16.02.2019
1 Dakikalık Okuma Süresi
Oran Analizleri: Cari oran nedir?
Büşra Çildaş
İçerik Uzmanı
Finansal tabloların analizinde kullanılabilecek başka bir yöntem olan cari oranı inceliyoruz. Cari oran, kullanabileceğimiz oran analizlerinden bir tanesidir.
İlk soru: Oran analizi nedir?
Oran analiz, temel olarak finansal tablolardaki verilerde yer alan en az iki grup ya da sınıfın oranlanarak karşılaştırılmasıdır. Oranları incelemek finansal tablo kalemlerini tek tek incelemekten daha anlamlıdır.
Finansal tabloların analiz edilmesindeki amaca göre yaklaşım da değişmektedir. Örneğin bir şirketin hissedarları daha çok firmanın karlılığı ile ilgilenirken yöneticiler faayliyet oranları, firmaya kısa süreli borç verenler ise likidite ile ilgileneceklerdir. Bu sebeple analizlerde kullanılan oranlar dört grup altında toplanabilir:
Bahsi geçen ilk iki oran bilanço kalemleri arasında kurulan ilişkilerden, son iki gruptakiler ise bilanço ve gelir tablosu kalemleri arasında kurulan ilişkilerden türetilen oranlardır.
Kısa dönemli kaynak sağlayıcılar için likidite daha önemlidir. Bu sebeple incelememize likidite oranları ile giriş yapacağız.
Likidite oranları nedir?
Likidite oranları vadesi gelen kısa süreli yükümlülükleri karşılama derecesini ölçen oranlardır. Bu bizim için ifade eder. Likidite oranları ile:
İnceleyeceğimzi likidite oranları şunlardır:
Cari oran nedir?
Likidite oranları arasında yer alan cari oran, dönen varlıkların kısa süreli borçlara bölünmesi ile elde edilir.
Cari oran = Dönen varlıklar / kısa süreli borçlar
Bu yazı hazırlanırken Prof. Dr. Mehmet Bolak'ın Birsen Yayıncılık tarafından yayınlanan İşletme Finansı kitabından istifade edilmiştir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar