24.10.2024

4 Dakikalık Okuma Süresi

e-Fatura nasıl kesilir?

mobile log

Paraşüt

İçerik Yazarları

Dijital dönüşümün en sık kullanılan araçlarından biri e-fatura, yani tam ismiyle elektronik fatura. Peki e-fatura kesmek isteyen bir işletmenin uygulaması gereken adımlar neler? Gelin birlikte inceleyelim.

Bu içerikte neler var?
e-Fatura nedir?
e-Fatura nasıl kesilir?
e-Fatura hangi durumlarda kesilir?
Tevkifatlı e-fatura nasıl kesilir?
Kimler e-Fatura kesebilir?
Paraşüt ile e-fatura kesmek

 

e-Fatura nedir?

e-Fatura, vergi mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda hazırlanmış ve kesilmiş faturaları ifade eder. Kâğıt fatura yerine kullanılan elektronik fatura, işlemleri hızlandırır, maliyetleri azaltır, çevre dostudur ve kolay izleme/arşivleme imkanı sunar. Elektronik faturaların geçerlilik bakımından matbu yani kağıt faturadan hiçbir farkı yoktur.

 

e-Fatura nasıl kesilir?

Elektronik fatura, isminden de anlaşılacağı gibi elektronik ortamda hazırlanarak karşı tarafa iletilen, ticaret hayatında sıkça karşılaştığımız matbu fatura ile aynı hukuki geçerliliğe sahip bir fatura türüdür.

 

e-Fatura ve e-arşiv fatura olmak üzere iki çeşidi bulunan bu elektronik belgenin e-fatura hali ticari ilişki içindeki iki tarafın da e-fatura kullanıcısı olması halinde düzenlenir.

 

Peki e-fatura kesimi nasıl yapılır? Elektronik ortamda gerçekleşen bir işlem olduğu için, internetin bulunduğu her yerden e-fatura kesmek mümkün. e-Fatura kesim süresi ve e-arşiv fatura kesim süresi aynı olmakla birlikte Vergi Usul Kanunu’na göre, bu tür matbu ve elektronik belgelerin, malın teslimi veya hizmetin gerçekleştirilmesinden itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.

 

e-Fatura, birçok yazımızda da yer aldığı üzere birbirinden farklı üç yolla kesilebilir:

 

GİB Portal: Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinde bulunan e fatura portal üzerinden ücretsiz e-fatura hazırlayabilir ve faturalarınıza dair süreçleri portaldan kontrol ve takip edebilirsiniz. Portaldan oluşturulan faturaların saklanma süresi 6 ay olmakla birlikte bundan daha uzun süre önce kesinlen faturaların saklanması mükellefin sorumluluğundadır.

 

Özel Entegratör: GİB’den onaylı özel entegratörlerden biri sayesinde e-fatura kesmeye başlayabilirsiniz. Mevcut seçenekler arasından işletmeler ve fatura süreçlerinden sorumlu kişiler için en pratik ve kolay yol özel entegratörlerle çalışmaktır.

 

Bilgi İşlem Entegrasyonu: İşletmenizin bilgi işlem sistemi ile GİB Portal’ı entegre etme yoluyla e-fatura kesebilirsiniz. Ancak bu yol, işletmenin özel bilgi işlem birimine sahip olmasını gerektirebilir.

 

Peki e-ticaret yapan firmalar için e-fatura zorunlu mu? Kısa cevabımız, hayır, e-ticaret fatura kesiminin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi zorunlu değil. 

 

Ancak e-ticaret yapısı itibarıyla çok hızlı işleyen bir operasyon süreci gerektirdiği için işletmelerin özel entegratörlerle e-faturaya geçmesi, operasyonlarını e-ticaret entegrasyonlarıyla otomatize etmesi ve tüm işlemlerini elektronik ortama taşıyarak maliyet ve zamandan tasarruf etmesi her zaman daha avantajlı olacaktır.

 

e-Fatura hangi durumlarda kesilir?

Gelir İdaresi Başkanlığının e-faturaya geçme şartlarına girmiş olan şirketlerin, tüm faturalarını elektronik ortamda kesmeleri zorunlu tutuldu.

 

2024 yılı için e-Faturaya geçiş hadleri ise son durumda şöyle; 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.

 

Bunun yanı sıra e-fatura düzenlemek durumunda kalan sektörler de şöyle:

  • Her türlü elektronik ortamda satış yapan mükelleflerden 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar,
  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri e-faturaya geçmek zorunda.

     

    Bir de ciro limitine bakılmaksızın e-faturaya geçmesi gereken sektörler var. Bu sektörleri de listeleyelim:

     

    ÖTV 1 ve 3 kapsamındaki ürünleri üreten şirket sahiplerinin, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayan firmalar,

    e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11’inci maddesi kapsamındaki mal ihracı (Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar dahil) ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar.

     

    Tevkifatlı e-fatura nasıl kesilir?

    Tevkifatlı fatura, aslında bildiğimiz faturadan farklı bir tür olmamakla birlikte, faturayı kesme yöntemi de irsaliyeli fatura ile aynıdır.

    Faturanın tevkifatlı olmasının tek farkı, faturadaki vergi tutarının alıcı ile satıcı arasında bölüştürülmesidir; bu nedenle de faturadaki vergi hesaplamaları diğer faturalardan değişkenlik gösterir.

     

    Döner sermaye ve kamu iktisadi kuruluşları, tüm borsalar, bankalar, genel bütçe içinde kabul edilen kamu daireleri ve belediyeler, tüzel kişilikli emekli sandıkları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve BİST bünyesindeki firmalar tevkifatlı fatura keserler.

     

    Kimler e-Fatura kesebilir?

    e-Fatura kullanıcıları arasında, yalnızca e-fatura mükellefleri arasında fatura kesimi gerçekleşebilir. Eğer karşı taraf e-fatura kullanıcısı değilse, fatura e-fatura ortamında kesilemez. Bu durumda, e-arşiv fatura kesme işlemi gerçekleştirilir veya matbu, yani geleneksel kağıt fatura yöntemi kullanılır.

     

    Mal veya hizmet satışı gerçekleşen kişilere 7 günü aşmayacak şekilde fatura kesilmesi gerekir. Faturalar kesildikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinde 6 aya kadar saklanır. 

     

    e-Belgelerin saklanması, daha sonra ihtiyaç duyduğunuz belgeleri inceleyebilmeniz, raporlayabilmeniz veya cari hesaplarda oluşabilecek sorunları önleyebilmeniz için önemli bir detaydır.

     

    Paraşüt ile e-fatura kesmek

    Mükelleflere yukarıda saydığımız ve GİB Portal’da yer almayan özellikleri sağlamasının yanı sıra Paraşüt’ün kullanım kolaylığı ve internetin olduğu her yerden, tüm cihazlardan erişilebilir olması sayesinde işlemlerinizi en pratik ve hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

     

    Özel entegratörlerden biri olan bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt ile saniyeler içinde e-fatura ve e-arşiv fatura kesip karşı tarafla paylaşabilir, faturalarınızı 6 aydan çok daha uzun süre, güvenle saklayabilirsiniz.

    Paraşüt ile e-fatura nasıl kesilir, detaylarını incelemek için kullanım kılavuzumuzda yer alan “e-Fatura/e-arşiv nasıl gönderilir?” yazımızı ve ekran görüntülü anlatımımızı inceleyebilirsiniz.

     

    e-Fatura sayesinde kırtasiye masraflarınızı fatura başına 14-16 ₺’den kuruşlar seviyesine kadar indirebilir, yazılım ya da donanım yatırımı yapmadan bulut tabanlı teknolojinin keyfini çıkarabilirsiniz. Üstelik hem Anahtar Teslim e-Fatura hizmeti sırasında hem de geçişinizden sonraki her aşamada uzman süreç danışmanlarımızla irtibat halinde kalarak tüm sorularınıza yanıt bulabilir, destek ekibimizden yardım alabilirsiniz.

     

    Şu detayı da sizlerle paylaşalım; e-Faturaya geçtiğiniz anda e-fatura kesmeye başlamak zorunda değilsiniz. Yani, e-faturaya zorunlu geçme tarihinden önce (45 gün öncesine kadar) e-faturaya geçiş işlemlerinizi yoğunluğa kalmadan yapabilir, zorunlu geçiş tarihinde veya 45 gün içerisinde belirlediğiniz bir tarihte geçişinizi başlatabilirsiniz.

     

    Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz denemek ve işletme sahiplerinin hayatını kolaylaştıran tüm özelliklerimizi incelemek için hesabınızı aşağıdaki butona tıklayarak oluşturabilirsiniz.

     

    Ücretsiz Deneyin

     

    Yazımız ilginizi çektiyse e-fatura ile değerli bilgiler içeren diğer blog yazılarımıza aşağıdaki önerilerden ulaşabilir, Paraşüt Blog'a abone olarak e-dönüşüm uygulamalarına ilişkin son gelişmeleri takip edebilirsiniz.

    Sıkça Sorulan Sorular

    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Paraşüt ön muhasebe kampanyası

    Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.