13.03.2024
5 Dakikalık Okuma Süresi
e-İhracat faturası nedir? Nasıl kesilir?
Paraşüt
İçerik Yazarları
Ticaret alanı genişleyip sınırlar aşıldığında elektronik ortamda hazırlanan e-ihracat faturası kullanımında da artış yaşanıyor. Peki, bu resmi belge hangi durumda ve nasıl kullanılıyor? Cevabı yazımızda!
e-İhracat, hem hayatımızın çok içinde hem de süreçleri ve standardı itibarıyla henüz adapte olmaya başladığımız, oldukça yeni bir kavram. Üstelik fatura düzenleme formatı da farklı.
Dolayısıyla farklı online kanallardan uluslararası ticaret yapmak isteyen birçok şirketin e-ihracatın fatura uygulamasıyla ilgili çeşitli soruları oluyor. Biz de bu sorulara edindiğimiz bilgi ve tecrübelerden yola çıkarak tüm ayrıntılarıyla ele aldık.
O halde gelin önce e-ihracat faturasının ne olduğu yanıtlayalım.
e-İhracat faturası nedir?
e-İhracat faturası, Gümrük Çıkış Beyannamesi ekinde yer alan mal ihracı faturalarının elektronik ortamda düzenlenmiş halidir. Uluslararası e-ticaret yapan tüccarların alacakları ödemeler için hazırlamaları gereken bir resmi belgedir. e-İhracat faturası, dijital ortamda hazırlanıp yine dijital ortamda gönderilir.
e-İhracat faturası, bir eşyanın ihracat ve gümrük mevzuatına uygun şekilde Türkiye gümrük bölgesi dışına ya da serbest bölgelere çıkarılması için kullanılır. Ayrıca müsteşarlığın ihracat olarak kabul ettiği işlemler için satılan malın cinsini, miktarını, fiyatını ve toplam tutarını belirtir.
e-İhracat faturasını satıcı düzenler ve alıcıya verir.
e-İhracat faturası nasıl kesilir?
Sınır ötesi pazarlarda yeni hedef kitlelere ulaşmaya çalışan bir işletmeniz varsa faturalarınızla ilgili bazı prosedürleri takip etmeniz gerekiyor. e-İhracat faturanızı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği veri ve standartlara uygun olarak işlem yapan online sistem ve yazılımları kullanarak kesebilirsiniz.
e-İhracat faturası kesmek için atacağınız ilk adım bir mali mühür edinmek. Mali mührünüz varsa ya da yeni başvurup onay aldıysanız e-ihracat faturası kesmeye başlamak için entegrasyon sistemlerinden faydalanabilirsiniz. Bu aşamadan sonra imzalama işlemlerinizi de dijital olarak mali mühür ile yapacaksınız.
e-İhracat faturası keserken nelere dikkat etmelisiniz?
"İhracat işlemlerinde e-fatura nasıl kesilir?" sorusu biraz da dikkat etmemiz gereken hususlar ile bağlantılı. İşte dikkat etmeniz gerekenler:
e-İhracat faturasında hangi alanlar bulunur?
e-İhracat faturası örneği
İhtiyacınız bir e-ihracat fatura örneği mi? Sınır ötesi e-ticaret için e-ihracat faturalarınızı aşağıdaki gibi düzenleyebilirsiniz:
e-İhracat faturası iptal edilebilir mi?
Evet, e-ihracat faturası iptal edilebilir. Bu işlem için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın online sistemine kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yapın.
- Sol üst köşedeki “Fatura Sorgulama” seçeneğine gelerek Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan “ETTN No” ve “VKN” ile arama yaparak ya da sol üst köşedeki fatura listesinden iptal etmek istediğiniz faturayı bulun.
- e-Fatura iptal işlemi ekranındaki “İşlemler” sekmesinde bulunan “Fatura İptal Et” seçeneğine tıklayın.
Tek Pencere Sistemi’nde oluşturulan bir e-fatura, gümrük beyannamesinde kullanıldıysa sistem iptal işlemine izin vermez. Elektronik ihracat faturanızı iptal etmek istediğinizde satış iptalinin gerçekleştiği tarih ve saat, iade edilen mal ve ürüne ilişkin bilgileri de eklemeli, ardından KDV için gerekli prosedürleri takip etmelisiniz.
Dilerseniz onaylanmamış e-ihracat faturanızı da iptal edebilirsiniz. Gümrük Bakanlığı’nın Tek Pencere Portal Sistemi’ne ve ilgili iptal mevzuatına dair ayrıntılı bilgiye Ticaret Bakanlığı’nın web sitesindeki kılavuzundan ulaşabilirsiniz.
Hizmet ihracatı nedir?
Ülkedeki bir değerin, başka bir ülkenin insanları veya şirketlerine yerinde ya da dışarıdan sunduğu, döviz girdisi sağlayan hizmetler, hizmet ihracatıdır. Hizmet ihracatı dünyada en hızlı büyüyen ve ürün ihracatına göre çok daha kolay ve kârlı olan bir ihracat modelidir. Bu modeli gerçekleştiren sektör de hizmet sektörüdür. Hizmet sektörünün faaliyet alanlarını hatırlayalım:
• Yazılım, Teknoloji ve Haberleşme • Danışmanlık ve Eğitim • Kurumsal Yapı • Kamu Düzeni – Afet ve Risk Yönetimi • İktisadi Faaliyetler • Mali Yönetim • Emlak Yönetimi • Planlama, imar ve alt yapı • Çevre Koruma, • Sağlık – Sosyal Yardım ve Toplum Refahı • Kültür Turizm ve Tanıtım • Ulaştırma ve lojistik • Eğlence, Kültür, Sanat ve Spor
Özellikle e-ihracat ve e-ticaret fırsatlarının artması sonucunda son yıllarda yazılım ve teknoloji başlıklarına rağbet artmıştır. Yine de hizmet ihracatı denildiğinde akla gelen başlıca sektörler turizm ve inşaattır.
Hizmet ihracatı faturası nasıl kesilir?
Hizmet ihracatında fatura kesmek için satıcı, alıcı ve hizmete dair ayrıntılı bilgiler önceden belirlenmiş olmalıdır. Fatura, bu bilgilerle doldurulur. Fatura kesinlikle yurt dışındaki müşteri adına kesilmelidir ve her iki tarafın da iletişim bilgileri faturaya eklenmelidir. Faturadaki tüm alanlar eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulduktan sonra fatura saklanır.
Paraşüt üzerinden e-ihracat faturası oluşturabileceğinizi biliyor muydunuz?
Ticaretinizi sınırları aşarak gerçekleştirmenize sağladığı hız ve kolaylık ile yardımcı olabilecek uygulamamızı 14 gün boyunca ücretsiz kullanabilirsiniz. Üstelik kredi kartı bilgisi dahi gerekmeden!
Hemen şimdi deneme hesabınızı oluşturmak için tıklayın.
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar