13.04.2023

6 Dakikalık Okuma Süresi

YouTube gelirlerinin vergilendirilmesi nasıl değişecek?

mobile log

Paraşüt

İçerik Yazarları

Yeni düzenleme ile sosyal medyada içerik üreterek ve uygulama yazıp reklam geliri elde edenler önemli ölçüde gelir vergisinden muaf tutuldular. YouTuber'lara yönelik vergi düzenlemesindeki güncellemeler netleşti.

2023 yılında sosyal ağ içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerine yönelik vergilendirmenin ayrıntıları belli oldu.

 

Bildiğiniz üzere, internet üzerinden yayınladığınız video ve içeriklerinizle para kazanıyorsanız ya da uygulamadan reklam geliri elde ediyorsanız, kazancınız 100 TL bile olsa, bu kazanç için bir şirket kurmanız ve kurduğunuz şirket üzerinden vergilerinizi beyan etmeniz gerekiyordu.

Bu durumda katlanmanız gereken ödemeler: Bağkur primi, kira, çalıştığınız mali müşaviriniz için yapmanız gereken ödeme, beyanname damga vergisi, %18 KDV, ortalama %25 kurumlar yada gelir vergisi (gelir vergisi artan oranlı) vb diğer ödemeler.

 

Biz de tecrübelerimizden yola çıkarak işlerinizi kolaylaştırabilmek ve size yardımcı olmak amacıyla yazımızda bu konuyu ele almış; şirket kurmanızı gerektirecek kadar geliriniz oluşmadıysa o geliri almamanızı, YouTube hesabınızı reklam seçeneğine, Patreon hesabınızı bağışa kapatmanızı önermiştik.

Bu durum haliyle hem uygulama geliştiriciler hem de sosyal medya fenomen ve YouTuber’lar için bir hayli zordu. Bu durumu yeniden değerlendiren devlet yetkilileri, yıllık geliri 2023 yılı için 1.900.000 TL’yi aşmayanların ve aşağıda belirteceğimiz kriterleri taşıyanların şirket kurmalarına ve bahsettiğimiz giderlere katlanmasına gerek olmadığını duyurdu.

 

Yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında YouTube veya sosyal medya fenomeni olarak faaliyet gösteren ve gelir elde edenlerin bu istisnadan faydalanabilmeleri için bu kapsamdaki kazançlarının 1.900.000 TL’yi aşmaması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu kapsamdaki kazançların, açılan banka hesabına yönlendirilmesi gerekiyor. Bankalar hesaba gelen tutar üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapacaklar ve sizin adınıza vergi dairesine yatıracaklar.

 

Özetle, yeni düzenleme ile belli bir tutara kadar olan gelir istisna edildi; yani şirket kurmanıza gerek kalmadan artık yurt dışından bu ödemeleri alabilirsiniz!

Şimdi gelelim, vergilendirmede sağlanmış olan kolaylığın detaylarına…

 

Hangi kazançlar istisna kapsamında?

Vergi kanunlarında önemli değişiklikler öngören 7338 no’lu kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Sosyal medya fenomenleri ve youtuber’ların sosyal paylaşım ağları üzerinden elde ettikleri kazançlar ile telefon, tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elde ettikleri kazançlar, gelir vergisinden istisna edileceği açıklandı.

Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerik üreten sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar. (YouTube, Twitch, Instagram, TikTok vs.)

 

Akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar. (Google, Apple vs.)

Yukarıda belirtilen gelirler ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor ve istisnadan faydalanabiliyor. İstisna kapsamından faydalanabilmek için bazı şartlar var. Yukarıda yer almayan gelirler ise ne yazık ki istisnadan faydalanamayacaklar.

 

Gelirlerinizin bir kısmı sponsor firmalardan ya da pazaryerlerinden geliyor ise (ürün inceleme, satış komisyonu vs.) bu gelirler kapsam dışında olup, bu gelirleriniz için şirket kurup fatura kesmeniz gerekecek.

 

İstisnadan faydalanmak için hangi şartlar gerekiyor?

  • Gelirlerin 1 Ocak 2022 tarihinden sonra elde edilmesi,
  • Bu kapsamdaki gelir tutarının 2023 yılı için 1.900.000 TL’den az olması,
  • Türkiye’de kurulu bankada özel bir hesap açılması ve yurt dışı ödemelerinin bu hesaba gelmesi. (Yani kripto paralarla ödeme alırsanız ya da transferwise, payoneer, stripe gibi uygulamalar ile parayı kendi hesabınıza çekerseniz istisnadan faydalanamazsınız.)
  •  

    Vergileme nasıl olacak?

    Özel hesaba gelen paralar üzerinden banka %15 stopaj kesintisi yapacak ve bu tutarı sizin adınıza vergi dairesine ödeyecek. Bir başka deyişle, bankaya bir hesap açılması ve elde edilen gelirlerin bu banka hesabına aktarılması gerekiyor. Böylece, banka otomatik olarak bu hesaba giden paranın %15’ini kesecek.

     

    Bu durumu bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin, hesabınıza YouTube 1.000 TL göndermiş olsun. Banka bu tutardan 150 TL’yi sizin adınıza vergi dairesine ödeyecek ve kalan 850 TL’yi istediğiniz gibi kullanabileceksiniz.

    Stopaj oranı %15 olarak sabit olup 2023 yılı için 1.900.000 TL’ye kadar değişmeyecek. Ayrıca bu gelirler KDV’ye tabi olmayacak. Yani 1.900.000 TL’ye kadar bu kapsamdaki geliriniz için vergi ödemeyeceksiniz ve başka gelirleriniz olsa da vereceğiniz beyannameye eklemeyeceksiniz.

     

    Başka gelirlerim de var ise ne olacak?

    Diyelim ki, şirketiniz var ya da elde ettiğiniz başka gelirleriniz mevcut ve beyanname veriyorsunuz. Bu durumda yukarıda bahsedilen gelirleriniz de var ise şöyle bir durum var: Yukarıda bahsedilen gelirleriniz, istisna kapsamında ise şirketinizin diğer gelirlerine eklemeyeceksiniz, fatura kesmeyeceksiniz. Kira ya da ücret geliriniz var ve yıl sonunda gelir vergisi beyannamesi veriyorsanız istisna kapsamındaki bu gelirlerinizi beyannamenize dahil etmeyeceksiniz.

    Yani yokmuş gibi düşünebilirsiniz, bu gelirlerin vergisini banka sizin adınıza ödeyecek, sizin başka bir şey yapmanıza gerek kalmayacak. Kamuda memur ya da özel şirkette çalışıyor olsanız da yukarıda bahsedilen gelirleri kazanabilir ve istisna şartlarını taşıdığınız takdirde istisna edilen kazançlar dolayısı ile vergi ödemeyeceksiniz.

     

    Vergi ne zaman ödenecek?

    İstisnadan faydalandığınız durumda gelen paranın %15’ini hiçbir zaman kullanamayacaksınız, banka peşinen %15’ini vergi dairesine ödeyecek. Eğer şirket kurup fatura keserseniz, ödemenin tamamı şirketinize girecek KDV’yi izleyen ayın 28’inde Gelir/Kurumlar vergisi de ya geçici vergi dönemlerinde yada Gelir/kurumlar vergisi dönemlerinde ödeyeceksiniz.

     

    Geliriniz 2023 yılı için 1.900.000 TL’yi aşarsa ne olur?

    Bu durumda gelirinizin tamamını beyan etmeniz gerekecek. İstisnadan faydalanamayacaksınız, şirket kurmanız (şahıs, yada Ltd. yada A.Ş.), yurtdışından gelen paralar için fatura kesmeniz (KDV konusu önemli) ve aylık/çeyrek bazlı beyannamelerinizi vermeniz gerekecek.

    Burada başka bir problem var; geliriniz 1.900.000 TL ise şirket kurmanıza gerek yok ve sizin adınıza ödenen vergi 285.000 TL (banka %15 vergi ödedi) olacak. Ama eğer geliriniz 1.900.001 TL olur ise şirket kurmanız (Örneğin A.Ş. kurdunuz ama hiç gideriniz olmadığını farz edelim) ve 380.000 TL (%20) Kurumlar Vergisi ödemeniz gerekir. Yani fazladan 1 TL gelir için 95.000 TL ek vergi ödenmesi gerekecek.

     

    İstisnalara uyulmaz ise ne olur?

    Eğer yukarıda bahsedilen şartlara uymadığınız halde istisnadan faydalanırsanız ve bunu mali idare tespit eder ise eksik tahakkuk eden vergi, faizi ve cezasıyla birlikte sizden istenebilir.

     

    İstisnadan faydalanmak zorunlu mu?

    Hayır zorunlu değil. Ne kadar geliriniz olursa olsun, siz şirketinizi kurup vergi ödeyebilirsiniz. Bu bazı durumlarda avantajlı da olabilir. Eğer giderleriniz yüksek ise istisnadan faydalanmayıp şirket kurma seçeneğini tercih edebilirsiniz.

     

    İstisnadan faydalanırsam Bağkur ödeyecek miyim?

    Bu konu net değil ve önümüzdeki dönemde bu konu ile ilgili düzenleme yapılması iyi olacaktır. 2 farklı görüş var:

  • Bağkur’a tabi olmayacak. Şirket kurulmadığı için Bağkur primi ödenmesine gerek yok.
  • Bağkur’a tabi olmalı. İstisna vergi kanunlarında düzenlenmiş SGK mevzuatında buna ilişkin bir düzenleme yok, elde edilen gelirden dolayı Bağkur primi ödenmeli.
  • Her ne kadar bu gelirleri elden edenlerin ortalama yaşı düşük ve emeklilik planları yapmıyor olsalar da, kişisel görüşüm gelecek için şimdiden birikim yapılmaya başlanmalı ve imkan dahilinde Bağkur primleri ödenmelidir.

    Örnek üzerinden gidelim ve konuyu netleştirelim.

    Şirket kurma ve vergi hukukunun karmaşıklığını göz önüne aldığımızda konuyu basitleştirmek için aşağıdaki varsayımları yapacağız. Daha sağlıklı bir yol belirlemek için konuyu mutlaka mali müşaviriniz ile değerlendirin.

    (image: youtube-gelirlerinin-vergilendirilmesi-ornek.webp Title: YouTube Gelirlerinin Vergilendirilmesi Örnek)

  • a için gelen paranın Youtube’dan geldiği ve Türkiye’deki izlenmelerden kaynaklanıyor.
  • d, e, f için ödenen KDV’ler dikkate alınmadı.
  • j, aslında artan oranlı bir tarife ama kolay olması açısından %27 olarak dikkate alındı.
  • Yukarıdan yer alan örneğe göre istisnadan faydalanmak daha avantajlı. Her ne kadar her iki senaryoda da giderler için cebinizden aynı para çıkacak ise de “l”de yer alan elinize geçen nakit, istisnadan faydalandığınız durumda 28.721 TL daha fazla olacaktır.

    Aşağıdaki durumlara göre şirket kurma seçeneğini değerlendirebilirsiniz:

  • Bu kapsamdaki gelirinizin 1.900.000 TL’yi aşma ihtimali,
  • Şirketinizin olmasının avantajlı olacağı durumlar, kredi çekilmesi, teşvik için başvurulması vs.
  • Giderlerinizin yüksek olması. Ödeyeceğiniz vergi tutarı daha az olabilir, mali müşaviriniz ile detaylı çalışma yapmalısınız.
  • Yukarıdakiler kadar önemli olmasa da istisnadan yararlandığınızda vergi peşin alınıyor ama şirket kurduğunuz takdirde vergiler belli bir zaman sonra ödeniyor. Bu konuyu da dikkate alabilirsiniz.

    Son olarak, kanun yayınlandı ama bazı konular net değil. Önümüzdeki dönemlerde açıklayıcı tebliğ ile daha detaylı düzenlemeler bekliyoruz. Konunun karmaşıklığını düşündüğümüzde ve ileride olası vergi cezalarıyla karşı karşıya kalmamak için, yukarıda bahsedilen gelirleriniz var ise mutlaka bir mali müşavir ile bu konuyu değerlendirmenizi öneririz.

     

    Ön muhasebenizi dijitale taşımaya ne dersiniz?

    Türkiye'nin ilk online ön muhasebe programı Paraşüt ile işletmenizi güvenli ve kolay bir şekilde dijitale taşıyın; kârlı ve bir o kadar da hızlı yeni döneme adım atın.

    Paraşüt'ü 14 gün boyunca ücretsiz kullanabilmek için kredi kartı gerekmeden hemen hesap oluşturun.

    Ücretsiz Deneyin
    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Paraşüt ön muhasebe kampanyası

    Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.