27.04.2019
3 Dakikalık Okuma Süresi
Aile Şirketleri Nasıl Kurumsallaşır?
Beril Koç
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Aile şirketinizi kuşaklar boyu süren sevgi, nefret ve ihtiras çemberinden çıkarıp kurumsallaşmaya adım atmak istiyorsunuz. Peki, kurumsallaşma yolunda hangi kilometre taşlarını aşmalısınız? İşte kurumsallaşmak isteyen aile şirketlerinin bilmesi gerekenler!
Aile şirketleri hem Türkiye’de hem de tüm dünyada ekonominin en önemli oyuncuları. Forbes’in milyarderler listesinin %40’tan fazlası aile şirketi sahiplerinden, dünyanın en zengin ilk 10 şirketinin 7’si aile şirketi sahibi. Avrupa'nın en büyük 100 aile şirket listesinde Türkiye'den üç aile şirketi var: Koç Grubu 16. sırada, Hacı Ömer Sabancı Holding 28. sırada, Doğuş Grubu ise 61. sırada bulunuyor.
Dünyada birinci kuşak tarafından kurulan her 100 aile şirketlerinden sadece 3 tanesi 3.kuşağa kadar yaşayabiliyor. Öte yandan aile şirketlerinde oldukça nadir olsa da 750 yaşına ulaşmış olanları görmek de mümkün. “Kuşaklar boyu yaşayan ve büyüyen aile şirketleri” kurabilmenin yolu şirket, ortaklar ve aile arasında kesin sınırlar çizen, kurumsallaşmış bir aile şirketine dönüşmekten geçiyor.
1. Aile şirketi nedir?
Yönetim faaliyetlerinin yürütülme biçimi ile bu konudaki yetkilerin aile bireylerinde toplanıp toplanmadığı aile şirketlerinin temel ayrım noktasıdır.
2. Aile şirketlerinin güçsüz ve güçlü noktaları nelerdir?
Aile şirketlerinde sıkılıkla aile ve şirket kavramlarının birbirine karıştırılır. Şirket içi görevler ve sorumluluklar aile bireyleri arasında yetenek ve deneyimlerine bakılmaksızın dağıtılır. Hatta bazen, kişilere özel konumlar yaratılır.
Kurucu patronların genele karakteristik özellikleri girişimci bir ruha, karizmatik bir kişiliğe, doğal liderlik, risk alabilme yeteneğine ve vizyona sahip olmasıdır. Ancak genellikle belirli bir ölçeğe ulaşıldıktan sonra patronun her şeyi denetim altında tutmak istemesi ayrıca gerçek bir profesyonelin talep ettiği yüksek ücretleri ödememek istemesi, işleri çıkmaza sokar. Bu noktadan sonra kurucunun, şirketin tüm yönetim fonksiyonlarını kendi etrafında toplaması, şirketin yönetim zafiyeti yaşamasına neden olur.
İkinci ve üçüncü nesillerin de şirket yönetimine katılması şirket ve aile içi huzursuzlukların artmasın neden olur. Nesiller arası çatışmalar yönetim zafiyetini arttırır.
Şirketin bilgi birikiminin korunması, rekabet gücünü arttırır.
Kurumsal şirketlerin temel performans belirleyicisi olan “karlılık” stratejik karar alma süreçlerini sekteye uğratabilirken aile şirketlerinde stratejik kararlar daha kolay alınabilir.
Kurumsal şirketlerin hantallaşama riski vardır. Aile şirketleri daha hızlı, çevik hareket edebilir.
3. Kurumsallaşma nedir?
Belirli bir ölçeğe ulaşıldıktan sonra ortaya çıkan yöntem ve organizasyon sorunlarının aşılması için kişilerden bağımsız bir yapının oluşturulmasını sağlamak kurumsallaşmadır.
4. Aile Şirketlerinin Kurumsallaşmasında 7 Temel Konu
Ortaklar/ hissedarlar sözleşmesi
Aile anayasası
Vizyon ve misyonun net olarak belirlenmesi
Yönetim Kurulunda bağımsız üyeler
Uzman profesyoneller+ menfaat birliği
Bağımsız dış denetim + İç denetim
5. Aile şirketlerinde işleyiş nasıl kurumsallaşır?
Şirket içindeki iş ve görev tanımları net olmalıdır.
Şirket içi kurallar ve yönergeler belirlenmelidir.
İşletmedeki (Personel, mali işler, üretim, pazarlama v.b.) birimlerin iş akışları tespit edilmeli ve bunlar dokümante edilmelidir.
Yetki ve sorumluluklar objektif ve net olarak tespit edilmelidir.
Yetki ve sorumluluklar, o yetkiyi veya sorumluluğu taşıyabilecek doğru kişilere verilmelidir. Duygusallıklara izin verilmemelidir.
Kararlar sorumluluklar dahilinde tartışma ve ikna yöntemi ile alınmalıdır.
Kurumsallaşma aşamasındaki şirketlerin gelir gider takibi, faturalama gibi finansal işlemlerini dikkatle takip etmeleri gerekir. Online ön muhasebe programı Paraşüt ile bütün bu süreçlerinizi kafanız karışmadan rahatça takip edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken 14 günlük ücretsiz deneme sürenizi başlatmak!
Ücretsiz DeneyinKurumsallaşma ve diğer konular ilgili içeriklerimizden haberdar olmak için blogumuza abone olabilirsiniz:
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar