10.01.2019

Karadağ'da Şirket Kurmak

serhan algim

Serhan Algım

Karadağ, Avrupa’da bulunan genç ve cazip bir ülke. Turizm fırsatları ile gelecek vadeden ülke, yatırımcıların da odak noktası halinde. Serhan Bey bu yazısında Karadağ hakkında kısaca bilgi veriyor ve Karadağ'da şirket kurma sürecini sizler için değerlendiriyor.

Teknoloji geliştikçe insanlar ve dolayısıyla ülkeler arasındaki mesafeler kısaldı ve sınırlar kalktı dersek yanlış olmaz. Bu bağlamda, hem bireyler hem de iş dünyasının oyuncuları, birbirine yakınlaşan ve entegre olan farklı pazarlardaki fırsatları değerlendirmeye her zamankinden daha açıklar. Kimilerimiz farklı bir ülkede yeni bir hayat kurmayı düşlerken, kimi bireyler ise yeni ve potansiyel pazarlara adım atıp ticari faaliyetlerini zenginleştirmek adına bu arayışlarını sürdürüyorlar.

İşte bu noktada son dönemde Türk insanı ve yatırımcılarının ilgi alanına giren, küçük ama yüksek potansiyel barındıran genç bir ülke olarak Karadağ yani uluslararası adıyla Montenegro karşımıza çıkıyor.

Karadağ'da Şirket Kurmak title: Karadağ'da Şirket Kurmak

Genellikle Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Karabağ (Dağlık Karabağ) ile karıştırılan Karadağ yani Montenegro, Adriyatik kıyısında, İtalya’nın hemen karşı kıyısında bulunan bir Balkan ülkesidir. Ayrıca NATO’nun en genç üye ülkelerinden birisidir. Karadağ, eski Yugoslavya Cumhuriyeti’nin dağılmasından sonra bir süre Sırbistan-Karadağ olarak var olduktan sonra, 2006 yılında yapılan bir referandum sonrası Sırbistan ile ayrılma kararı alıp bağımsızlığını ilan etmiştir. Türkiye, Karadağ’ı ilk tanıyan birkaç ülkeden biridir.

 

Karadağ'da Şirket Kurmayı Cazip Hale Getiren Faktörler Neler?

AB üyeliği başvurusu sonrası son 7 yıl içinde 30’a yakın fasılanın görüşmeleri başlamış olup, çok uzak olmayan bir gelecekte önce Karadağ ardından da Sırbistan’ın tıpkı 2013’de AB’ye dahil olan Hırvatistan gibi birer AB üye ülkesi haline gelecekleri aşikardır. Bu da, tıpkı, doğal kaynakları, avantajlı vergi oranları, coğrafi avantajları ve çok yüksek turizm potansiyeli yanında ülkenin özellikle AB üyeliği öncesi ciddi yatırım fırsatları barındıran bir ülke olduğu gerçeğinin en büyük teminatıdır.

Nüfusu yaklaşık 650 bin olan, yüzölçümü ise Trakya’dan daha küçük olan bu şirin ülke, muazzam doğası ve 250 km’yi aşan girintili çıkıntılı kıyı şeridiyle her yıl 3 milyona yakın turisti ağırlamakta olup, bu sayede ülkenin milli gelirinin ¾’ünü turizm gelirlerinden sağlamaktadır. UNESCO Dünya tarih mirası koruma listesindeki Kotor bölgesi, bakir kıyıları, tertemiz denizi, Avrupa’nın bir çok şehrine 1-2 saatlik uçuş mesafesi sayesinde hem havayolu ile gelen turistleri hem de Kotor limanına yanaşan yılda 600’den fazla yolcu gemisiyle muazzam bir turizm potansiyeli barındırmaktadır.

Özellikle ülkemizden yapılacak ticarete ve turizm yatırımlarına çok açık olan Karadağ, Türkiye ile arasında bulunan vize muafiyeti ve serbest ticaret anlaşmaları sayesinde hem turizm amaçlı bu ülkeyi ziyaret etmek isteyenleri hem de orada iş yapmak isteyen Türk vatandaşları için oldukça cazip bir seçenek.

Karadağ, hızlı işleyen bürokrasisi, yabancı yatırımcıya, yerel yatırımcı ile aynı koşulları sağlaması, ülkemize göre düşük kurumlar vergisi ve bireysel gelir vergisi oranları ile Türk iş insanları için oldukça yüksek potansiyel barındıran bir ülke görünümünde. Tabii ki her zaman olduğu gibi bu ülkeyi, insanını ve olası iş fırsatlarını çok dikkatlice analiz etmek gerektiğini de akıllardan çıkarmamak lazım. Yatırım fikirlerini analiz ederken, küçük yerel nüfusu, mütevazi kişi başı milli geliri unutmamak; ama aynı zamanda özellikle yılın 5 ayı zirve yapan turizm sezonu yüzünden bu ülkeye akan milyonlarca insanı da dikkate alarak yatırım fikirlerini olgunlaştırmak en doğru hareket olacaktır.

 

Karadağ'da Şirket Kurmak Zor mu?

Çok kolay derlenebilen birkaç evrak ile Karadağ’da 1 hafta içinde bir limited şirket kurmak ve sonrasında 3 hafta içinde de oturma ve çalışma izninizi alıp ticari faaliyete geçmeniz mümkün. Ayrıca gitgide prim yapan emlak sektörü sebebiyle, mülk edinme yoluyla oturma izni almayı da tercih edebilirsiniz. Her durumda sizi güleryüzlü, sıcakkanlı bir halk; ülkemiz kadar olmasa da hızla gelişen bir finansal altyapı ve bankacılık sistemi karşılayacaktır. Hiç şüphesiz, bu yola çıkarken size Karadağ’da tüm bu işlemler için danışmanlık yapacak çözüm ortağınızı dikkatli seçmenizi, birden fazla danışman firma ile görüşmenizi, aklınızdaki tüm soruları sormanızı ve tatminkar cevaplar aldıktan sonra harekete geçmenizi tavsiye ederim.

Yurtdışında şirket kurmayla ilgili diğer yazılarımız için Paraşüt Blog'a abone olabilir, henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız:

Yunanistan'da Şirket Kurma

e-Fatura kullanmalı mıyım?

Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

anasayfa tebligkampanya

Yılın en avantajlı kampanyasını uzattık!

+ 2 ay ve 600 e-kontör hediyesiyle e-faturaya geçiş avantajını kaçırmayın!

En Çok Okunanlar