13.09.2022

5 Dakikalık Okuma Süresi

Bulut depolama nedir ve nasıl kullanılır?

zey copy

Zeynep Özdemir

Kıdemli İçerik Uzmanı

Her geçen gün veri saklama çözümleri değişiyor, dijitalleşiyor. Bunlardan en gözde olanı da bulut depolama! Bu terime henüz aşina değilseniz veya daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız buyurun; bu yazımızda “Bulut depolama nedir ve nasıl kullanılır?” konusunu kapsamlı olarak anlatıyoruz.

 

Bulut depolama nedir ve nasıl kullanılır?

“Bulut depolama nedir?” sorusunu çok basit bir cümleyle açıklayabiliriz: Bulut depolama, dosyalarınızı bulutta yani çevrim içi olarak saklayabildiğiniz bir depolama alanıdır. Çok sayıda bulut depolama sistemi vardır. Bulut depolama alanı ile dosyalarınızı, e-postanızı, fotoğraf ve videolarınızı aktarabilir, belirlediğiniz kişilerle paylaşabilir hatta kurumsal depolama dahi yapabilirsiniz.

Bulut depolama sistemi ile tüm dosyalarınıza internetin olduğu her yerden erişim sağlayabilirsiniz. Bu durum size şöyle bir kolaylık sağlar; dosyalarınızı flash bellek, harici veya yerel disklerde tutmak, taşımak yerine çevrim içi olarak da güvenle saklayabilirsiniz.

Bulut depolama uygulamaları sadece sosyal hayatı değil iş hayatını da kolaylaştırabilir. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi bulut depolama servisleri ile kişisel tüm belgelerinizi kaydedebileceğiniz gibi her an ulaşmak isteyebileceğiniz veya işinize evde devam etmek isteyeceğiniz kurumsal belgelerinizi de ekleyebilirsiniz. Dijitalin getirdiği avantajları bünyesinde barındıran şirketler de iş akışlarını bulut depolama sistemleri ile yürütebiliyor.

“Bulut depolama teknolojisi nedir?” sorusuna da yanıt bulan bu sistemlerde, şirketler ortak dosyaları çevrim içi uygulamalara kaydederek dosya kaybolmalarının önüne geçiyor ve herkesin ilgili dosyaya anında ulaşabilmesine imkan tanıyarak süreçleri hızlandırıyor. Üstelik bazı bulut depolama sistemlerinde, dosyalara kimin ulaşabileceği, kimin düzenleme yapabileceği veya dosya silme yetkisine sahip olabileceği yöneticiler tarafından belirlenebiliyor.

Tabii bulut depolama sistemlerinin ücretli ve ücretsiz versiyonları mevcut. Ücretsiz bulut depolama sistemlerinde belirlenmiş GB alanı kadar dosya ekleme hakkına sahip oluyorsunuz. Eğer bu depolama alanı size yetersiz gelirse, ücretli olarak depolama alanını artırabilir; bilgisayarınızda, telefon veya tabletinizde hafıza sorunu yaşamadan dosyalarınızı bulutta saklayabilirsiniz.

 

Bulut depolama avantajları ve dezavantajları

Bulut depolama ile ilgili işinize yarayacak birden fazla bilgiyi sizinle paylaştık. Şu soruyu aklınızdan geçirmiş olabilirsiniz, “Bulut depolama güvenli mi?” Şimdi sizin için bulut depolama avantajları ve dezavantajları konusunu maddeli şekilde yazıp, daha iyi hakim olmanızı sağlamak istiyoruz.

 

Bulut depolama sisteminin avantajları nedir?

  • Dosyalarınıza internet erişiminin olduğu her yerden ulaşabilir, dosya kaydedebilirsiniz.
  • Sadece dosya değil, şifre ve benzeri verilerinizi de cihazınıza senkronize ederek çevrim içi deneyimin kolaylığını yaşayabilirsiniz.
  • Dosyalarınızı çevrim içi kaydettiğinizde onları bozulmaya karşı da garanti altına almış olursunuz. Entegre yedekleme sayesinde, dosyalarınız bozulmaya karşı birden fazla yerde saklanır.
  • Kaydettiğiniz dosyalarınızı senkronizasyona açarak, dosyanın bağlantısını herkese açık yapabilir ve bu bağlantı linkini mail veya diğer iletişim araçları ile bir başkasına iletebilirsiniz.
  • Otomatik yedekleme talimatı verdiğiniz takdirde, mobil cihazınızın galeri klasöründe bulunan fotoğraf ve videolarınız bulut depolama alanınıza otomatik olarak yüklenir.
  • Dosyalarınızı bulut depolama ile saklayarak sabit disk alanlarınızdan da tasarruf sağlayabilirsiniz.
  •  

    Bulut depolama sisteminin dezavantajları nedir?

  • Yüklü dosyalarınızı buluta kaydederken hız sorunu yaşayabilirsiniz. İnternet hızınızın düşük olması veya kaydetmek istediğiniz dosya boyutunun büyük olması durumunda aktarım saatleri çok uzun sürebilir.
  • Eğer verileri şifrelemeyen bir bulut depolama alanı kullanırsanız, dosyaların güvenliği konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
  • Dosyalarınızı paylaşmak istediğiniz kişi veya kişilerin, sizinle aynı bulut depolama sistemini kullanması gerekir. Farklı depolama sistemleri arasında uyumluluk sıkıntısı yaşanabilir.
  •  

    Bulut depolama servisleri

    Öncelikle bulut depolama servisini nasıl, ne amaçla kullanacağınızı belirledikten sonra, hangi servisin size daha uygun olacağına daha rahat karar verebilirsiniz.

    Bulut depolama servisleri arasında seçim yapmadan önce birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz gerekir. Bunlar arasında; servisin güvenliği, hizmet düzeyi anlaşmasının detayları, CRM, teknik destek kapsamı, fiyat performansı ve öne çıkan özellikleri konusunda yeterli bilgi aldığınızdan emin olun.

    Bulut depolama servisleri arasında en popüler olanları, aşağıda sizin için hazırladığımız listeler ile inceleyebilirsiniz.

    1. Google Drive

    Google Drive, dosyalarınıza şifrelenmiş ve güvenli olarak erişim sağlayabilmenizi sağlayan bulut depolama servislerinden biri. Google Drive üzerinden, size gelen dosyalar proaktif olarak taranır ve kötü amaçlı yazılım, span veya fidye yazılımı tespit edilmesi halinde kaldırılabilir.

    Drive içerisinde, Google dokümanlar, e-tablolar ve slaytlar entegre biçimde açılır. Bu durum ekip çalışmasına da uyumludur.

    Google drive kullanıcılarına 15 GB ücretsiz depolama alanı sunar.

    2. Microsoft One Drive

    Microsoft One Drive, Microsoft Office uygulamalarıyla uyumlu çalışır. One Drive’ı profesyonel iş ortamınızda kullanabileceğiniz gibi; fotoğraf ve videolarınızı saklamak, onları paylaşmak için de kullanabilirsiniz. İnternet erişiminin olduğu her yerde One Drive güvenli bir depolama hizmeti sunar.

    Microsoft One Drive kullanıcılarına 5 GB ücretsiz depolama alanı sunar.

    3. ICloud

    iOS aygıtları arasında eşitleme yapma imkanu sunan iCloud, verilerinizi yükleyebileceğiniz bir başka depolama servisi. Ancak iCloud şu anda sadece ios işletim sistemine sahip aygıtlar tarafından kullanılabiliyor. Apple ürünlerini kullanıyorsanız, dosya, fotoğraf, video, takvim ve kişiler gibi birçok veriyi iCloud’da saklayabilirsiniz.

    ICloud 5 GB ücretsiz saklama alanı sunar.

    4. Dropbox

    Dropbox, dosyalarınızı depolamanız ve cihazlar arası senkronizasyon sağlayabilmeniz için basit bir çözüm sunar. Diğer bulut servislerinde olduğu gibi Dropbox’un sunduğu masaüstü uygulaması ile de dosyalarınızı bilgisayarınızdan buluta kolaylıkla yedekleyebilirsiniz.

    Dropbox’un 2 GBdepolama alanını ücretsiz kullanabilirsiniz.

    5. Box

    Modern özellikler ve detaylı güvenlik önlemleri sunan Box, kişisel ve ticari belgelerinizi sağlayabildiğiniz bir diğer depolama servisidir. Box entegre bir şekilde çalıştığı Office 365, Adobe, GSuite, Salesforce gibi uygulamalarla, kullanıcıların iş akışını ve üretkenliğini artırmasını amaçlar.

    Box, kullanıcılarına 10 GB ücretsiz depolama alanı sunar.

    6. Amazon Drive

    Amazon Drive, sunduğu özellikleriyle en iyi bulut depolama servislerinden biri olarak görülür. Fotoğraflar, videolar ve diğer çoğu belgelerinizi kolaylıkla Amazon Drive ile saklayabilirsiniz. Amazon Drive’a web üzerinden, Android ve iOS uygulamaları ile erişebilir, iş akışını sorunsuz gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, Amazon Drive, Prime kullanıcıları için sınırsız fotoğraf depolama alanı ve 5 GB ücretsiz video alanı sunar.

    Amazon Drive’ın ücretsiz sunduğu saklama alanı ise 5 GB.

    En sık tercih edilen bulut depolama servislerine ek olarak, iyi güvenlik sistemi sunan ve gizlilik odaklı belgeler için tercih edilen bulut depolama servislerine arasında Sync.com ve pCloud’u söyleyebiliriz. Çevrim içi yedekleme ihtiyacını karşılamak isteyenler için ise IDrive incelenebilir.

    Sizin de fark ettiğiniz gibi, dijital ve elektronik çözümler iş hayatını kolaylaştırırken sosyal hayata daha fazla zaman kazandırıyor. Bunlardan biri de ön muhasebe sürecini dijitale taşımak. Paraşüt, sunduğu e-belge çözümleri ile ön muhasebe deneyimini kolaylaştırıyor ve tüm belgelerinizi 10 yıl boyunca saklayabilmenize olanak tanıyor.

    Önemli muhasebe belgeleriniz için dosya ve kağıt karmaşasından kurtulmak ve sürecinizi güvenli bir şekilde dijitalde sürdürmek istiyorsanız doğru adrestesiniz! Paraşüt ile yer, zaman ve cihazdan bağımsız, işletmenizi dilediğiniz yerden yönetebilirsiniz.

    Bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt’ü kredi kartı bilgisi vermeden 14 gün ücretsiz deneyebilir, memnun kalırsanız dilediğiniz an abone olabilirsiniz.

    Ücretsiz Deneyin
    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    İlgili İçerikler

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Paraşüt ön muhasebe kampanyası

    Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.