01.11.2023
2 Dakikalık Okuma Süresi
Açık ve kapalı fatura nedir?
Cansu Meşedilci
İçerik Yöneticisi
Vergi kanununda bir tanımı olmamasına rağmen ticari hayatın rutin kavramları arasında yer alan açık ve kapalı faturayı bu yazımızda anlatıyoruz.
Ticari hayatının akışında karşımıza çıkan, ancak ne kanunda yazan ne de bir düzenlemede görebileceğimiz bazı terimler vardır. Tamamen işin doğasında kullanılır; tıpkı açık fatura, kapalı fatura gibi.
Gelin, vergi kanunlarında yer almayan bu terimlerin ne anlama geldiğine bakalım.
Açık fatura nedir?
Vadeli satışlarda kullanılan fatura türüdür. Satılan mal veya hizmete dair fatura kesildiği tarihte ücretin peşin olarak tahsil edilmediği gösterilir. En genel tanımı ile bedeli ödenmemiş fatura olarak bilinir.
Hafızanızda kodlama yaparak kalmasını isterseniz, açık faturayı “borcu hala açık” anlamıyla ilişkilendirebilirsiniz.
Açık fatura nasıl kesilir?
Bu tip faturaların nasıl kesildiği, kapalı fatura ile arasındaki farkı da özetler. Çünkü, açık faturada kaşe belgenin üst kısmına vurulur ve imza atılır. Elektrik faturalarının üst kısmındaki imza bu fatura tipine örnek oluşturur.
Fatura nihayetinde delil olarak kullanılabilecek bir belge niteliğindedir. Bu nedenle imzanın eksik olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Faturanın üst kısmındaki imza, müşterinin borcunu henüz ödemediği anlamındadır.
Kapalı fatura nedir?
Kapalı fatura, müşterinin mal ve hizmete dair ödemesini faturanın düzenlendiği an yaptığı fatura tipidir. Satış peşin olarak gerçekleşmiş ve fatura bedeli peşin alınmıştır. Kısacası müşterinin borcu kapanmıştır.
Bu fatura tipinde satıcının kaşe ve imzası faturanın alt kısmında yer alır. Bir firma sahibi olarak satışını yapıp ödemesini aldığınız bir ürününüzü faturalandırdığınızda bu, kapalı fatura örneği olur.
Açık ve kapalı fatura arasındaki farklar
Bu iki fatura tipi ile ilgili vergi kanunlarında herhangi yasal bir tanım olmadığı için bu faturanın işlerliği tamamen satıcı ile müşteri arasındadır. Çünkü, vergi kanunlarında imzanın faturada nereye atıldığının veya kaşenin faturanın hangi bölüme basıldığının bir karşılığı yoktur.
Açık fatura ile kapalı fatura arasındaki fark; mal veya hizmet bedelinin ödenip ödenmemesinden kaynaklı olarak faturaya atılan imza ve kaşelerin yerlerindeki yapılan değişikliktir.
Fatura kesme işleminde, satıcı-müşteri arasındaki alacak vereceğin kapandığı anlamına gelen kapalı faturada imza altta, açık faturada ise üsttedir.
Satış faturası açık mı kapalı mı kesilmeli?
Ticaret yeni atılmış veya bu terimlerle henüz tanışmamış bir firma sahibi ya da girişimci iseniz satış faturası keserken açık mı kapalı mı olması gerektiği konusunda tereddüt yaşayabilirsiniz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hangi faturanın kesileceği aslında müşteriyle satıcı arasındadır. Örneğin, bir ürün satışında bulunduğunuz ve müşteriniz o an ödemesini gerçekleştirdi. Böyle bir durumda kapalı fatura kesmeniz gerekir.
Fakat diyelim ki, veresiye satış yaptınız ve müşteriniz sattığınız ürünün ödemesini ileriki bir tarihte yapacak. Böyle bir durumda fatura keserken açık fatura kullanabilir, ödemesinin tamamlanmadığını ifade edebilirsiniz.
Özetle, bu iki kavram yargı kararlarından da anlaşılacağı üzere ticaret hukuku bakımından örf ve adet haline gelmiş ve ticari dilimize yerleşmiştir. Herhangi bir yasal ispatı yoktur. Fakat yine de fatura düzenlerken ödeme yapılmadığı halde, kapalı fatura kesmek, ilgiliden alacağı talep etmek için hukuki olarak riskli sayılabilir.
Ticaret kanunun ilk maddesindeki ifadede olduğu gibi, ancak ticaret hukukunda hükmü bulunmayan hallerde öncelikli olarak örf ve adet kuralları dikkate alınır.
Tüm ticaret terimleri bir kenara bırakarak ön muhasebe işlemlerinizi en sade ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye ne dersiniz?
Kredi kartı gerekmeden hemen hesap oluşturarak 14 gün boyunca online ön muhasebe programı Paraşüt’ü deneyebilir; satış faturalarınızı “Acaba hangi tür faturayı, nasıl kesmeliyim?” diye tereddüt yaşamadan kolayca düzenleyebilir ve fatura takip işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar