04.06.2019
4 Dakikalık Okuma Süresi
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nedir? Hangi ürünlerde uygulanır?
ÖTV, ülkemizde ilk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 Sayılı Kanun ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Peki günlük hayatımızda karşılaştığımız bu vergi türü hangi alanlarda kullanılıyor? Ayrıntıları yazımın devamında…
Özel Tüketim Vergisi nedir?
Özel Tüketim Vergisi, belirli mal ve ürünler üzerinden alınan bir harcama vergisidir. Kesin olarak belirlenmiş değer (maktu) veya belli bir orana tabi olarak hesaplanır. Avrupa Birliği’nin bakış açısına göre ise bu verginin uygulanmasındaki amaç gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamayı hedefler ve bu yüzden lüks tüketim maddeleri ile sağlığa ve çevreye zararlı mallara uygulanır.
Özel Tüketim Vergisinin özellikleri
ÖTV'nin KDV'den farkı nedir?
ÖTV tek aşamalı bir vergidir, yani ilgili üründen ilk olarak alınan bir harcama vergisidir. ÖTV; konusuna giren mallar üzerinden, tek bir defaya mahsus olmak üzere, imalat, ithalat ya da ilk iktisap aşamasında alınır.
ÖTV’ye konu malların tekrar el değiştirmesinde yani ikinci el mal alımında yeniden ÖTV alınması söz konusu değildir. ÖTV ile KDV birçok açıdan benzese de bu özellik ÖTV’yi KDV’den ayıran en temel özelliktir.
ÖTV hangi ürünlerde uygulanır?
ÖTV Kanununun 4. maddesine ekli bulunan I, II, III ve IV sayılı tarifelere rel:nofollow popup:yes göre özel tüketim vergisi ötv belirli mal veya araçlar üzerinde uygulanır:
- Çevreye zarar veren akaryakıt ve yağ türevi ürünlerde,
- Lüks taşıtlarda,
- İnsan sağlığına zarar veren tütün ve alkol ürünlerinde,
- Beyaz eşya, kürk gibi lüks tüketim ürünlerinde uygulanır.
Kimler ÖTV mükellefidir?
ÖTV Kanununun 4. maddesinde Özel Tüketim Vergisinin mükellefi, bu kanuna ekli olan ve yukarıda da bahsettiğim:
Mükellefiyetle ilgili yine aynı maddede "Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni ve iş merkezlerinin bulunmaması halleri ile gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tâbi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir," şeklinde bir açıklamaya da yer verilmiştir.
Özel Tüketim Vergisi beyannamesi ne zaman verilir?
İthalatta alınan vergi, ilgili gümrük idaresince hesaplanır ve gümrük mevzuatına göre kabul edilen beyanname veya diğer belgeler üzerine imza alınmak suretiyle mükellefe, kanunî temsilcisine veya gümrük müşavirine tebliğ edilir ve ithalat ile aynı zamanda ödenir.
Tarifeleri ilgili kanunun 22-46. sayfaları arasında bulabilirsiniz.
ÖTV tutarları ve oranları
Uygulanan ÖTV tutarları ve oranlarını merak ediyorsanız, Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili sayfasını rel:nofollow popup:yes ziyaret edebilirsiniz.
ÖTV istisnası nedir?
Yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş olan bu kavram, Özel Tüketim Vergisi alınması gereken bazı ürünlerden ÖTV alınmayacağı durumları belirtir. 2016 yılında Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 7 numaralı maddeye göre otobüs, taksi, minibüs veya dolmuş ile şehir için yolcu taşımacılığı yapan ya da kamyon ve kamyonet ile ticari yük taşıma hizmeti veren firmalar ÖTV istisnasından faydalanabilir. Bununla birlikte aşağıdaki istisnaslar ÖTV istisnası kapsamında değerlendirilir:
Vergi alanındaki gelişmeleri takip etmek ve yeni yazılarımızdan haftalık olarak haberdar olmak için Paraşüt Blog'u takip edebilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar