08.11.2024

6 Dakikalık Okuma Süresi

Paraşüt ile e-Fatura ve e-Arşiv Sorgulama Rehberi

zey copy

Zeynep Özdemir

Kıdemli İçerik Uzmanı

e-Fatura, artık çoğu işletmenin zorunlu olarak geçtiği, kimi işletmelerin de gönüllü olarak tercih ettiği, kağıt fatura ile aynı niteliklere sahip bir faturalama işlemidir. e-Fatura kullanımının artışı ile birlikte e-fatura ve e-arşiv sorgulamaları da sıklıkla kontrol edilir hale geldi. Peki, bu sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Tüm detayları ile blog yazımızda anlattık. 

Keyifli okumalar dileriz.

Bu içerikte neler var?
e-Fatura sorgulama ve görüntüleme nasıl yapılır?
e-Arşiv sorgulama ve görüntüleme nasıl yapılır?
Paraşüt ile e-fatura ve e-arşiv sorgulamanın avantajları
e-Fatura ve e-arşiv fatura kontrolü ve sorgulamada dikkat edilecekler
e-Fatura doğrulama işlemleri
e-Fatura Kullanıcı Doğrulama İşlemleri
e-Fatura Fatura Doğrulama İşlemleri
e-Arşiv Doğrulama İşlemleri
e-Arşiv Kullanıcı Doğrulama İşlemleri
e-Arşiv Fatura Doğrulama İşlemleri
e-Fatura Mükellef Sorgulama İşlemi

e-Faturanın hayatımızın önemli bir parçası haline gelmesiyle e-fatura ile e-arşiv fatura sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığı da arama motorlarında en çok aratılan konulardan biri haline geldi. Rehber niteliğindeki bu yazımızda, sizin için e-fatura ve e-arşiv sorgulamalarının nasıl yapıldığını kapsamlı bir şekilde ele alıyoruz. 

 

e-Fatura ve e-arşiv sorgulama işlemi nasıl yapılır?

 

e-Fatura sorgulama ve görüntüleme nasıl yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) kullanıma soktuğu e-fatura sistemi, uzaktan karmaşık görünse de kullanılmaya başlandığında mükelleflere birçok açıdan kolaylık sağlıyor. Çünkü e-fatura, faturalama sürecindeki birçok maliyetli aşamayı dijitale aktararak nakit avantajı sağlıyor, arşivlemeyi ve erişimi kolaylaştırıyor, kağıt kullanımını önleyerek doğayı korumaya yardım ediyor ve faturalaşma sırasında yapılan maddi hataları minimuma indiriyor. 

 

e-Fatura sorgulama nasıl yapılır? e-Fatura sorgulama , Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden T.C. kimlik numaranız veya vergi kimlik numaranız ile yapılabilir.

 

Ön muhasebe programı Paraşüt kampanyası

 

e-Fatura başvuru sorgulama işlemi, "ebelge.gib.gov.tr" adresi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu web sitesine vergi kimlik numaranız veya TC kimlik numaranız (TCKN) ile giriş yaparak e-fatura sorgulama yapabilirsiniz. Elinizdeki bilgileri sistemde karşınıza çıkan bilgilerle karşılaştırabilir, mevcut bilginin doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uygulamaya koyduğu e-fatura sistemi ile e-fatura mükellef sorgulama ve e-fatura kullanıcı sorgulama gibi birçok e-fatura işleminizi zaman ve hız kazanarak kolaylıkla yapabilirsiniz. 

 

e Fatura görüntüleme nasıl yapılır?

  1. e-Fatura görüntüleme işlemini yapmak için öncelikle ücretsiz e-Fatura görüntüleyici programını indirmeniz gerekir.
  2. Bilgisayarınıza indirdiğiniz "EFaturaGoruntuleyici.jnlp" dosyasına tıklayarak e-Fatura Görüntüleyici programını açın.  
  3. "Aç" butonuna tıkladığınızda bilgisayarınızdaki "e-Fatura XML" dosyasını açılır. Dosya uzantısını ".zip" yerine mutlaka ".xml" seçmelisiniz. 

Bu işlemleri yaptıktan sonra e-fatura sorgulama ve e-fatura doğrulama işlemlerini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

 

Sorgulama sonucunda aldığınız mesajların anlamları ise şöyledir:  

  • Başarılı: Eğer "İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş ve alıcıya ulaştırılmıştır" bildirimini alırsanız fatura GİB'den başarıyla geçmiş demektir. Alıcı faturaya harici yollarla itiraz etmiş olabilir, bu bilgiye e-Fatura Görüntüleyici ile erişemezsiniz.
  • Başarısız: Eğer "İlgili fatura GİB sisteminden geçmemiş ve alıcıya ulaştırılmamıştır" mesajını alırsanız fatura GİB'den başarıyla geçmemiş demektir. Fatura, e-hiç gönderilmemiş veya gönderilmiş ancak hata aldığı için geçersiz duruma gelmiş olabilir.  
  • Reddedildi: Eğer "İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş ve alıcı faturayı reddetmiştir" yazıyorsa fatura GİB'den başarıyla geçmiş fakat alıcı faturaya sistem üzerinden "ret" cevabını vermiş demektir. Bu durumda da fatura geçersizdir. 
  •  

    e-Arşiv sorgulama ve görüntüleme nasıl yapılır?

    e-Arşiv fatura sorgulama işlemini, efatura.gov.tr adresine gidip fatura numarası veya firma adını girerek hızlıca yapabilirsiniz. e-Arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgilerin gizli kalmasını sağlayabilirsiniz.

     

    GİB e-arşiv fatura sorgulama sistemi, e-arşiv mükellef sorgulama ve e-arşiv fatura kullanıcı sorgulama işlemleri ile birlikte birçok farklı e-arşiv işinizi kolaylıkla gerçekleştirmenizi sağlar. e arşiv fatura kesme programı ile e-arşiv sorgulama işlemi de yapabilirsiniz. 

     

    Peki, e arşiv fatura görüntüleme nasıl yapılır?

  • e-Arşiv Fatura görüntüleme işlemini yapmak için öncelikle ücretsiz e-fatura görüntüleyici programını indirmeniz gerekir.  
  • Bilgisayarınıza indirdiğiniz "EFaturaGoruntuleyici.jnlp" dosyasına tıklayarak e-Fatura Görüntüleyici programını açın.  
  • "Aç" butonuna tıkladığınızda bilgisayarınızdaki "e-Fatura XML" dosyasını açılır. Dosya uzantısını ".zip" yerine mutlaka ".xml" seçmelisiniz.  
  •  

    Bu işlemleri yaptıktan sonra e-arşiv sorgulama ve e-arşiv fatura görüntüleme sürecini tamamlamış olursunuz. e-Arşiv Fatura sorgulama işleminizi yaptıktan sonra karşınıza çıkabilecek durum kod mesajları şöyle olabilir; 

     

  • İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş ve alıcıya ulaştırılmıştır -> başarılı
  • İlgili fatura GİB sisteminden geçmemiş ve alıcıya ulaştırılmamıştır -> başarısız
  • İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş ve alıcı faturayı reddetmiştir -> GİB sisteminden başarı ile geçmiş ancak alıcı ret cevabını vermiş. 
  •  

    Paraşüt ile e-fatura ve e-arşiv sorgulamanın avantajları

    GİB standartlarında e-fatura ve e-arşiv kesmenize, e-belgelerinizi yasal olarak gerekli 10 yıl boyunca dijital ortamda arşivlemenize imkan tanıyan Paraşüt ile faturalarınızı kolayca yönetebilirsiniz. 

     

    e-Fatura ve e-arşiv faturalarınızla ilgili bütün işlemlerinizi, Paraşüt ile hem Web hem de mobilden saniyeler içinde tamamlayabilirsiniz.

     

    e arşiv fatura kesme programıParaşüt ile e-fatura ve e-arşiv keserken, fatura keseceğiniz kullanıcının VKN numarasını girdiğinizde sistemde, kullanıcıya e-fatura mı yoksa e-arşiv fatura mı kesmeniz gerektiği otomatik olarak belirlenir. Bu şekilde aslında e-arşiv ve e-fatura mükellefiyeti bilgisini otomatik olarak anında sorgulamış olursunuz. 

     

    e-fatura sorgulama

     

    e-Fatura ve e-arşiv fatura kontrolü ve sorgulamada dikkat edilecekler

    e-Fatura ve e-Arşiv fatura kontrolünü, Gelir İdaresi Başkanlığının e-belge resmi sitesinden yapabilirsiniz. e-Fatura sorgulama için; vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik kartı numaranızı girerek kontrol ve sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. e-Arşiv fatura için ise fatura numarası ve firma adıyla işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. 

     

    Peki e-fatura ve e-arşiv fatura sorgulamasında hangi konulara dikkat etmelisiniz? 

  • Her şeyden önce sorguladığınız faturanın e-arşiv sistemi kapsamında düzenlenip düzenlenmediğine bakın. Dilerseniz e-arşiv kapsamında fatura düzenlemeye yetkisi olan e-Arşiv Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesi’ni kontrol edebilirsiniz. 
  • Faturayı düzenleyen mükellefin vergi kimlik numarası ya da TCKN bilgilerini doğru girip girmediğiniz kontrol edin. 
  • Fatura üzerindeki fatura numarasını doğru girdiğinizden emin olun. 
  • Faturalarda, "ödenecek tutar" ile "genel toplam" veya "toplam tutar" alanları bulunur. Bu alanlar birbirinden farklıdır. Faturanızı sorgularken “ödenecek tutar” bölümündeki tutarın, kuruş haneleriyle birlikte doğru olup olmadığını kontrol edin. 
  • Karmaşık harf ve sayılardan oluşan güvenlik kodunu bir dizi halinde doğru şekilde girin.
  •  

    e-Fatura doğrulama işlemleri

    e-Fatura doğrulama işlemi ile XML imzalarının doğrulanıp doğrulanmadığı kontrol edilir. e-Fatura görüntüleme işlemini tamamladıktan sonra doğrulama adımına geçilir. Bu aşamada ekranda çıkan ‘doğrula’ butonuna tıklayarak e-fatura doğrulama açıklamasına ulaşabilirsiniz.

     

    Bu açıklamalarda; ‘Mali Mühür Doğrulandı’ seçeneği çıkarsa bu, fatura imzalandıktan sonra üzerinde herhangi bir düzenleme yapılmadığı anlamına gelir. ‘Mali Mühür Geçersiz’ seçeneği çıkarsa, bu durum da fatura imzalandıktan sonra fatıra üzerinde değişiklik yapıldı anlamı taşır ve fatura geçersiz sayılır.

     

    e-Fatura veya e-arşiv fatura sorgulama işlemlerinden sonra doğrulama aşamasına geçilir.  E-Fatura ve e-arşiv fatura doğrulama işlemi ile oluşturulan e-Fatura yanıtı XML imzalarının doğruluğunu kontrol etmek için fatura doğrulama işlemi yapılır. Kullanıcılar, doğrulama işlemine e-fatura veya e-arşiv faturayı görüntülendikten sonra geçebilir. Ekranda çıkan “doğrula” seçeneğine tıklayarak e-fatura veya e-arşiv doğrulama sonuçlarına ulaşabilirsiniz. 

     

    e-Fatura Kullanıcı Doğrulama İşlemleri

    e-Fatura kullanıcı doğrulama işlemi, işletmenin e-Fatura sistemine kayıtlı olup olmadığını kontrol etmek için yapılır. e-Faturaya, mali mühür sertifika temin işlemlerini tamamladıktan sonra dahil olan kullanıcılar, GİB e-Belge Portalı web sitesi üzerinden "e-Fatura > Kayıtlı Kullanıcılar Listesi" seçeneğine tıklayarak, VKN veya T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapılabilir.  

     

    e-Fatura Fatura Doğrulama İşlemleri

    Faturanın geçerliliğini kontrol etmek amacıyla fatura doğrulama işlemi yapılır. Fatura, GİB sistemine uygun mu değil mi bu işlem ile kontrol edilebilir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi işlem adımları şu şekildedir:

  • Bilgisayarınıza indirdiğiniz "EFaturaGoruntuleyici.jnlp" dosyasına tıklayarak e-Fatura Görüntüleyici programını açın.    
  • "Aç" butonuna tıkladığınızda bilgisayarınızdaki "e-Fatura XML" dosyasını açılır. Dosya uzantısını ".zip" yerine mutlaka ".xml" seçmelisiniz.  
  • Fatura yüklendikten sonra program üzerinde "Doğrula" butonuna tıklayın.  
  •  

    e-Arşiv Doğrulama İşlemleri

    e-Fatura/Uygulama Yanıtı XML'inin imzasının doğrulanıp doğrulanamadığını kontrol edebilirsiniz. Doğrulama yapılamazsa bu e-faturada değişiklik yapıldığı anlamına gelir.

     

    e-Fatura açıldıktan sonra "Doğrula" butonuna bakarak aşağıdaki farklı sonuçları elde edebilirsiniz:  

  • Eğer "Mali Mühür Doğrulandı!" mesajını alırsanız fatura imzalandıktan sonra üzerinde değişiklik yapılmamış demektir. "Sertifika Bilgileri”ne tıklayarak e-imza veya mali mühür sertifikasıyla ilgili bilgilere erişebilirsiniz.  
  • Şayet "Mali Mühür Geçersiz!" bildirimini alırsanız fatura imzalandıktan sonra üzerinde değişiklik yapılmış demektir. İlk imzalama işlemi sırasında yanlış işlem yapılmış ve fatura doğru şekilde imzalanamamış olabilir. Bu durumda fatura geçersizdir. 
  •  

    e-Arşiv Kullanıcı Doğrulama İşlemleri

    e-Arşiv fatura doğrulama işlemini yapmak isteyen mükellefler, GİB web sitesi üzerinden e-Arşiv menüsüne tıklayarak e-Arşiv Kayıtlı Kullanıcılar kısmından VKN veya TCKN bilgilerini girerek gerekli sorgulama işlemini yapabilirler.

     

    e-Arşiv Fatura Doğrulama İşlemleri

    e-Arşiv sisteminde kayıtlı faturalar için e-Arşiv faturalarını sorgulamak ve doğrulamak isteyen mükellefler, ebelge.gib.gov.tr adresi üzerinden ‘e-arşiv menüsüne’ ardından ‘e-arşiv fatura sorgulama’ kısmına tıklayarak fatura numarası veya firma ismini sisteme girerek sorgulama işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilirler. 

     

    e-Fatura Mükellef Sorgulama İşlemi

    e-Fatura mükellef sorgulama işlemini yapmak için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi olan GİB e-Belge Portalı’na giriş yapmanız gerekir. 

     

    e-Fatura menüsüne girip, ardından kayıtlı kullanıcılar alanına tıklayın.Bu adres üzerinden,  fatura size ulaştıktan sonra vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik kartı numarası ile mükellefin e-fatura sistemine kayıtlı olup olmadığını bu sorgulama işlemiyle kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. 

     

    Siz de e-faturaya dair tüm işlemlerinizi en hızlı şekilde gerçekleştirmek için Paraşüt'ü tercih edebilirsiniz. Henüz e-fatura kullanıcısı değilseniz, Paraşüt'ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmeti ile dakikalar içinde e-faturaya geçiş yapabilirsiniz.

     

    Paraşüt kullanıcısı olmak için şimdi ilk adımı atın, kredi kartı bilgileri dahi gerekmeden deneme hesabı oluşturarak Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz kullanın.

    Ücretsiz Deneyin

    Sıkça Sorulan Sorular

    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Paraşüt ön muhasebe kampanyası

    Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.