04.05.2019
4 Dakikalık Okuma Süresi
Sanal Pos Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Büşra Çildaş
İçerik Uzmanı
Sanal pos nedir? Kimler sanal pos kullanabilir? Nerelerde sanal pos kullanılır? Nereden alınır kaça malolur, hepsini yanıtlamaya çalıştık.
Sanal pos nedir?
Mağaza alışverişlerinde kredi kartı ile ödeme yaparken kullandığımız POS (point of sale/ödeme noktası) cihazlarının internet üzerinden kullanılanlarına POS-VPOS (virtual point of sale) ya da sanal pos denilir.
Sanal POS’un mantığı mağazada nasıl ki kredi kartınızı cihaza okuttuğunuzda ödeme işlemi gerçekleşiyorsa internet üzerinden girilen bilgilerin alıcının banka ve kredi kuruluşunda olan hesabından aldığı ürün ve hizmetin bedeli olan paranın satıcının banka hesabına geçirilmesine dayanır.
Sanal pos nerede kullanılır?
Sanal pos internet üzerinde satış yapılacak olan tüm web sitelerinde kullanılabilir. Sanal pos kolay, zahmetsiz ve güvenli alışveriş olanağı sağlar. Ürün ya da hizmetinizi web siteniz üzerinden satmak için sanal pos kullanabilirsiniz.
Sanal pos ile online tahsilat yapma işlemi hakkında bilgi edinmek için "Kredi Kartıyla Online Tahsilat Yapabilirsiniz" yazımızı okuyabilirsiniz.
Sanal pos kullanmalı mıyım?
Eğer bir web siteniz var ve ürün/hizmet satma niyetiniz varsa sanal pos da kullanabileceğiniz çözümlerden biridir. BKM (Bankalararası Kart Merkezi)’nin son verilerine göre 2015 yılının ilk altı ayında kartlarla yapılan ödemelerin bir önceki yıla göre %15 büyümesi de, kullanıcı alışkanlığının bu yöne kaydığı gösteren ve online olarak kredi kartlarıyla tahsilat yapmanın önemini vurgulayan bir gösterge olabilir. Bu konuda daha detaylı görüşler için iyzico COO’su Orkun Saitoğlu ile hazırladığımız “Online Ödeme Sistemleri 101” yazımıza bakabilirsiniz.
Sanal pos nereden alınır?
Neredeyse tüm bankaların sanal POS hizmeti bulunmaktadır. En bilinenleri Akpos (Akbank), VPOS-724 (Vakıfbank), POSNET (Yapı Kredi Bankası), Garanti Sanal POS (Garanti BBVA), Finans WebPos (Finansbank), Ziraat Sanal POS (Ziraat Bankası), TEB Sanal POS (Türkiye Ekonomi Bankası).
Şirket kurmadım. Şirket olmadan sanal pos kullanabilir miyim?
Eğer kurulu bir şiketiniz yoksa mevzuata göre Sanal POS edinip kullanamazsınız. Sanal pos yerine Paypal, iyzico gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz.
Sanal pos güvenli mi?
Sanal POS’un herhangi bir web sitesine entegre edilebilmesi için bankalar belli güvenlik önlemlerini zorunlu tutarlar. Bu denetimler gerçekleşmeden sanal pos kullanımına izin verilmez. Sanal pos kullanımı herhangi bir kredi kartı kullanımından daha fazla risk taşımaz. Son kullanıcı olarak dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar bilgisayarınızdaki güvenlik yazılımlarını her zaman güncel tutmak, güvenli olduğuna güvendiğiniz sitelerden alışveriş yapmak ve alışveriş yaptığınız web sitelerinde SSL olduğunu kontrol etmektir.
Sanal pos fiyatları nedir?
Sanal pos fiyatları bankadan bankaya farklılık göstermektedir. En sağlıklısı bankalar ile irtibata geçmektir. Sanal pos yıllık abonelik bedelleri 600 TL ile 2.000 dolar arasında değişebilmektedir.
Sanal pos komisyon oranları nelerdir?
Sanal POS komisyonları da sanal pos fiyatları gibi bankaya göre değişiklik göstermektedir. Sanal POS komisyon oranlarına baktığımızda tek çekimde %2.80’den başlayıp taksit seçeneklerine göre %11’e kadar artan komisyon oranları ile karşılaşırız. Fakat bu oranlar banka ile olan ilişkinize göre farklılık gösterir. Bu yüzden halihazırda birlikte çalıştığınız banka başta olmak üzere birden fazla bankadan teklif alıp karşılaştırın.
Kiralık sanal pos ne demektir? Nasıl kullanılır?
Yeni kurulmuş şirketler ve bazı riskli e-ticaret siteleri için bankalardan sanal pos almak zor olabilir. Bu durumla karşılaşan firmalar bir çözüm olarak başka firmalardan pos kiralama yoluna gitmek istiyorlar. Kiralık sanal pos kullanmak yasal değildir. Bir ürün hizmet satışını sanal olarak da gerçekleştireseniz fatura kesmek zorundasınız. Kredi kartı ödemeleri Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından kontrol edilir. Kiralık sanal pos kullanıldığında fatura düzenlenmesi aşamasında sorunlar ortaya çıkacaktır. Ayrıca faturaya bağlı olarak bir e-ticaret sitesi kiralık Sanal POS ile işlem yaptığında POS’u kiraladığı işletmenin ürünle ilgili iade, garanti ve diğer satış sonrası sorumlulukları da üstlenmesi gerekir. Bu da kiralık sanal pos ile mümkün değildir.
Sanal pos ile aldığım ödemeleri Paraşüt’e nasıl ekleyebilirim?
Paraşüt’ün sanal poslar ile doğrudan bir entegrasyonu bulunmamaktadır. Fakat Paraşüt kullanan birçok firma, sağladığımız API’ler sayesinde web sitelerindeki sanal pos ile Paraşüt’ü entegre ederek sorunsuz kullanmaktadır. Daha fazla bilgi için API Dökümantasyonu’na bakabilirsiniz. Her türlü sorunuz için de bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Paraşüt’te sanal pos var mı?
Paraşüt sanal pos hizmeti sunmamaktadır. Fakat KOBİ’lerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Kredi Kartı ile Online Tahsilat imkanı tanıyan bir entegrasyonu sizin için geliştirdik. Faturalarınıza bağlı alacaklarınızı internet üzerinden tahsil edebilirsiniz. Hem de çözüm ortağımız iyzico ile geliştirdiğiniz bu hizmet için Paraşüt sizden bir hizmet bedeli talep etmez.
Bu hizmet hakkında detaylı bilgi için "Kredi Kartıyla Online Tahsilat Nedir? Nasıl Yapılır?" yazımızı okuyabilirsiniz.
Kredi Kartı ile Online Tahsilat özelliği de dahil olmak üzere Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz:
Ücretsiz DeneyinBu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Fatura örneğiniz nasıl olmalı?
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar