05.01.2022
3 Dakikalık Okuma Süresi
Muhasebenin dijital dönüşümü
Teknoloji hızla gelişmeye devam ediyor. Peki bu gelişmeler, iş yaşamımızı nasıl etkileyecek? Muhasebenin dijital dönüşümü mali müşavirlerin hayatında neleri değiştirecek? Tüm bu soruların cevabı yazımızın devamında...
Hollywood gişe rekortmeni bilim kurgu filmleri ile birlikte 90’lı yıllarda çocuk olanlar için 21. yüzyıl; dünyayı ele geçirmek isteyen robotların, uçan arabaların, yapay zekâ bilgisayarların ve robot savaşlarının olacağı yüzyıl olarak hayal edildi. Günümüz dünyasında sürücüsüz otomobillerden otonom çağrı merkezlerine kadar uzanan listede teknoloji, bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek üzere hızlı bir şekilde yol alıyor.
Aslında makine ve insan arasındaki mücadele, tekerleğin icadı kadar eskidir. Şimdilerde ise insanlığın korkusu, robotların dünyayı ele geçirmesi değil, iş gücünün robotlara kayarak büyük insan topluluklarının işsiz kalmasıdır.
Gelecek her zaman belirsiz olmuştur. Diğer taraftan günümüzün hızla değişen ticaret pazarında, kuruluşlar ve iş gücü uzmanları, mesleklerin geleceğinin nasıl değişeceğini belirlemeye çalışıyorlar. Bugünün dünyasında, geleceğin meslek tahminleri için daha önce eşi benzeri görülmemiş bir vizyon gerekiyor.
Dijital muhasebe nedir?
Muhasebe uygulamalarının dijital sistemler üzerinden gerçekleştirilmesidir. Yeni nesil muhasebe olarak da bilinen dijital muhasebe, finansal işlemlerin hatasız ve çok daha kısa sürede gerçekleştirilmesine imkan tanımış, işletmelere zamandan tasarruf sağlamıştır.
Gerçek şu ki, dijital dönüşüm ile birlikte gelebilecek tüm zorlukları ve riskleri öngöremeyiz. Mevcut meslekleri nasıl hazırlarız? Gelecekteki meslek mensuplarını nasıl eğitiriz? Sürekli olarak yenilik yapmak için gereken araçlar, şimşek hızında değişmesi gereken meslek yapılarına nasıl uyumlu olacak? Tüm bu sorular için söyleyebileceğim kesin bir sonuç var: dijital devrim her zamankinden daha hızlı ve daha verimli geliyor. Bu nedenle başarılı olmak isteyen meslekler işini yeniden tasarlamalı, iş gücünü yeni büyüme modellerine ve yeni becerilere dönüştürmeli ve insanları daha değerli işler yapmaya yönlendirmelidir.
Peki, dijital dönüşümde nasıl hayatta kalabiliriz?
Önceki teknoloji devrimlerinden farklı olarak, bu durumun daha fazla karışıklık yaratması bekleniyor. Çünkü her şey her zamankinden çok daha hızlı gerçekleşiyor, aynı anda meydana gelen çok fazla radikal değişiklik iş modellerini ve endüstrileri tamamen dönüştürdüğünü görüyor ve deneyimliyoruz.
Tüm bu tartışmaların odağında, dijital dönüşüm muhasebe alanında ilerlemeye devam ediyor. İnternetin doğuşundan bulut teknolojisine, büyük veri ve yapay zekâ ile birlikte tüm bilgilerimiz dijital platformlarda ve giderek daha fazla otomatik hale geliyor.
Yapay Zeka, Blockchain, Endüstri 4.0, Bulut sistemi ve Big Data gibi teknolojiler muhasebe mesleğini geleceğe hazırlayacak olan temel teknolojilerdir. Günde 24 saat, yılda 365 gün çalışan ve tek bir hata yapmadan görevlerini başarı ile yerine getiren muhasebeci robotların ortaya çıkması çok uzak bir ihtimal değil.
Muhasebede dijitalleşme ile işlemlerin bir robotik muhasebe programı tarafından daha iyi yapılabileceği gerçeği, aslında hem rahatsız edici hem de heyecan verici bir durum. Manuel ve rutin muhasebe işlemleri için robotik teknolojilerin kullanılması muhasebecilere sadece zaman tasarrufu sağlamaz, aynı zamanda doğruluğu da sağlar.
Rutin ve sıradan muhasebe kayıtlarının robotik muhasebe programları tarafından yapıldığı bir muhasebe sistemi düşünün, muhasebecilerin daha katma değerli ve doğru işlere yönelmesi için önlerinde hiçbir engel kalmayacaktır. Muhasebe meslek mensupları için, veri bilimi, danışmanlık, analiz, yorum, sistem tasarlama ve denetleme gibi spesifik işler için gerekli zamanı ortaya çıkaracaktır.
Çözüm: Mali mühendislik
Sonuç olarak, muhasebenin geleceğini anlamak için dijital dönüşümün iş modellerini yeniden şekillendiren bir dinamik olduğunu keşfetmemiz gerekiyor. Bu sebeple dijitalleşme yolculuğunda muhasebe mesleğini geliştirecek, dönüşümünü ve sonuç almasını sağlayacak yeni bir modele ihtiyaç var.
Bu modelin muhasebe mesleğini eğitim, kültür ve uygulama gibi tüm alanlarda dijitalleşmeye entegre etmesi gerekir. Bu noktada çözüm olarak mali mühendislik modelini öneriyorum. Bilgi ve iletişim teknolojilerinden etkili bir araç olarak faydalanan mali mühendislik modeli; muhasebe mesleğini sözel kültürden, sayısal kültüre dönüştürecektir.
Mühendislik yetenekleri muhasebe meslek mensuplarına dijital verileri okuma, analiz etme, yorumlama, problemi tanıma, çözme ve strateji geliştirme gibi konularda katkı sunacaktır.
Muhasebe mesleğini kayıt etme, beyan ve bildirimde bulunma gibi geleneksel yöntemlerin çok ötesine taşıyacaktır. Muhasebe meslek mensupları Maliye Bakanlığı’nın e-uygulamaları gibi dijital sistemlere kolaylıkla uyum sağlayarak operasyonlarını yönetebileceklerdir.
Mali mühendislik sayesinde dijital devrim, muhasebe mesleğine fayda ve fırsatlar getirecektir. Umarım bu noktada Mali Mühendislik modeli uygulamaya geçerek başarılı olur ve tüm muhasebe meslek mensuplarını geleceğin muhasebesine taşır.
Makalenin Sözü:“Değişimin ve değişim ihtiyacının olmadığı yerde zekâ yoktur. ” - H. G. Wells
Ön muhasebenin geleceğini birlikte tasarlayalım!
Paraşüt olarak, KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuklarında yanlarında yer alıyor; sunduğumuz hizmet ve özelliklerle tüm veri girişlerini otomatikleştirmeyi hedefliyoruz. Kısacası ön muhasebe kayıtlarından en az çabayla en fazla değeri elde etmelerini sağlıyoruz. Donanımlı yazılımcılarımız, ilgili müşteri hizmetlerimiz, alanında uzman teknik ekibiz ve diğer tüm departmanlarımızla birlikte mutlu patron hikayelerimizi çoğaltıyoruz. Bu istek ve hedefle sizi de aramızda görmek istiyoruz.
Online ön muhasebe programı Paraşüt'ün abonesi olmadıysanız uygulamamızı 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken aşağıdaki butona tıklayarak hesap oluşturmanız.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar