların yanında gönderilen e-faturanın yedi gün içerisinde iptal edilebilmesi gibi avantajlar da sağlayan özel entegratörlerden biri de Paraşüt! Gayrimenkul alım satımda fatura kesen ve e-faturaya geçiş yapması gereken mükellefler, bu konu hakkında çok fazla bilgiye sahip değilseniz korkmayın. Paraşüt herkesin e-fatura kesebilmesi için her işlemi en kolay hali ile gerçekleştirmenize olanak sağlıyor.
Emlak ve gayrimenkul sektörü için e-fatura ve e-arşiv programı
Emlak konut faturası kesenler için e-fatura geçiş sürecinde özel entegratör seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya da değinelim.
Kullanacağınız özel entegratörün;
Emlak; fatura, makbuz ve arşivlemenin düzenli yapılması gereken bir sektör. e-Faturaya geçerek hem bu konularda hata oranını en aza indirebilir hem de bulut tabanlı bir ön muhasebe programı olan Paraşüt ile e-arşiv faturalarınızı asla kaybetmezsiniz.
Gayrimenkul sektöründe özel matrah
Gayrimenkul sektöründe taşınmaz ticareti yapanların ilgilendiği bir konu da özel matrah. Satıcı, taşınmazı KDV mükellefi olmayan bir kişiden veya mükellef olup istisna kapsamına giren durumları takiben aldığında ve ikinci alıcıya teslim ettiğinde bir miktar karşılığı satış gerçekleşir. Bu miktardan alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar özel matrahtır.
Bu durumda KDV ödenmeksizin alınan gayrimenkullerin satışında düzenlenecek faturaların KDV'si alış ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplanır. KDV hesaplanarak alınan ikinci el taşınmazların tesliminde özel matrah uygulanmaz.
Özel matrah uygulanabilmesi için, taşınmazın basit tadil, bakım ve onarım işlemleri dışında vasfında esaslı değişiklik yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca satıcının yetki belgesine sahip olması da önemli bir koşuldur.
Örneğin, bir dairenin su tesisatını ve boyasını yenileyerek satmak esaslı bir değişiklik durumu oluşturmazken bir mobilya şirketi 10 yıl önce yatırım amaçlı aldığı bir gayrimenkulü sattığında şirketin faaliyet konusu gayrimenkul ticareti olmadığından özel matrah uygulanmaz.
Özel matrah uygulaması Paraşüt'te de mevcut! Gelin, özel matrah uygulamak için izlemeniz gereken adımları inceleyelim:
e-Faturaya hemen başvurun
GİB’in yayımladığı Vergi Usul Kanunu’ndaki değişiklikler uyarınca artık e-faturaya geçmeniz gerekiyor, peki bunu nasıl yapacaksınız? Başvuru aşamaları konusunda detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz gerekli özelliklerin tümünü sağlayan Paraşüt üzerinden sizler de kolaylıkla e-fatura uygulamasına geçebilir, aktivasyonunuzu sağlayabilirsiniz. Tek bir platform üzerinden e-fatura keserken aynı zamanda borç takibi yapacağınız, stok durumunuzu kontrol ederken bilgilendirici raporlar alacağınız uygulamamızda işlem yapmak için tek ihtiyacınız olan internet bağlantısı ve sisteme girebileceğiniz bir elektronik cihaz.
Kredi kartı bilgilerinizi vermeden 14 gün ücretsiz deneme hesabınızı açıp Paraşüt’e göz atabilir, dilediğiniz zaman aboneliğinizi başlatabilirsiniz.
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar