23.06.2022

Kasa Programı ile Kasa Defteri Tutmak

busra cildas

Büşra Çildaş

İçerik Uzmanı

Kasa defteri, işletmeler tarafından günlük işlemlerin kaydedildiği defterlerdir. Amaç, tüm girdi ve çıktıları bir defter üzerinde tutmaktır. Böylece kasadaki toplam miktarı, gelir ve giderlerinizi günlük olarak takip edebilirsiniz.

kasa defteri takip programı

 

Kasa defteri nedir?

Kasa defteri, işletmeler tarafından günlük işlemlerin kaydedildiği defterlerdir. Amaç, tüm girdi ve çıktıları bir defter üzerinde tutmaktır. Böylece kasadaki toplam miktarı, gelir ve giderlerinizi günlük olarak takip edebilirsiniz.

 

Kasa defteri tutmak zorunlu mu?

Kasa defterinin tutulma zorunluluğu 1998 yılında kaldırılmıştır. Sadece esnaf odaları tarafından kasa defteri zorunlu olarak tutulmaya devam etmektedir. Vergi Usul Kanunu'na göre kasa defteri tutulması zorunlu defterlerden değildir. İşletmelerin kanuni olarak kasa defteri tutmak gibi bir zorunlulukları bulunmamaktadır fakat gelir ve giderlerini kayıt altına almak için bu defterleri tutabilirler.

 

Kasa programı nedir?

Kasa programı, kasa defterinin yerini tutan, tüm gelir ve giderlerinizi tutmanızı ve kasanızdaki miktarı görmenizi sağlayan programlardır. Mali durumun sağlıklı bir şekilde kontrolünü sağlamak, gelir ve giderlerde herhangi bir karışıklık yaşanmasının önüne geçmek için kullanılır.

İşletmeden işletmeye kasa defteri tutma şekli değişiklik gösterebilir. Bu anlamda sektörlere özel kasa defteri tutma programı yazılımları gün geçtikçe artmaktadır.

 

Kasa defteri nasıl tutulur?

Kasa defteri, günlük gelir ve gider girişleri yapılarak tutulur. Bu noktada önemli olan herhangi bir kalemin atlanmaması için düzenli ve günlük olarak giriş yapılması gerektiğidir. Her gelir ve giderin tarihi atılarak kaydedilir ve böylece gerektiğinde geçmiş kayıtlara kolayca ulaşılır.

Kasa defterindeki gelir bölümüne eklenmesi gereken bilgiler: Tarih, açıklama, nakit veya kredi kartı ile elde edilen tutardır. Gider bölümünde de yine bu bilgilerin harcamalara dair kısımları yer alır.

Düzenli olarak tutulması son derece önemli olan bu defterin manuel takip ve kontrolü işletmelerin yoğun iş akışlarında zorlayıcı olabilmektedir. Günümüzde bilgisayarda kasa defteri tutma yöntemi kullanılarak Excel üzerinden iş yönetimi sağlanabilir. Buna alternatif olarak online ön muhasebe programları da bu ihtiyaca cevap vermektedir.

Paraşüt gibi online kasa programı özelliğine sahip yazılımlar, güncel bakiyenizi, borç ve alacaklarınızı tek bir ekran üzerinden göstererek kasanızdaki durumu istediğiniz her an görüntüleyebilmenize yardımcı olur. Böylece işletmenizin gelir ve giderlerini kayıt altına alır, kasanızda ne kadar para var anlık olarak görebilirsiniz.

 

Kasa programı ile kasa defteri nasıl tutabilirim?

Paraşüt, internete erişimi olan her cep telefonu, tablet ya da bilgisayardan erişebileceğiniz bir ön muhasebe programıdır. Eğer kasanızı Paraşüt ile yönetirseniz;

  • Birden fazla kasa oluşturarak hesaplarınızı yönetebilirsiniz,
  • Mevcut bakiyenizi "Açılış Bakiyesi" olarak girebilirsiniz,
  • Kasalar arası para transferi yapabilirsiniz,
  • Faturaya bağlı olmayan para giriş-çıkışları yapabilirsiniz,
  • Şirket içi yapılan harcamaları ayrıca kontrol edebilirsiniz,
  • Maaş ve avansları ayrı olarak kasada görebilirsiniz,
  • Vergilerinizi, SGK ödemelerinizi görebilirsiniz,
  • Artık kullanmadığınız hesap/kasayı "Arşiv"leyebilirsiniz. Böylece işlemleriniz arasında görmez ama geçmişe yönelik bir işlem yapmak istediğinizde istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz,
  • Kasanızdaki verileri kategori ve etiketlerle ayrıntılı raporlara dönüştürebilirsiniz,
  • Sabit ve tekrarlayan giderleriniz otomatik olarak eklenir, gelirleriniz de aynı şekilde,
  • Otomatik raporlamalarla gelir-giderleriniz her zaman önünüzde olur.
  • Tüm bu deneyimi yaşamak için Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

    Paraşüt ile kasa takibinin bir adım önüne geçer, gelir ve giderlerinizi kontrol altına alırsınız. Finansal verileriniz ile projeksiyon oluşturabilir, raporlarla kontrolünüzü kaybetmeden işletmenizi büyütebilirsiniz.

     

    Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

    Kasa hesabı nedir, nasıl tutulur?

    Mail order nedir? Ne işe yarar?

    Finansal plan hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz?

    Banka kredisinin muhasebeleştirilmesi

    anasayfa tebligkampanya

    Yılın en avantajlı kampanyasını uzattık!

    + 2 ay ve 600 e-kontör hediyesiyle e-faturaya geçiş avantajını kaçırmayın!

    En Çok Okunanlar