23.06.2022
2 Dakikalık Okuma Süresi
Kasa Programı ile Kasa Defteri Tutmak
Büşra Çildaş
İçerik Uzmanı
Kasa defteri, işletmeler tarafından günlük işlemlerin kaydedildiği defterlerdir. Amaç, tüm girdi ve çıktıları bir defter üzerinde tutmaktır. Böylece kasadaki toplam miktarı, gelir ve giderlerinizi günlük olarak takip edebilirsiniz.
Kasa defteri nedir?
Kasa defteri, işletmeler tarafından günlük işlemlerin kaydedildiği defterlerdir. Amaç, tüm girdi ve çıktıları bir defter üzerinde tutmaktır. Böylece kasadaki toplam miktarı, gelir ve giderlerinizi günlük olarak takip edebilirsiniz.
Kasa defteri tutmak zorunlu mu?
Kasa defterinin tutulma zorunluluğu 1998 yılında kaldırılmıştır. Sadece esnaf odaları tarafından kasa defteri zorunlu olarak tutulmaya devam etmektedir. Vergi Usul Kanunu'na göre kasa defteri tutulması zorunlu defterlerden değildir. İşletmelerin kanuni olarak kasa defteri tutmak gibi bir zorunlulukları bulunmamaktadır fakat gelir ve giderlerini kayıt altına almak için bu defterleri tutabilirler.
Kasa programı nedir?
Kasa programı, kasa defterinin yerini tutan, tüm gelir ve giderlerinizi tutmanızı ve kasanızdaki miktarı görmenizi sağlayan programlardır. Mali durumun sağlıklı bir şekilde kontrolünü sağlamak, gelir ve giderlerde herhangi bir karışıklık yaşanmasının önüne geçmek için kullanılır.
İşletmeden işletmeye kasa defteri tutma şekli değişiklik gösterebilir. Bu anlamda sektörlere özel kasa defteri tutma programı yazılımları gün geçtikçe artmaktadır.
Kasa defteri nasıl tutulur?
Kasa defteri, günlük gelir ve gider girişleri yapılarak tutulur. Bu noktada önemli olan herhangi bir kalemin atlanmaması için düzenli ve günlük olarak giriş yapılması gerektiğidir. Her gelir ve giderin tarihi atılarak kaydedilir ve böylece gerektiğinde geçmiş kayıtlara kolayca ulaşılır.
Kasa defterindeki gelir bölümüne eklenmesi gereken bilgiler: Tarih, açıklama, nakit veya kredi kartı ile elde edilen tutardır. Gider bölümünde de yine bu bilgilerin harcamalara dair kısımları yer alır.
Düzenli olarak tutulması son derece önemli olan bu defterin manuel takip ve kontrolü işletmelerin yoğun iş akışlarında zorlayıcı olabilmektedir. Günümüzde bilgisayarda kasa defteri tutma yöntemi kullanılarak Excel üzerinden iş yönetimi sağlanabilir. Buna alternatif olarak online ön muhasebe programları da bu ihtiyaca cevap vermektedir.
Paraşüt gibi online kasa programı özelliğine sahip yazılımlar, güncel bakiyenizi, borç ve alacaklarınızı tek bir ekran üzerinden göstererek kasanızdaki durumu istediğiniz her an görüntüleyebilmenize yardımcı olur. Böylece işletmenizin gelir ve giderlerini kayıt altına alır, kasanızda ne kadar para var anlık olarak görebilirsiniz.
Kasa programı ile kasa defteri nasıl tutabilirim?
Paraşüt, internete erişimi olan her cep telefonu, tablet ya da bilgisayardan erişebileceğiniz bir ön muhasebe programıdır. Eğer kasanızı Paraşüt ile yönetirseniz;
Tüm bu deneyimi yaşamak için Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Paraşüt ile kasa takibinin bir adım önüne geçer, gelir ve giderlerinizi kontrol altına alırsınız. Finansal verileriniz ile projeksiyon oluşturabilir, raporlarla kontrolünüzü kaybetmeden işletmenizi büyütebilirsiniz.
Ücretsiz Deneyin
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Kasa hesabı nedir, nasıl tutulur?
Mail order nedir? Ne işe yarar?
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar